Mikor érdemes ablakot cseréltetni?

Mikor érdemes ablakot cseréltetni?

 

Az otthonunk komfortérzetét és energiahatékonyságát nagyban befolyásolja, hogy milyen nyílászáróink vannak – ezen belül is különösen nagy szerep jut az ablakok állapotának és azok minőségének. Sokszor azonban nem szívesen vágunk bele ezek felújításába, hiszen egy ilyen akció mind anyagilag, mind energia-téren igen nagy ráfordítást igényel. Eljöhet azonban az idő, amikor ezt már nem tudjuk tovább halogatni.

sexy szöszi szerelő javítja az ablakot

5 jel, hogy ablakcserére szorul az otthonunk

Ha ezeket tapasztaljuk, nem érdemes tovább várni: kérjünk fel egy szakértőt, aki felméri, hogyan, illetve milyen ütemben lenne célszerű lefolytatni az ablakcserét, emellett pedig árajánlatot is adhat a munkára.  

Energiaveszteség és magas fűtésszámlák

Az egyik leggyakoribb érv az ablakcsere mellett nem más, mint az energiatakarékosság. Az elöregedett, rosszul szigetelő ablakok jelentős hőveszteséget okozhatnak, ami magas fűtésszámlákban mutatkozik meg. Ha az ablakok körül huzatot érzünk, vagy télen az ablakok közelében érezhetően hideg van, akkor valószínűleg ideje cserélni azokat. Az új, energiatakarékos ablakok jobb szigetelést biztosítanak, így csökkenthetik a fűtési költségeket és növelhetik otthonunk energiahatékonyságát.

Páralecsapódás és penész

Az ablakok belső felületén megjelenő pára és a körülötte kialakuló penészgomba is azt jelzi, hogy az ablakok szigetelése nem megfelelő. A páralecsapódás általában azt jelenti, hogy az ablakok nem tartják meg megfelelően a hőt – ez pedig hosszú távon károsíthatja az ablakkereteket. Ne feledjük, hogy a penész ráadásul egészségügyi problémákat is okozhat, így nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha megjelenik az életterünkben.

Mechanikai problémák

Amennyiben az ablakok nyitása és zárása közben nehézségeket tapasztalunk, az szintén arra utal, hogy eljött a csere ideje. Az elvetemedett, deformálódott ablakok nemcsak kényelmetlenséget okoznak, hanem biztonsági kockázatot is jelenthetnek – egy ilyen ablakon ugyanis sokkal könnyebben jutnak be az illetéktelen behatolók. A modern ablakokkal ez nem történhet meg, hiszen ezek tervezésekor nagy hangsúlyt fektetnek a könnyű kezelhetőségre és a biztonságra egyaránt.

Esztétikai vonatkozás

Talán nem is gondolnánk, de az ablakok döntő módon képesek befolyásolni egy-egy helyiség megjelenését, annak hangulatát, csakúgy, mint az egész házunkét. Az elöregedett, kopott ablakok rontják az ingatlan összképét, míg a korszerű, stílusos ablakok épp ellenkezőleg hatnak. Sőt: ez utóbbiak növelhetik az ingatlan értékét is. Az esztétikai szempontok különösen fontosak lehetnek, ha ingatlanunkat eladásra szánjuk, mivel a jó minőségű, mutatós nyílászárók vonzóbbá tehetik a házat a potenciális vásárlók számára.

Zajszennyezés 

Ha otthonunk közelében forgalmas út, nyüzsgő városrész vagy bármilyen más zajforrás található, ami már az életminőségünkre is negatív hatással van, akkor az ablakcsere jelenthet megoldást. Amennyiben modern, jó minőségű és megfelelő vastagságú üveggel felszerelt ablakokat választunk, azzal minimálisra csökkenthetjük a bejutó zaj mennyiségét. Ezáltal pedig egy csendes, békés otthont kaphatunk, ahová öröm hazatérni. 

Milyen típusú ablakot válasszunk?

Ha a döntés már megszületett, és elköteleztük magunkat az ablakcsere mellett, még mindig jó pár kérdés cikázhat a fejünkben. Az egyik, hogy milyen típus mellett tegyük le a voksunkat. 

