Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

A szemüvegesek körében örök dilemma, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét viseljenek inkább a mindennapok során. Sokan félnek az utóbbit kipróbálni, hiszen már az frusztráló lehet, hogy látszólag a saját szemébe nyúl az ember. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor sokkal kényelmesebb és praktikusabb a kontaktlencse használata, mint a szemüvegé. Hiába öltöztet és varázsolja stílusossá az outfitünket egy jól megválasztott szemüveg, például sportolás közben könnyen akadályozó tényezővé válhat. A legtöbb sporthoz nélkülözhetetlen a havi vagy a napi kontaktlencse.

Kép: canva.com

Ha sport, akkor kontaktlencse

Mind az amatőr, mind a profi sportolók körében a kontaktlencsék bizonyulnak népszerűbbnek. Ennek nagyon egyszerű oka van, hiszen jóval praktikusabb és nem mellesleg biztonságosabb viselet. Edzés során a szemüveg korlátozza a látóteret, ami megnehezíti a hatékony mozgást, illetve a sport okozta izzadás miatt a szemüveg könnyen lecsúszhat az orrnyeregről, ami ismét nehézségeket okozhat. A szemüveg helyett éppen ezért sokkal jobban járunk, ha legalább sportolás közben kontaktlencsét választunk, mivel jóval nagyobb látóterületet biztosít, így biztonságosabb a viselete is.

A napi kontaktlencse ideális módszer a látászavarok korrekciójára. A dioptriás szemüvegekkel ellentétben nem párásodik, és nem tükröződik így garantáltan nem lesz zavaró tényező mozgás közben sem. Illetve focizás, kézilabdázás és egyéb labdajátékok közben sem kell attól félni, hogy ha a labda eltalál bennünket, összetörik a szemüveg. Sajnos sok esetben okoz további baleseteket egy törött szemüveg. Ez a veszélyforrás a kontaktlencse esetén nem áll fenn. Egyes modellek pedig UV védelemmel is el vannak látva így akár a strand-játékok során is tökéletes lehet. Sportolást követően pedig akár napszemüveggel is könnyedén viselhető, nem szükséges külön dioptriás napszemüveget vásárolnunk.

Hogyan érdemes kontaktlencsét választani?

A választás során figyelembe kell venni, hogy milyen körülmények között sportolunk. Például futáshoz, kerékpározáshoz, focizáshoz elegendő a napi kontaktlencse választása, azonban, ha hegymászásra vagy egyéb extrém sportra adjuk a fejünket, meggondolandó a havi lencse vásárlása, ugyanis ezeknél a sportoknál gyakran nincs lehetőségünk higiénikus körülmények között naponta cserélni a kontaktlencsét. Mindemellett pedig érdemes figyelembe venni a Dk/t számot, mely az oxigénáteresztő-képességét mutatja. Minél nagyobb az áteresztő képessége annál tovább viselhető.

Kép: canva.com

Ezekre figyelj, ha kontaktlencsét viselsz

A kontaktlencse viselése ugyan nagyon praktikus és kényelmes, viszont néhány szabályt érdemes betartani.

  • Úszáshoz is ideális a kontaktlencse azonban ügyeljünk rá, hogy ha uszodavízzel érintkezik, akkor havi lencse esetén is távolítsuk el, és másnap újat helyezzünk fel.
  • Figyeljünk rá, hogy az előírtak szerint tároljuk és tisztítsuk a lencséket.
  • Mielőtt a kontaktlencséhez, majd a szemünkhöz nyúlunk mindenképpen mossunk alaposan kezet.
  • Sokszor hallani, hogy ha nincs nálunk kontaktlencse folyadék, akkor tegyük csapvízbe, vagy netán nyálba. De egyik sem jó megoldás, a csapvíz kiszárítja a lencsét, a nyálban pedig túl sok a baktérium. Minden esetben kontaktlencse folyadékban tároljuk.
  • Csak addig hordjuk a lencsét, ameddig a hordási idő szerint megengedett. A túlhordott kontaktlencse oxigénáteresztő képessége alacsonyabb, mint amire szüksége van a szemünknek.

Nyaralás esetén érdemes magunkkal vinni több darabot, mint amire szükségünk lenne, akkor is, ha napi kontaktlencse helyett havit viselünk. Sosem tudhatjuk, hogy mikor van szükség cserére, és inkább legyen kéznél egy steril, mint vissza kelljen térni a sokszor kényelmetlen szemüveghez. Főként, ha sokat sportolunk, ne a kontaktlencsén múljon a pihenés élménye.

Mire figyelj, ha kezdő futó vagy?

A hét témái

5 tipp, hogy felismerd az igaz szerelmet

5 tipp, hogy felismerd az igaz szerelmet Az igaz szerelem nem mindenkinek jön szembe már a középiskolában, van, akinek többet kell rá várnia, és ahogy telik az idő egyre nehezebb felismerni. Olyan kapcsolatokba kavarodunk bele, amiről később azt valljuk, hogy talán...

Kreatív DIY ötletek egyszerűen mindenkinek!

Kreatív DIY ötletek, amelyek nem igényelnek nagy kézügyességet, így bárki el tudja készíteni őket akár ajándék gyanánt, akár a saját lakás díszítésére.  Kreatív DIY ötletek otthonra Íme egy pár ehyszerű, kreatív, könnyen megvalósítható DIY ötlet otthonra. Saját...

15 feledhetetlen repülőtéri pillanat, ami feldobja a legunalmasabb várakozást is

15 feledhetetlen repülőtéri pillanat, ami feldobja a legunalmasabb várakozást is Gyerekként csupa kaland és móka a repülőtéri várakozás, felnőttként sokkal inkább unalmas, és inkább kezeljük a nyaralás „szükséges rossz” részének, mint kellemes időtöltésnek....

Párkapcsolati problémák, amik már az első évben szakításhoz vezetnek

Párkapcsolati problémák, amik már az első évben szakításhoz vezetnek Az első egy év olyan egyszerűnek tűnik. Ha megvan az első néhány randi után is a szikra, akkor a többi hónap már sima ügy. Azonban a statisztikák mást mutatnak. Egy felmérés szerint azoknak a...