Mi is az a hidegallergia?

Mi is az a hidegallergia?

A legtöbb ember amikor meghallja a hidegallergia szót, a kézszárazságra gondol, amit a hideg környezeti hatás okoz. Azonban ez a jelenség egy jóval veszélyesebb és kellemetlenebb tünetegyüttes, amit nem szabad a szőnyeg alá seperni.

hidegallergia

A hidegallergia a csalánkiütés egyik speciális formája, ami többnyire a nőket érinti. (Egyes tanulmányok szerint nőknél kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál.) A hidegallergiát a bőrt érő hideg levegő, víz vagy tárgy váltja ki. A hideg hatására a bőrben hisztamin szabadul fel, melynek következtében hólyagok jelennek meg a területen és erősen viszketni kezd, pont, mint a csalánkiütésnél. Szélsőséges esetben szájüregi vagy légúti reakció is előfordulhat, fagylalt, hideg étel/ital vagy belélegzett fagyos levegő hatására.

A hidegallergiát különféle környezeti hatások tudják kiváltani. Vagy olyan beteg, akinél a hírtelen hőmérsékletváltozás váltja ki, másoknál, ha egy bizonyos hőfok alá esik a hőmérséklet, van akinél a hideg ételek okozzák a reakciókat.

A hidegallergia kiváltó oka nem csak a hideggel való érintkezés lehet, fertőző betegségek is kiválthatják a kellemetlen reakciókat, pl. hepatitis, kanyaró, bárányhimlő, a légzőszervi vírusfertőzések, HIV, valamint parazitózis is lehet.

hidegallergia

A hidegallergia kivizsgálása:

Ezt a különös érzékenységet már egy egyszerű teszt segítségével meg lehet állapítani. A teszt során az alkarra több jégkockát tesznek és ezeket meghatározott időközönként eltávolítják. Amennyiben a teszt során az egyértelmű tünetek jelentkeznek a teszt eredménye pozitív. A pontosabb kivizsgáláshoz létrehozták a Temptest nevű vizsgálatot, amely során a pontos kiváltó hőmérsékletet is meg tudják határozni.

A hidegallergia kezelése:

Amennyiben a hidegallergiát valamilyen fertőző betegség váltja ki, célszerű antibiotikummal kezelni a problémát. Az orvosok a legtöbb esetben antihisztamint valamint speciális kenőcsöt ajánlanak, amik megakadályozzák a reakció további terjedését. Természetes gyógymódnak számít az ultraibolya sugárzás terápia, valamint a hozzászoktatás. (Ez utóbbi a legtöbb allergia esetén működik.)

A hidegallergia akár életveszélyes is lehet!

Amennyiben a bőrirritáció csak kisebb területen jelentkezik, nem kell aggódnunk, megfelelő ápolással és türelemmel idővel elmúlik. Azonban, ha bőrünk nagy területe van hidegnek kitéve pl: úszás során, a szervezetben hatalmas mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami már egyéb szervekbe is eljuthat. Ebben az esetben a hisztamin olyan tüneteket okozhat mint, szapora szívverés, vérnyomásesés vagy akár anafilaxiás sokk. Ebben az esetben érdemes minél hamarabb orvosi segítséget kérni.

hidegallergia

Hogyan előzhetjük meg?

Akik tudják, hogy hajlamosak a hidegallergiára fokozottan figyeljenek a megfelelő öltözködésre. (Sapka, sál, kesztyű, zokni.) Emellett használjanak a hidegallergiára hajlamos területeken megfelelő krémet.

Az Octenicare regeneráló krémben található Panthenol megfelelő hidratálást, Bisabolol kellő nyugtatást, Octenidin pedig fertőtlenítő hatást biztosít.

 

Rosacea: kellemetlen, de kezelhető!

A hét témái

Divatos cipők bármely alkalomra – milyen cipőt érdemes mindenkinek beszereznie?

Divatos cipők bármely alkalomra – milyen cipőt érdemes mindenkinek beszereznie? A cipőtrendek nap, mint nap hatalmas változáson mennek keresztül. Számtalan különféle fazon megtalálható manapság a kínálatban, az egészen megszokottól az extravagáns darabokig. Így...

Hogyan hatnak ránk az illatok?

Hogyan hatnak ránk az illatok? Az illatok mindenhol körülvesznek bennünket és észrevétlenül hatnak a közérzetünkre és vele együtt a hangulatunkra is. Van, aki tudatosan figyel arra, hogy milyen illat kering a lakásban, még mások az első légfrissítőt leemelik a...

Sikeres párkapcsolat: mindkét félre szükség van

Sikeres párkapcsolat: mindkét félre szükség van Mindenki a tökéletes párkapcsolatra vágyik, és sokan tesznek is érte. De még mindig vannak olyanok, akik nem – pedig tévhit, hogy ha megvan a nő vagy férfi onnantól nem kell egy lépést sem tenni csak élvezni az...

5 tipp az egészségesen szép lábfejért

5 tipp az egészségesen szép lábfejért Felmérések szerint a felnőttek háromnegyedének van valamilyen problémája a lábfejével. Van, aki esztétikailag nincs vele kibékülve, de olyan is, akit állandó fájdalom gyötör. Mégis ez a testrészünk kapja a legkevesebb figyelmet:...