Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

A szemüvegesek körében örök dilemma, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét viseljenek inkább a mindennapok során. Sokan félnek az utóbbit kipróbálni, hiszen már az frusztráló lehet, hogy látszólag a saját szemébe nyúl az ember. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor sokkal kényelmesebb és praktikusabb a kontaktlencse használata, mint a szemüvegé. Hiába öltöztet és varázsolja stílusossá az outfitünket egy jól megválasztott szemüveg, például sportolás közben könnyen akadályozó tényezővé válhat. A legtöbb sporthoz nélkülözhetetlen a havi vagy a napi kontaktlencse.

Kép: canva.com

Ha sport, akkor kontaktlencse

Mind az amatőr, mind a profi sportolók körében a kontaktlencsék bizonyulnak népszerűbbnek. Ennek nagyon egyszerű oka van, hiszen jóval praktikusabb és nem mellesleg biztonságosabb viselet. Edzés során a szemüveg korlátozza a látóteret, ami megnehezíti a hatékony mozgást, illetve a sport okozta izzadás miatt a szemüveg könnyen lecsúszhat az orrnyeregről, ami ismét nehézségeket okozhat. A szemüveg helyett éppen ezért sokkal jobban járunk, ha legalább sportolás közben kontaktlencsét választunk, mivel jóval nagyobb látóterületet biztosít, így biztonságosabb a viselete is.

A napi kontaktlencse ideális módszer a látászavarok korrekciójára. A dioptriás szemüvegekkel ellentétben nem párásodik, és nem tükröződik így garantáltan nem lesz zavaró tényező mozgás közben sem. Illetve focizás, kézilabdázás és egyéb labdajátékok közben sem kell attól félni, hogy ha a labda eltalál bennünket, összetörik a szemüveg. Sajnos sok esetben okoz további baleseteket egy törött szemüveg. Ez a veszélyforrás a kontaktlencse esetén nem áll fenn. Egyes modellek pedig UV védelemmel is el vannak látva így akár a strand-játékok során is tökéletes lehet. Sportolást követően pedig akár napszemüveggel is könnyedén viselhető, nem szükséges külön dioptriás napszemüveget vásárolnunk.

Hogyan érdemes kontaktlencsét választani?

A választás során figyelembe kell venni, hogy milyen körülmények között sportolunk. Például futáshoz, kerékpározáshoz, focizáshoz elegendő a napi kontaktlencse választása, azonban, ha hegymászásra vagy egyéb extrém sportra adjuk a fejünket, meggondolandó a havi lencse vásárlása, ugyanis ezeknél a sportoknál gyakran nincs lehetőségünk higiénikus körülmények között naponta cserélni a kontaktlencsét. Mindemellett pedig érdemes figyelembe venni a Dk/t számot, mely az oxigénáteresztő-képességét mutatja. Minél nagyobb az áteresztő képessége annál tovább viselhető.

Kép: canva.com

Ezekre figyelj, ha kontaktlencsét viselsz

A kontaktlencse viselése ugyan nagyon praktikus és kényelmes, viszont néhány szabályt érdemes betartani.

  • Úszáshoz is ideális a kontaktlencse azonban ügyeljünk rá, hogy ha uszodavízzel érintkezik, akkor havi lencse esetén is távolítsuk el, és másnap újat helyezzünk fel.
  • Figyeljünk rá, hogy az előírtak szerint tároljuk és tisztítsuk a lencséket.
  • Mielőtt a kontaktlencséhez, majd a szemünkhöz nyúlunk mindenképpen mossunk alaposan kezet.
  • Sokszor hallani, hogy ha nincs nálunk kontaktlencse folyadék, akkor tegyük csapvízbe, vagy netán nyálba. De egyik sem jó megoldás, a csapvíz kiszárítja a lencsét, a nyálban pedig túl sok a baktérium. Minden esetben kontaktlencse folyadékban tároljuk.
  • Csak addig hordjuk a lencsét, ameddig a hordási idő szerint megengedett. A túlhordott kontaktlencse oxigénáteresztő képessége alacsonyabb, mint amire szüksége van a szemünknek.

Nyaralás esetén érdemes magunkkal vinni több darabot, mint amire szükségünk lenne, akkor is, ha napi kontaktlencse helyett havit viselünk. Sosem tudhatjuk, hogy mikor van szükség cserére, és inkább legyen kéznél egy steril, mint vissza kelljen térni a sokszor kényelmetlen szemüveghez. Főként, ha sokat sportolunk, ne a kontaktlencsén múljon a pihenés élménye.

Mire figyelj, ha kezdő futó vagy?

A hét témái

Mire vágyik a férfi?

Egy férfinak fontos a kaland, a férfias nagy tettek, a küzdelem, a vetélkedés, a győzelem íze. Egy férfi mindig győzni akar. El akar jutni a Holdra, fel akar fedezni új kontinenseket, nyerni akar csatákban, szörnyű kilométereket akar leküzdeni hófödte vadonokban, és...

Kreatív DIY ötletek egyszerűen mindenkinek!

Kreatív DIY ötletek, amelyek nem igényelnek nagy kézügyességet, így bárki el tudja készíteni őket akár ajándék gyanánt, akár a saját lakás díszítésére.  Kreatív DIY ötletek otthonra Íme egy pár ehyszerű, kreatív, könnyen megvalósítható DIY ötlet otthonra. Saját...

Rajzfilmhősök, akik a valóságban is léteznek

Rajzfilmhősök, akik a valóságban is léteznek Mi (ki) volt előbb, a mesefigura vagy a hús-vér ember? Elképesztő a hasonlóság ezek között a mesehősök és az alteregóik között. Ugyan azt nem tudjuk, hogy mindez a véletlen műve vagy van egy aprócska csíny a sztori mögött,...

Egy profi akkus csavarozó mindig jól jön a háznál

Egy profi akkus csavarozó mindig jól jön a háznál A profik, a szakemberek, az építőiparban dolgozók, nagyon is jól tudják, hogy mennyire fontos a megbízható és profi szerszám, így az akkus csavarozó sem lehet akármilyen. Ma már sokan barkácsolnak az otthonukban is,...