Miért nem mindegy, hogy hogyan iszik valaki alkoholt?

Miért nem mindegy, hogy hogyan iszik valaki alkoholt?

 

Azt mondják, egy fiatal akkor tanul meg kulturáltan inni, amikor egyszer már rosszul járt. De mit is nevezünk kulturált ivásnak? Összességében azt, amikor úgy iszunk, hogy nem leszünk tőle rosszul (sem mi, sem mások, minket látván), sem aznap, sem másnap – és még inkább: nem válunk tőle függővé. (alkohol)

 

alkoholizmus

 

A kulturált ivás gyökerei

Mivel alkoholt ősidők óta minden kultúra készített, általában – elkerülendő pont az olyan eseteket, amikor valaki áthágná a mértéket – meghatározott szabályok mentén lehetett elkészíteni és fogyasztani egyaránt. Régen is nagy tétje volt annak, hogy ha valaki túl sokat ivott, és valami olyat tett, ami az egész közösség romlását okozta. Gondoljunk Héraklészre, Bacchusra, Nagy Sándorra, vagy bármelyik nagy erejű, nagy hatalmú  mitikus alakra, aki alkoholos mámorában tönkretett másokat vagy magát. De régen ez inkább kivétel volt, mint szabály. Az alkoholizmus széles körben elterjedt jelenséggé és veszéllyé az elmúlt 200 évben vált csak.

Az ivás rítusai közé tartozott maga az elkészítés is, lett légyen szó akármelyik típusú alkoholról, sörről, borról vagy röviditalról: mind komolyan veendő férfimunka volt. Az ivás módja sem volt sosem mindegy: többnyire ünnepi alkalmakra korlátozódott, és aki mértéktelenül fogyasztott, abból gúnyt űztek, vagy a közösség kivetette magából.

Manapság még egy szempont hozzájön: a minőség. Amikor az üzletek polcain végeláthatatlan bőségben sorakoznak az italok, nem könnyű megállapítani valaminek a minőségét. Olcsó húsnak híg a leve, mondja a szólás, és mint minden közhely, bizonyos körülmények között ez nagyon is igaz. 

Hogyan ne igyunk? Ne úgy, mint az a bizonyos kefekötő. Aki egyébként valójában egy német eredetű nyelvi tréfa miatt került bele a hasonlatba, valójában szegény kefegyártók nem voltak különösebben iszákosak. Fordítsuk meg a kérdést: hogyan igyunk? Ha a ‘nemszabadok’ helyett erre irányítjuk a figyelmünket, máris nem érezzük magunkat egy szigorú tiltólistán egyensúlyozva. Hasonlóképpen, mint a diétáknál: amire nem kéne, mind arra gondolunk – de mennyivel egyszerűbb és hatékonyabb kitűzni egy célt és azt nem téveszteni szem elől!

Íme, a kulturált ivás szabályai:

