Milyen az igazán jó babaágynemű?

Milyen az igazán jó babaágynemű?

 

Amikor egy kicsi élet növekszik édesanyja szíve alatt, bizony nem kérdés, hogy miután a világra jött és elfoglalja a kis birodalmát, szülei mindenből a legjobbat szeretnék neki. E téren igen lényeges kérdés például az, hogy milyen babaágynemű kerül a kiságyba. Hiszen a most megvásárolt szett bizony sokáig biztosítja majd a puha és meleg fészket a kisbaba számára. Nem mindegy azonban, milyen anyagot és méretet választ. Összegyűjtöttük ez ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

Mi tartozik egy babaágynemű szetthez?

Számos különböző összeállítás létezik e téren. A kétféle szabványnak megfelelő lepedő típus és a puha takaró mellett teljesen lapos, a baba számára is ideális kispárna, valamint mintájában megegyező rácsvédő is tartozhat egy ilyen összeállításhoz. Az utóbbi akkor nagyon praktikus, amikor már mocorog a baba és képes fordulni, helyet változtatni. Így nem veri be a fejét az ágyba és a kezei, lábai sem juthatnak a rácsokon kívülre, ami igen balesetveszélyes lehet. Vagyis amellett, hogy egy nagyon dekoratív elemről beszélünk, az alvás közbeni biztonsághoz is nagyban hozzájárul.

Mit érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt?

Van néhány olyan tényező, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a babaágynemű megvásárlása előtt. Az egyik ilyen például az anyag. Mivel az újszülött babák bőre még nagyon érzékeny, fontos, hogy a választott ágynemű megfelelő anyagokból készüljön. A legjobb, ha 100% pamuttal érintkezik alvás során. Ez az anyag ugyanis amellett, hogy bőrbarát, megfelelő szellőzést is biztosít, így nem izzad bele a gyermek.

Fontos emellett figyelembe venni a kiságy mértét is, ugyanis alapvetően kétféle méretezés létezik e téren. Bár nem nagy az eltérés, sokat számít például a lepedő és a rácsvédő szempontjából is, hogy 60×120 vagy 70×140 centiméteres a fekvő felület.
Lényeges továbbá, hogy soha nem érdemes csak egy szettet vásárolni, hiszen bizony ezek az apró ágyneműk még gyakran mosásra szorulnak, hiszen elég egy visszabukás vagy egy kis nyár és máris ott a folt. Így mindenképpen fontos több lepedőt és takarót is tartani otthon. Így akkor sem ér meglepetés, ha egy nap akár több „baleset” is történik és foltos lesz az anyag.

Színesek és mintásak

A széles babaágynemű kínálatban számos különböző minta és színkombináció közül választhat. Az, hogy melyikre esik a választás, egyedül a szülők ízlésén múlik. Érdemes azonban figyelembe venni a babaszobában található árnyalatokat is, ugyanis ajánlott ehhez passzoló színeket választani. Hiszen igen dekoratív eleme lesz ez a kis birodalomnak. Lehet rajta mesehős, egy kedves kis állat vagy éppen több rajzfilm szereplő is. Bár egy kisbaba az első hónapokban még nem értékeli ezeket, később kifejezetten tetszik majd neki és gyakran szemügyre veszi a színes takarót vagy a mintás rácsvédőt is. Sőt, ahogy cseperedik, egyre jobban megérti majd ha azt mondják neki, menni kell aludni a macihoz, kacsához vagy egyéb, az ágyneműn szereplő „alvópajtáshoz”. Ezáltal pedig ki lehet alakítani egy kis „rituálét”, amely által felkészül az alvással töltött időre.

A babatakaró csak az ágyba való!

Fontos, hogy különbséget kell tenni pléd és takaró között. Ugyanis míg az előbbit nyugodtan használhatjuk a babakocsiba, az udvaron vagy akár az autóban, addig a takarónak bizony csak a kiságyban lehetnek feladatai. Így megelőzhető az, hogy bármilyen

Valódi párnára nincs szükség

A párnának az első években csupán legfeljebb nyálfolt felfogó funkciója van, hiszen a teljesen lapos, matraccal egy síkban levő anyagnál több nem kerülhet a gyermek feje alá legalább két éves korig. Ám ez nem jelenti azt, hogy a szett ezen része ne passzolhatna szín és mintázat terén a többi elemhez.

Egy kisgyermek érkezése maga a csoda, az azt megelőző várakozás pedig szívet melengető izgalom, hiszen úgy kell berendezni a szobáját és beszerezni a számára szükséges dolgokat, hogy ő még meg sem született. Éppen ezért érdemes figyelembe venni a fentebb említett dolgokat, így biztos lehetsz benne, hogy minden téren a legjobb babaágyneműt választhatja ki a számára.

 

Irány a főoldal >>

A hét témái

5 romantikus vígjáték, amit méltatlanul alulértékelnek

Romantika mindenek felett: 5 romantikus vígjáték, amit méltatlanul alulértékelnek Az elmúlt 20 évben talán több romantikus vígjáték látott napvilágot, mint kellett volna, ezért mára már rendkívül jó történet, humor és ütős színészek kellenek ahhoz, hogy megfogjon...

Láttál már igazán borzalmas sminket? Mutatunk néhányat

Láttál már igazán borzalmas sminket? Mutatunk néhányat   Némi smink csodákra képes, ezzel minden nő és néhány férfi is tisztában van. Legyen bármilyen borzalmas is a reggel, egy kis alapozó, szempillafestés, és egy halvány rúzs csodákra képes. Viszont van, aki...

Ezt a 17 fotót biztos, hogy kétszer is meg fogod nézni

Kétszer is meg fogod nézni? Garantáltan. – Vannak olyan pillanatok, amit elsőre senki sem hisz el, ezért jó, ha valaki gyorsan megörökíti! 🙂

Meditációs tanfolyam: szánj időt magadra!

Meditációs tanfolyam: szánj időt magadra! Előfordult már veled is, hogy látszólag ok nélkül voltál olyan feszült, hogy legszívesebben neki mentél volna bárkinek, aki az utadba került aznap, vagy csak simán felrobbantál volna? A hideg kirázott, ha valakivel szóba...