Mi az idegbecsípődés? – Felismerés és kezelési javaslatok!

Mi az idegbecsípődés? – Felismerés és kezelési javaslatok!

 

Sokszor hallhatjuk panaszként fiatal és idős családtagjainktól/barátainktól egyaránt, hogy idegszáll becsípődéssel küszködnek, amely a nyak, a karok és a kezek irányába is kisugározhat. De mit is jelent pontosan? Hogyan alakul ki és ami ennél is lényegesebb: hogyan kell kezelni?

idegbecsípődés

Fotó: freepik.com

A fájdalom felismerése az első lépés!

Idegbecsípődés akkor fordulhat elő, ha a környező szövetek, például csontok, porcok, izmok vagy inak túl nagy nyomást gyakorolnak az idegre. Ez a nyomás lehet az ismétlődő mozgások eredménye, vagy a test egy bizonyos pozícióban tartása. Ha ez a nyomás hosszabb ideig fennáll, az ideg körüli védőgát lebomolhat, ami duzzanatot okoz. A hegesedés megzavarhatja az ideg működését, és tüneteket vált ki a sérülés helyén vagy más, távolabbi helyeken.

Ha egy ideg becsípődik, az nem tud tovább megfelelően ingerületeket szállítani, hibás információkat továbbít az agynak, melynek eredményeként a fájdalom mellett idegi eredetű panaszok is felléphetnek.

A legtöbb ember pihenés és kezelés után napokon vagy heteken belül felépül a becsípett idegből. Súlyosabb esetekben műtétre lehet szükség az idegkompresszió okozta fájdalom enyhítésére, de erre nem kerül sor, ha időben felismered és kezelteted a tüneteket.

Ezek lehetnek az idegbecsípődés legfőbb okai:

Kialakulhat egy hirtelen rossz mozdulattól, vagy hosszabb, tartós terhelés következtében is. De bizony számos tényező okozhat nyomást a szövetekben az idegekre, ilyen például a reumás ízületi gyulladás vagy az ismétlődő mozgások miatti stressz. Ha pedig nem kezelik megfelelően, a nyomás folytatódhat, csakúgy, mint a tartós fájdalom, ami maradandó idegkárosodáshoz is vezet.

További kockázati tényezők, amelyek növelik az ideg becsípődésének kockázatát:

  • elhízás;
  • terhesség;
  • rheumatoid arthritis (ízületi gyulladás);
  • rossz testhelyzet;
  • pajzsmirigy betegség;
  • cukorbetegség;
  • genetikai öröklődés;

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A becsípődött ideg első kezelési módja a pihenés, hogy az érintett terület helyreálljon. Az idegkompresszió helyétől függően más kezelési módszerek lehetnek:

Az érintett terület immobilizálása – amikor azt tanácsolják, hogy viseljen övet vagy kötést a beteg, az érintett terület rögzítéséhez.

Fizikoterápia – egy edzésprogram, amelyet az érintett területen lévő izmok erősítésére és az idegre nehezedő nyomás enyhítésére terveztek.

Gyógyszerek – a nem szteroid gyulladáscsökkentők segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a gyulladást az ideg körül.

Manuálterápiás eljárás a gyógyulás vezető felé úton!

A manuálterápia módszere egyre inkább elterjedt, amely fájdalom- és gyógyszermentes mivoltának is köszönhető. Egy olyan speciális eljárás, ami a mozgásszervi fájdalmak, az akut és krónikus elváltozások, valamint azok következményeinek természetes úton való kezelésével foglalkozik. A kezelés során a manuálterapeuta feloldja a merev, mozgásában beszűkült izmokat, csökkentve a fájdalmat. Mindez csakis akkor lehet biztonságos és sikeres, ha egy szakképzett gyógytornász végzi el, aki professzionalizmussal kezeli a fájdalom kiváltó okát.

Figyelem! A terápiát minden esetben előzetes kivizsgálás előzi meg, amely fontos a kezelés ellenjavallatainak kizárására, valamint a helyes kezelési mód kiválasztásában a gyógyulás felé vezető úton!

 

 

További cikkek:

HOGYAN TÖRJ BE A MODELLFOTÓZÁS VILÁGÁBA?

2022-ES NYÁRI DIVAT: ÍGY ÖLTÖZZÜNK IDÉN NYÁRON, HA KÖVETNI SZERETNÉNK A TRENDEKET

JÓKÉPŰ SZTÁRPASIK, AKIK EDDIG MÉG NEM KÖTELEZTÉK EL MAGUKAT

3 ROMANTIKUS ÚTICÉL BELFÖLDÖN, AHOVA MÉG IDÉN NYÁRON EL KELL LÁTOGATNOTOK

MIRE FIGYELJ, HA TÖKÉLETES MENYASSZONYI SMINKET SZERETNÉL?

A hét témái

15 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a vörös hajúakról

Gyönyörű, különleges és extrém – mindez pedig egy mutálódott génnek köszönhető, amit csupán néhány éve fedeztek fel a kutatók. Gyerekként szinte mindenki utálja, akit ezzel a színnel áldott meg az univerzum, felnőttként viszont sokan ölni tudnának érte. A nők ezrei festik vörösre a hajukat, és áhítoznak azért, hogy minél természetesebb vörösnek hassanak. Viszont azt kevesen tudják, hogy az eredeti vörös hajszín milyen „kiváltságokkal” jár.
Mutatunk 15 érdekességet, ami csak azokat érinti, akiknek természetes vörös a hajuk.

Tudod már, mit ajándékozol anyák napjára?

Tudod már, mit ajándékozol anyák napjára? 5 ajándéktipp, hogy egyszerűbb legyen a döntés Május első vasárnapja az édesanyák és a nagymamák napja. S bár nehéz egy napba sűríteni a szeretetünket, és valójában nem is kell, viszont ezen a napon mégis kiemelten figyelünk...

5+1 tipp, hogy egyszerűbb legyen rendet tartani az otthonodban

5+1 tipp, hogy egyszerűbb legyen rendet tartani az otthonodban Valljuk be, hogy rendet tartani nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. Mégis, hogy ha úgy érzed, hogy az állandó pakolás és takarítás ellenére folytonos káoszban élsz, akkor itt az ideje...

Európát nemibeteg katicák támadják

Mint ahogy hazánkban a poloskák és a katicabogarak is túlszaporodtak, európa számos országában is hasonló a helyzet. Annyi különbséggel, hogy ugyan a poloskákkal különösebben baj nincs, a katicákkal azért jóval több van. Merthogy nemi betegek is, amellett, hogy ellepik a házakat.