Mi is az a hidegallergia?

Mi is az a hidegallergia?

A legtöbb ember amikor meghallja a hidegallergia szót, a kézszárazságra gondol, amit a hideg környezeti hatás okoz. Azonban ez a jelenség egy jóval veszélyesebb és kellemetlenebb tünetegyüttes, amit nem szabad a szőnyeg alá seperni.

hidegallergia

A hidegallergia a csalánkiütés egyik speciális formája, ami többnyire a nőket érinti. (Egyes tanulmányok szerint nőknél kétszer gyakoribb, mint a férfiaknál.) A hidegallergiát a bőrt érő hideg levegő, víz vagy tárgy váltja ki. A hideg hatására a bőrben hisztamin szabadul fel, melynek következtében hólyagok jelennek meg a területen és erősen viszketni kezd, pont, mint a csalánkiütésnél. Szélsőséges esetben szájüregi vagy légúti reakció is előfordulhat, fagylalt, hideg étel/ital vagy belélegzett fagyos levegő hatására.

A hidegallergiát különféle környezeti hatások tudják kiváltani. Vagy olyan beteg, akinél a hírtelen hőmérsékletváltozás váltja ki, másoknál, ha egy bizonyos hőfok alá esik a hőmérséklet, van akinél a hideg ételek okozzák a reakciókat.

A hidegallergia kiváltó oka nem csak a hideggel való érintkezés lehet, fertőző betegségek is kiválthatják a kellemetlen reakciókat, pl. hepatitis, kanyaró, bárányhimlő, a légzőszervi vírusfertőzések, HIV, valamint parazitózis is lehet.

hidegallergia

A hidegallergia kivizsgálása:

Ezt a különös érzékenységet már egy egyszerű teszt segítségével meg lehet állapítani. A teszt során az alkarra több jégkockát tesznek és ezeket meghatározott időközönként eltávolítják. Amennyiben a teszt során az egyértelmű tünetek jelentkeznek a teszt eredménye pozitív. A pontosabb kivizsgáláshoz létrehozták a Temptest nevű vizsgálatot, amely során a pontos kiváltó hőmérsékletet is meg tudják határozni.

A hidegallergia kezelése:

Amennyiben a hidegallergiát valamilyen fertőző betegség váltja ki, célszerű antibiotikummal kezelni a problémát. Az orvosok a legtöbb esetben antihisztamint valamint speciális kenőcsöt ajánlanak, amik megakadályozzák a reakció további terjedését. Természetes gyógymódnak számít az ultraibolya sugárzás terápia, valamint a hozzászoktatás. (Ez utóbbi a legtöbb allergia esetén működik.)

A hidegallergia akár életveszélyes is lehet!

Amennyiben a bőrirritáció csak kisebb területen jelentkezik, nem kell aggódnunk, megfelelő ápolással és türelemmel idővel elmúlik. Azonban, ha bőrünk nagy területe van hidegnek kitéve pl: úszás során, a szervezetben hatalmas mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami már egyéb szervekbe is eljuthat. Ebben az esetben a hisztamin olyan tüneteket okozhat mint, szapora szívverés, vérnyomásesés vagy akár anafilaxiás sokk. Ebben az esetben érdemes minél hamarabb orvosi segítséget kérni.

hidegallergia

Hogyan előzhetjük meg?

Akik tudják, hogy hajlamosak a hidegallergiára fokozottan figyeljenek a megfelelő öltözködésre. (Sapka, sál, kesztyű, zokni.) Emellett használjanak a hidegallergiára hajlamos területeken megfelelő krémet.

Az Octenicare regeneráló krémben található Panthenol megfelelő hidratálást, Bisabolol kellő nyugtatást, Octenidin pedig fertőtlenítő hatást biztosít.

 

Rosacea: kellemetlen, de kezelhető!

A hét témái

Szerelem vagy barátság? Hol a határ férfi és nő között?

Szerelem vagy barátság? Hol a határ férfi és nő között? Férfi és nő között nem létezhet igaz barátság, az egyik mindig többet akar, mint ami egy barátságba belefér. Vajon ez tényleg így van? Vagy van rá némi esély, hogy két ellenkező nemű ember között őszinte baráti...

5 tipp, hogy nyugodtan teljen a várandósság ideje

5 tipp, hogy nyugodtan teljen a várandósság ideje A babavárás időszaka minden pár életében egy csodálatos szakasz. Azonban amennyire varázslatos, annyi izgalommal is jár, hiszen ezernyi ismeretlen helyzet vár ránk – kezdve ott, hogy a kismama teste és olykor a lelke...

Mire jó a jojó?

Ki ne ismerné ezt a kedves kis apró játékot? A jojó évszázadokkal ezelőtt hódította meg Európát és azóta töretlen a sikere. Minden háztartásban van belőle legalább egy. A gyerekek örömmel játszanak vele, azonban azt kevesen tudják, hogy a jojó a felnőttek számára is hasznos játék. Hogy miért? Cikkünkből kiderül.

Ne engedd, hogy ledöntsön a lábadról az ősz

Az immunrendszer erősítése: ne engedd, hogy ledöntsön a lábadról az ősz Az elmúlt néhány évben az ősz bebizonyította, hogy sokszor szeszélyesebb, mint a legváltozatosabb májusi nap. Ha pedig az időjárás változékonysága nem lenne elég, a nyári hónapok után még sem az...