Mi az idegbecsípődés? – Felismerés és kezelési javaslatok!

Mi az idegbecsípődés? – Felismerés és kezelési javaslatok!

 

Sokszor hallhatjuk panaszként fiatal és idős családtagjainktól/barátainktól egyaránt, hogy idegszáll becsípődéssel küszködnek, amely a nyak, a karok és a kezek irányába is kisugározhat. De mit is jelent pontosan? Hogyan alakul ki és ami ennél is lényegesebb: hogyan kell kezelni?

idegbecsípődés

Fotó: freepik.com

A fájdalom felismerése az első lépés!

Idegbecsípődés akkor fordulhat elő, ha a környező szövetek, például csontok, porcok, izmok vagy inak túl nagy nyomást gyakorolnak az idegre. Ez a nyomás lehet az ismétlődő mozgások eredménye, vagy a test egy bizonyos pozícióban tartása. Ha ez a nyomás hosszabb ideig fennáll, az ideg körüli védőgát lebomolhat, ami duzzanatot okoz. A hegesedés megzavarhatja az ideg működését, és tüneteket vált ki a sérülés helyén vagy más, távolabbi helyeken.

Ha egy ideg becsípődik, az nem tud tovább megfelelően ingerületeket szállítani, hibás információkat továbbít az agynak, melynek eredményeként a fájdalom mellett idegi eredetű panaszok is felléphetnek.

A legtöbb ember pihenés és kezelés után napokon vagy heteken belül felépül a becsípett idegből. Súlyosabb esetekben műtétre lehet szükség az idegkompresszió okozta fájdalom enyhítésére, de erre nem kerül sor, ha időben felismered és kezelteted a tüneteket.

Ezek lehetnek az idegbecsípődés legfőbb okai:

Kialakulhat egy hirtelen rossz mozdulattól, vagy hosszabb, tartós terhelés következtében is. De bizony számos tényező okozhat nyomást a szövetekben az idegekre, ilyen például a reumás ízületi gyulladás vagy az ismétlődő mozgások miatti stressz. Ha pedig nem kezelik megfelelően, a nyomás folytatódhat, csakúgy, mint a tartós fájdalom, ami maradandó idegkárosodáshoz is vezet.

További kockázati tényezők, amelyek növelik az ideg becsípődésének kockázatát:

  • elhízás;
  • terhesség;
  • rheumatoid arthritis (ízületi gyulladás);
  • rossz testhelyzet;
  • pajzsmirigy betegség;
  • cukorbetegség;
  • genetikai öröklődés;

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A becsípődött ideg első kezelési módja a pihenés, hogy az érintett terület helyreálljon. Az idegkompresszió helyétől függően más kezelési módszerek lehetnek:

Az érintett terület immobilizálása – amikor azt tanácsolják, hogy viseljen övet vagy kötést a beteg, az érintett terület rögzítéséhez.

Fizikoterápia – egy edzésprogram, amelyet az érintett területen lévő izmok erősítésére és az idegre nehezedő nyomás enyhítésére terveztek.

Gyógyszerek – a nem szteroid gyulladáscsökkentők segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a gyulladást az ideg körül.

Manuálterápiás eljárás a gyógyulás vezető felé úton!

A manuálterápia módszere egyre inkább elterjedt, amely fájdalom- és gyógyszermentes mivoltának is köszönhető. Egy olyan speciális eljárás, ami a mozgásszervi fájdalmak, az akut és krónikus elváltozások, valamint azok következményeinek természetes úton való kezelésével foglalkozik. A kezelés során a manuálterapeuta feloldja a merev, mozgásában beszűkült izmokat, csökkentve a fájdalmat. Mindez csakis akkor lehet biztonságos és sikeres, ha egy szakképzett gyógytornász végzi el, aki professzionalizmussal kezeli a fájdalom kiváltó okát.

Figyelem! A terápiát minden esetben előzetes kivizsgálás előzi meg, amely fontos a kezelés ellenjavallatainak kizárására, valamint a helyes kezelési mód kiválasztásában a gyógyulás felé vezető úton!

 

 

További cikkek:

HOGYAN TÖRJ BE A MODELLFOTÓZÁS VILÁGÁBA?

2022-ES NYÁRI DIVAT: ÍGY ÖLTÖZZÜNK IDÉN NYÁRON, HA KÖVETNI SZERETNÉNK A TRENDEKET

JÓKÉPŰ SZTÁRPASIK, AKIK EDDIG MÉG NEM KÖTELEZTÉK EL MAGUKAT

3 ROMANTIKUS ÚTICÉL BELFÖLDÖN, AHOVA MÉG IDÉN NYÁRON EL KELL LÁTOGATNOTOK

MIRE FIGYELJ, HA TÖKÉLETES MENYASSZONYI SMINKET SZERETNÉL?

A hét témái

Hány hetes terhes vagyok?

Vajon hány hetes terhes vagyok? A legtöbb kismama erre igen határozottan válaszol, de aztán jobban belegondolva kicsit elbizonytalanodnak a válaszba. Ugyanis nem mindig olyan egyértelmű, hogy pontosan most hány hetes terhes vagyok . Hány hetes terhes vagyok típusú...

10 karácsonyi dekoráció, amit akár magad is elkészíthetsz

10 karácsonyi dekoráció, amit akár magad is elkészíthetsz A karácsonyi hangolódás része az otthonunk dekorálása is: ide egy kis csillám, oda egy kevés műhó, közben pedig jöhet mindenféle ünnepi dallam, ami még inkább a karácsonyi hangulat felé sodor minket. Bár kétség...

Kulcsár Edina: a lány, akit mindenki ismer, de vajon honnan?

Kulcsár Edina: a lány, akit mindenki ismer, DE vajon honnan? Az elmúlt hetekben Kulcsár Edina felrobbantotta a netet válásával. Éveken keresztül hittük, hogy boldog házasságban él Csutival, majd jött a hír, hogy válnak. "Nincs harmadik fél" - idővel (vagy idő előtt)...

Hogyan válasszunk főzőlapot a konyhába?

Amikor felújítunk egy konyhát, mind fejtörést okozhat, hogy elektronikai berendezések kerüljenek beszerelésre. Hagyományos vagy beépíthetőt válasszunk? Ha sikerül döntésre jutnunk, hogy legyen beépíthető, akkor is számos kérdést kell még megválaszolnunk.