A műanyag ablakok népszerű választásnak számítanak alacsony karbantartási igényük és kedvező áruk miatt. Jól szigetelnek, és sokféle színben és stílusban kaphatók. Hátrányuk, hogy nem nyújtanak olyan természetes megjelenést, mint a fa ablakok, és bizonyos stílusú épületekhez kevésbé illenek.

A fa ablakok természetes szépségükkel és egyedi megjelenésükkel tűnnek ki. A fa minden környezetben melegséget és otthonosságot sugároz, ami különösen fontos lehet olyan házak esetében, amelyek a stílusuk vagy a koruk miatt igénylik ezt a megjelenést. A fából készült ablakok jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, de rendszeres karbantartást igényelnek, mivel érzékenyek a nedvességre és az UV-sugárzásra is.

Az alumínium ablakok tartósak és erősek, modern, ipari megjelenésük miatt sokan kedvelik őket, ám itthon kevésbé elterjedtek. Nem igényelnek különösebb karbantartást, de hőszigetelési tulajdonságaik általában elmaradnak a fa és műanyag ablakokétól. 

A kompozit ablakok többféle anyag kombinációjából készülnek: igyekeznek ötvözni az egyes anyagok előnyeit. Jó hőszigetelők, tartósak, és megjelenésükben is variálhatók. Áruk azonban gyakran magasabb, mint a többi típusé.

Összetett folyamat, ami megéri a ráfordítást

Még mielőtt belevágnánk, fontos tudatosítanunk magunkban, hogy ez egy összetett, hosszadalmas és nagy pénz-, valamint energiaráfordítást igénylő munkálat. Az ablakcsere ugyanis nemcsak az új ablakok megvásárlásából áll, hanem a régi ablakok eltávolításából és az újak beépítéséből is. Fontos, hogy a munkálatokat szakképzett szakemberek végezzék, akik biztosítják az ablakok megfelelő illeszkedését és szigetelését. Az sem mindegy, hogy mikorra időzítjük a munkálatokat, hiszen a túlságosan hideg és a túlságosan meleg idő sem kedvező ebből a szempontból. 

Mindezek mellett viszont a jól megválasztott és szakszerűen beépített ablakok nemcsak otthonunk komfortérzetét és energiahatékonyságát javíthatják, hanem hosszú távon értéknövelő beruházást is jelenthetnek – így ha a fentiek alapján úgy ítéljük, mindenképpen érdemes belevágni. 

 

További cikkek:

FOGYHATUNK-E D VITAMIN SEGÍTSÉGÉVEL?

AZ 5 LEGJOBB OTTHONI GYÓGYMÓD A RÁNCOK ELLEN, AMIKNEK BIZONYÍTOTT A HATÉKONYSÁGUK

 

A hét témái

Éljen a sokszínűség! A LISCA fürdőruha tervezői tényleg ismerik a nőket

Éljen a sokszínűség! A LISCA fürdőruha tervezői tényleg ismerik a nőket Idén nyáron már a fürdőruha vásárlást is kellemes programmá teszi a LISCA kollekciója, hiszen testalkattól függetlenül mindannyian találhatunk magunknak olyan fürdőruhát, amiben valóban csinosnak...

Mennyei garnélarák tésztával és aszalt paradicsommal

Mennyei garnélarák tésztával és aszalt paradicsommal Bátran mondhatjuk, hogy az egyik legfinomabb étel, amit valaha ettünk. És a legjobb, hogy körülbelül harminc perc elkészíteni, a vendégeket viszont az örökkévalóságig levehetjük vele a lábukról. Akár első randira is...

Mit mond a keto diéta? Eheted vagy sem?

Mit mond a keto diéta? Eheted vagy sem? Hallottad már, de igazán még sosem néztél utána, hogy mi is ez a nem is annyira új hóbort? Egyesek esküsznek a keto diétára, mások pedig a lehető legmesszebbről elkerülik, hiszen ki akar komoly szabályok szerint étkezni nap mint...

A világ első influenszer méhecskéje

A világ első influenszer méhecskéje Ez az apró teremtmény nem csak a saját szórakoztatására és a lájkok miatt pózolt, sokkal mélyebb oka van annak, hogy a nyilvánosság előtt élte az életét. B, a világ első influenszer méhecskéje a társaiért dolgozott minden egyes nap....