Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

A szemüvegesek körében örök dilemma, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét viseljenek inkább a mindennapok során. Sokan félnek az utóbbit kipróbálni, hiszen már az frusztráló lehet, hogy látszólag a saját szemébe nyúl az ember. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor sokkal kényelmesebb és praktikusabb a kontaktlencse használata, mint a szemüvegé. Hiába öltöztet és varázsolja stílusossá az outfitünket egy jól megválasztott szemüveg, például sportolás közben könnyen akadályozó tényezővé válhat. A legtöbb sporthoz nélkülözhetetlen a havi vagy a napi kontaktlencse.

Kép: canva.com

Ha sport, akkor kontaktlencse

Mind az amatőr, mind a profi sportolók körében a kontaktlencsék bizonyulnak népszerűbbnek. Ennek nagyon egyszerű oka van, hiszen jóval praktikusabb és nem mellesleg biztonságosabb viselet. Edzés során a szemüveg korlátozza a látóteret, ami megnehezíti a hatékony mozgást, illetve a sport okozta izzadás miatt a szemüveg könnyen lecsúszhat az orrnyeregről, ami ismét nehézségeket okozhat. A szemüveg helyett éppen ezért sokkal jobban járunk, ha legalább sportolás közben kontaktlencsét választunk, mivel jóval nagyobb látóterületet biztosít, így biztonságosabb a viselete is.

A napi kontaktlencse ideális módszer a látászavarok korrekciójára. A dioptriás szemüvegekkel ellentétben nem párásodik, és nem tükröződik így garantáltan nem lesz zavaró tényező mozgás közben sem. Illetve focizás, kézilabdázás és egyéb labdajátékok közben sem kell attól félni, hogy ha a labda eltalál bennünket, összetörik a szemüveg. Sajnos sok esetben okoz további baleseteket egy törött szemüveg. Ez a veszélyforrás a kontaktlencse esetén nem áll fenn. Egyes modellek pedig UV védelemmel is el vannak látva így akár a strand-játékok során is tökéletes lehet. Sportolást követően pedig akár napszemüveggel is könnyedén viselhető, nem szükséges külön dioptriás napszemüveget vásárolnunk.

Hogyan érdemes kontaktlencsét választani?

A választás során figyelembe kell venni, hogy milyen körülmények között sportolunk. Például futáshoz, kerékpározáshoz, focizáshoz elegendő a napi kontaktlencse választása, azonban, ha hegymászásra vagy egyéb extrém sportra adjuk a fejünket, meggondolandó a havi lencse vásárlása, ugyanis ezeknél a sportoknál gyakran nincs lehetőségünk higiénikus körülmények között naponta cserélni a kontaktlencsét. Mindemellett pedig érdemes figyelembe venni a Dk/t számot, mely az oxigénáteresztő-képességét mutatja. Minél nagyobb az áteresztő képessége annál tovább viselhető.

Kép: canva.com

Ezekre figyelj, ha kontaktlencsét viselsz

A kontaktlencse viselése ugyan nagyon praktikus és kényelmes, viszont néhány szabályt érdemes betartani.

  • Úszáshoz is ideális a kontaktlencse azonban ügyeljünk rá, hogy ha uszodavízzel érintkezik, akkor havi lencse esetén is távolítsuk el, és másnap újat helyezzünk fel.
  • Figyeljünk rá, hogy az előírtak szerint tároljuk és tisztítsuk a lencséket.
  • Mielőtt a kontaktlencséhez, majd a szemünkhöz nyúlunk mindenképpen mossunk alaposan kezet.
  • Sokszor hallani, hogy ha nincs nálunk kontaktlencse folyadék, akkor tegyük csapvízbe, vagy netán nyálba. De egyik sem jó megoldás, a csapvíz kiszárítja a lencsét, a nyálban pedig túl sok a baktérium. Minden esetben kontaktlencse folyadékban tároljuk.
  • Csak addig hordjuk a lencsét, ameddig a hordási idő szerint megengedett. A túlhordott kontaktlencse oxigénáteresztő képessége alacsonyabb, mint amire szüksége van a szemünknek.

Nyaralás esetén érdemes magunkkal vinni több darabot, mint amire szükségünk lenne, akkor is, ha napi kontaktlencse helyett havit viselünk. Sosem tudhatjuk, hogy mikor van szükség cserére, és inkább legyen kéznél egy steril, mint vissza kelljen térni a sokszor kényelmetlen szemüveghez. Főként, ha sokat sportolunk, ne a kontaktlencsén múljon a pihenés élménye.

Mire figyelj, ha kezdő futó vagy?

A hét témái

Mutatunk két használati tárgyat, amelyre minden háznál szükség van

Minden háznál előfordulnak olyan típusfeladatok, amelyekhez megfelelő szerszámmal kell rendelkezni, ezért az alapdarabokat érdemes időben beszerezni. Ezek közé tartoznak a fenőkövek és a svájci bicskák – előbbiek minden pengét élessé varázsolnak, utóbbiak rengeteg élethelyzetben kisegítenek.

Kutyajó karácsony!

Kutyajó karácsony! Kutyajó karácsony, hogy mit is jelent ez? Az ünnepi készülődésből mindenki szereti kivenni a részét. Igen, mindenki! Vicces, vagy éppen aranyos kutyusok következnek akiket elragadott a karácsonyi láz!     "Nem én voltam, esküszöm, hogy nem én!"...

5 szeretetnyelv: a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, ahogy a nyelveket

5 szeretetnyelv: a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, ahogy a nyelveket „A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük.” Gary Chapman, amerikai család- és párterapeuta több évtizedes munkássága alapján 1992-ben alkotta meg az 5...

Cyla kimondja, amit mindenki gondol

Cyla kimondja, amit mindenki gondol A legismertebb hazai modellügynökség vezetője, Mihalik Enikő és Ebergényi Réka felfedezője, mégis, ha elénk kerül Kajdi Csaba „Cyla” neve, a szókimondóan szórakoztató Instagram videói villannak be először. Miért? Mert kimondja azt,...