  1. Igyunk közösségben, ne pedig egyedül. Legyen az alkohol fogyasztása ünnep, nem pedig a hétköznapi folyadékbevitel egy módja. Ne igyunk rendszeresen, ne igyunk titokban. E kettőnek bármelyike önmagában hazugság önmagunknak és a családunknak is. Márpedig felelősséggel tartozunk mindkettőért, különösen, ha gyermekeink vannak.
  2. Igyunk minőségit. Kerüljük a kannás borokat, az olcsó szeszeket. Még ha egyszerre több pénzt is adunk ki érte, az a bor vagy sör, esetleg pálinka minőségi élmény lesz, és elég lesz belőle kevesebb is. A házi verziók nem egy esetben sokkal jobbak (mondjuk a pálinkáknál, újabban a sörnél is), míg a bornál általában inkább alacsonyabb minőségű a házi verzió.
  3. Minden második poharunkban víz legyen. Az alkohol szárít, még akkor is, ha enyhe fokú, mint mondjuk a sör. Nemcsak a másnaposság kínjait előzhetjük meg azzal, ha bőségesen iszunk nem alkoholos folyadékot. Praktikus, ha vizet iszunk, hiszen nyilván nem akarunk ráadásnak cukormérgezést vagy gyomorégést is kapni az üdítők és az alkohol együttes hatására.
  4. Együnk, mielőtt nekikezdünk annak az üveg bornak, vagy a ki tudja, hány korsó sörnek. Nem árt, ha az étel némi egészséges zsiradékot is tartalmaz, hiszen az lassítja az alkohol felszívódását.
  5. Válogassuk meg, kivel iszunk. Ha az a trend a társaságban, hogy az asztal alól keljünk fel reggel, ne csodálkozzunk, ha nem sikerül józannak maradni. Amennyiben viszont olyan társaságban vagyunk, ahol a mértékletesség az erény, kisebb valószínűséggel fogjuk megbánni az estét. 
  6. Ismerjük meg az italokat! Ha tudjuk, mit iszunk, milyen évjáratú az a bor és mely borvidék milyen lankáján termett, ha ismerjük is a készítőt, vagy azt, hogy milyen módon készült, már nem fogjuk csak úgy legurítani. Akár baráti társaságokat elkápráztató borszakértők is lehetünk, ha beleássuk magunkat a témába. De sörrel vagy rövid italokkal ugyanez a helyzet. Annyi tényező befolyásolja az ital ízét és élményét, hogy belegondolni is sok. A talaj, az alapanyag, az elkészítés módja, az évjárat, a pohár, hogy mennyit állt a pohárban, hogy mely részén érezzük a nyelvünknek, és természetesen hogy kinek a társaságában isszuk, és miről beszélgetünk közben. Minden egyes korty számít. Erre mondják, hogy a kevesebb – több. 
  7. Igyunk mértékkel. Ez az előzőekből következik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha érezzük, hogy sok lenne, és a józan eszünk venné a kalapját, hogy ő köszöni szépen, akkor elindul, gyorsan ragadjuk meg, igyunk egy pohár vizet, és határozottan, mosolyogva mondjuk nemet a következő körre. Nemet mondani nem egyszerű, barátoknak még kevésbé, de erősebbé válunk általa. 
  8. Ha problémát okoz a mértéktartás, kérjük meg valakit, hogy segítsen, vagy hogy szóljon, segítsen nemet mondani, hogy kérje számon a magunknak tett ígéretünket. Egy megbízható barát nélkül igen nehezen sikerül megálljt parancsolni, ha egyáltalán. 
  9. Igyunk örömmel. Élvezzük a minőségi ital minden kortyát és magát az alkalmat is, ahol vagyunk. A minőségi bor, a jófajta kézműves sör, egy ízes házi pálinka vagy más rövidital hasznos kellék az élet örömteli pillanataihoz. De ne feledjük, hol a helye: a kellékraktárban. 
  10. Ismerjük meg magunkat, vagy ahogy a latin mondja: nosce te ipsum. Ez egy kicsit kilóghat a sorból, de ha megértjük, hogy a mértéktelen ivás a régi, gyermekkori vagy fiatalkori sebeink tudattalan elfedésének lehet eszköze, talán értelmet nyer önmagunk megismerésének fontossága. Ne sajnáljuk az időt és az anyagi forrásokat annak feltárására, hogy mit akarunk elfedni az ivással, vagy bármi más függőséggel. Bőségesen megtérül majd. 

 

 

 

HOPPÁ! ÍGY HAT AZ ALKOHOL AZ ARCBŐRÖDRE

 

A hét témái

Polenta Puding | Recept

Polenta Puding | Recept Polenta Puding: Ezt a kukoricadarából készült pudingot gyakran használjuk köretként. Bátran készítsék el, és kínálják vendégeiknek, mert nagyon finom és egyszerű. Kép forrása: img-global.cpcdn.com Polenta puding hozzávalók: 25 dkg kukoricadara...

6 tipp, ami segít formába lendülni nyárra

6 tipp, ami segít formába lendülni nyárra A téli hónapok a legtöbbünk testén nyomot hagynak kisebb-nagyobb zsírpárnák formájában, amit leginkább akkor veszünk észre amikor lekerül a téli kabát. Viszont bármennyi plusz kilóról is van szó, nem érdemes pánikba esni, mert...

Szenzációsan cuki fotók, amiket állatmenhelyek dolgozói osztottak meg

Szenzációsan cuki fotók, amiket állatmenhelyek dolgozói osztottak meg Gondoltál már arra, hogy elmenj egy önkéntes kutyasétáltatásra, vagy beállj gondozónak valamelyik állatmenhelyhez? Több millió állatnak van szüksége szeretetre és figyelemre, és legfőképpen egy új...

Önismereti csoport: milyen előnyökkel jár, ha csoportban gondolkozunk?

Önismereti csoport: milyen előnyökkel jár, ha csoportban gondolkozunk? Amikor belekezdünk az önismeret fejlesztésébe senki nem mondja, hogy nem lesz zökkenőmentes a történet. Az elején megelégszünk a hétköznapi trükkökkel, naplót írunk, és figyelünk önmagunkra, majd...