Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

A szemüvegesek körében örök dilemma, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét viseljenek inkább a mindennapok során. Sokan félnek az utóbbit kipróbálni, hiszen már az frusztráló lehet, hogy látszólag a saját szemébe nyúl az ember. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor sokkal kényelmesebb és praktikusabb a kontaktlencse használata, mint a szemüvegé. Hiába öltöztet és varázsolja stílusossá az outfitünket egy jól megválasztott szemüveg, például sportolás közben könnyen akadályozó tényezővé válhat. A legtöbb sporthoz nélkülözhetetlen a havi vagy a napi kontaktlencse.

Kép: canva.com

Ha sport, akkor kontaktlencse

Mind az amatőr, mind a profi sportolók körében a kontaktlencsék bizonyulnak népszerűbbnek. Ennek nagyon egyszerű oka van, hiszen jóval praktikusabb és nem mellesleg biztonságosabb viselet. Edzés során a szemüveg korlátozza a látóteret, ami megnehezíti a hatékony mozgást, illetve a sport okozta izzadás miatt a szemüveg könnyen lecsúszhat az orrnyeregről, ami ismét nehézségeket okozhat. A szemüveg helyett éppen ezért sokkal jobban járunk, ha legalább sportolás közben kontaktlencsét választunk, mivel jóval nagyobb látóterületet biztosít, így biztonságosabb a viselete is.

A napi kontaktlencse ideális módszer a látászavarok korrekciójára. A dioptriás szemüvegekkel ellentétben nem párásodik, és nem tükröződik így garantáltan nem lesz zavaró tényező mozgás közben sem. Illetve focizás, kézilabdázás és egyéb labdajátékok közben sem kell attól félni, hogy ha a labda eltalál bennünket, összetörik a szemüveg. Sajnos sok esetben okoz további baleseteket egy törött szemüveg. Ez a veszélyforrás a kontaktlencse esetén nem áll fenn. Egyes modellek pedig UV védelemmel is el vannak látva így akár a strand-játékok során is tökéletes lehet. Sportolást követően pedig akár napszemüveggel is könnyedén viselhető, nem szükséges külön dioptriás napszemüveget vásárolnunk.

Hogyan érdemes kontaktlencsét választani?

A választás során figyelembe kell venni, hogy milyen körülmények között sportolunk. Például futáshoz, kerékpározáshoz, focizáshoz elegendő a napi kontaktlencse választása, azonban, ha hegymászásra vagy egyéb extrém sportra adjuk a fejünket, meggondolandó a havi lencse vásárlása, ugyanis ezeknél a sportoknál gyakran nincs lehetőségünk higiénikus körülmények között naponta cserélni a kontaktlencsét. Mindemellett pedig érdemes figyelembe venni a Dk/t számot, mely az oxigénáteresztő-képességét mutatja. Minél nagyobb az áteresztő képessége annál tovább viselhető.

Kép: canva.com

Ezekre figyelj, ha kontaktlencsét viselsz

A kontaktlencse viselése ugyan nagyon praktikus és kényelmes, viszont néhány szabályt érdemes betartani.

  • Úszáshoz is ideális a kontaktlencse azonban ügyeljünk rá, hogy ha uszodavízzel érintkezik, akkor havi lencse esetén is távolítsuk el, és másnap újat helyezzünk fel.
  • Figyeljünk rá, hogy az előírtak szerint tároljuk és tisztítsuk a lencséket.
  • Mielőtt a kontaktlencséhez, majd a szemünkhöz nyúlunk mindenképpen mossunk alaposan kezet.
  • Sokszor hallani, hogy ha nincs nálunk kontaktlencse folyadék, akkor tegyük csapvízbe, vagy netán nyálba. De egyik sem jó megoldás, a csapvíz kiszárítja a lencsét, a nyálban pedig túl sok a baktérium. Minden esetben kontaktlencse folyadékban tároljuk.
  • Csak addig hordjuk a lencsét, ameddig a hordási idő szerint megengedett. A túlhordott kontaktlencse oxigénáteresztő képessége alacsonyabb, mint amire szüksége van a szemünknek.

Nyaralás esetén érdemes magunkkal vinni több darabot, mint amire szükségünk lenne, akkor is, ha napi kontaktlencse helyett havit viselünk. Sosem tudhatjuk, hogy mikor van szükség cserére, és inkább legyen kéznél egy steril, mint vissza kelljen térni a sokszor kényelmetlen szemüveghez. Főként, ha sokat sportolunk, ne a kontaktlencsén múljon a pihenés élménye.

Mire figyelj, ha kezdő futó vagy?

A hét témái

Kulcsár Edina: a lány, akit mindenki ismer, de vajon honnan?

Kulcsár Edina: a lány, akit mindenki ismer, DE vajon honnan? Az elmúlt hetekben Kulcsár Edina felrobbantotta a netet válásával. Éveken keresztül hittük, hogy boldog házasságban él Csutival, majd jött a hír, hogy válnak. "Nincs harmadik fél" - idővel (vagy idő előtt)...

Sztárok, aki nem csak kollégák, de legjobb barátnők is

Sztárok, aki nem csak kollégák, de legjobb barátnők is A barátság a wikipedia jellemzése szerint összetett, támogató emberi viszony. Ha elsőre furcsán is hangzik ez a megfogalmazás, nagyon igaz. Mit jelent a barátság? Minden életkorban mást, de az igazi barátság akár...

Valóban kétféle nő létezik? 20 kép, ami ezt bizonyítja

Valóban kétféle nő létezik? 20 kép, ami ezt bizonyítja
Sosem szabad általánosítani, ez különösen igaz, ha a női nemről van szó. Minden nő más, minden nő különleges és megismételhetetlen – a férfiak nagy örömére. Mégis van két nagyobb csoport, ahová besorolhatjuk a nőket szokásaik, viselkedésük és megjelenésük szerint. Az egyik oldal, akiknek igenis fontos a nőiség megélése, mindent megtesz azért, hogy csinos legyen minden pillanatban még a másik oldal, akinek sokkal fontosabb a kényelem és a szabadság, mint a tűsarkú és a smink.

A futó edzés hatékonyság növelésének alapelvei

  A futó edzés hatékonyság növelésének alapelvei   Amikor valakiben megérik az elhatározás, hogy neki állna kezdetben kocogni, majd futni, egy idő után mindenképpen felvetődik a gondolat, hogy vajon milyen módszerekkel, hogyan lehetne egyrészt tökéletesíteni...