Milyen az igazán jó babaágynemű?

Milyen az igazán jó babaágynemű?

 

Amikor egy kicsi élet növekszik édesanyja szíve alatt, bizony nem kérdés, hogy miután a világra jött és elfoglalja a kis birodalmát, szülei mindenből a legjobbat szeretnék neki. E téren igen lényeges kérdés például az, hogy milyen babaágynemű kerül a kiságyba. Hiszen a most megvásárolt szett bizony sokáig biztosítja majd a puha és meleg fészket a kisbaba számára. Nem mindegy azonban, milyen anyagot és méretet választ. Összegyűjtöttük ez ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

Mi tartozik egy babaágynemű szetthez?

Számos különböző összeállítás létezik e téren. A kétféle szabványnak megfelelő lepedő típus és a puha takaró mellett teljesen lapos, a baba számára is ideális kispárna, valamint mintájában megegyező rácsvédő is tartozhat egy ilyen összeállításhoz. Az utóbbi akkor nagyon praktikus, amikor már mocorog a baba és képes fordulni, helyet változtatni. Így nem veri be a fejét az ágyba és a kezei, lábai sem juthatnak a rácsokon kívülre, ami igen balesetveszélyes lehet. Vagyis amellett, hogy egy nagyon dekoratív elemről beszélünk, az alvás közbeni biztonsághoz is nagyban hozzájárul.

Mit érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt?

Van néhány olyan tényező, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a babaágynemű megvásárlása előtt. Az egyik ilyen például az anyag. Mivel az újszülött babák bőre még nagyon érzékeny, fontos, hogy a választott ágynemű megfelelő anyagokból készüljön. A legjobb, ha 100% pamuttal érintkezik alvás során. Ez az anyag ugyanis amellett, hogy bőrbarát, megfelelő szellőzést is biztosít, így nem izzad bele a gyermek.

Fontos emellett figyelembe venni a kiságy mértét is, ugyanis alapvetően kétféle méretezés létezik e téren. Bár nem nagy az eltérés, sokat számít például a lepedő és a rácsvédő szempontjából is, hogy 60×120 vagy 70×140 centiméteres a fekvő felület.
Lényeges továbbá, hogy soha nem érdemes csak egy szettet vásárolni, hiszen bizony ezek az apró ágyneműk még gyakran mosásra szorulnak, hiszen elég egy visszabukás vagy egy kis nyár és máris ott a folt. Így mindenképpen fontos több lepedőt és takarót is tartani otthon. Így akkor sem ér meglepetés, ha egy nap akár több „baleset” is történik és foltos lesz az anyag.

Színesek és mintásak

A széles babaágynemű kínálatban számos különböző minta és színkombináció közül választhat. Az, hogy melyikre esik a választás, egyedül a szülők ízlésén múlik. Érdemes azonban figyelembe venni a babaszobában található árnyalatokat is, ugyanis ajánlott ehhez passzoló színeket választani. Hiszen igen dekoratív eleme lesz ez a kis birodalomnak. Lehet rajta mesehős, egy kedves kis állat vagy éppen több rajzfilm szereplő is. Bár egy kisbaba az első hónapokban még nem értékeli ezeket, később kifejezetten tetszik majd neki és gyakran szemügyre veszi a színes takarót vagy a mintás rácsvédőt is. Sőt, ahogy cseperedik, egyre jobban megérti majd ha azt mondják neki, menni kell aludni a macihoz, kacsához vagy egyéb, az ágyneműn szereplő „alvópajtáshoz”. Ezáltal pedig ki lehet alakítani egy kis „rituálét”, amely által felkészül az alvással töltött időre.

A babatakaró csak az ágyba való!

Fontos, hogy különbséget kell tenni pléd és takaró között. Ugyanis míg az előbbit nyugodtan használhatjuk a babakocsiba, az udvaron vagy akár az autóban, addig a takarónak bizony csak a kiságyban lehetnek feladatai. Így megelőzhető az, hogy bármilyen

Valódi párnára nincs szükség

A párnának az első években csupán legfeljebb nyálfolt felfogó funkciója van, hiszen a teljesen lapos, matraccal egy síkban levő anyagnál több nem kerülhet a gyermek feje alá legalább két éves korig. Ám ez nem jelenti azt, hogy a szett ezen része ne passzolhatna szín és mintázat terén a többi elemhez.

Egy kisgyermek érkezése maga a csoda, az azt megelőző várakozás pedig szívet melengető izgalom, hiszen úgy kell berendezni a szobáját és beszerezni a számára szükséges dolgokat, hogy ő még meg sem született. Éppen ezért érdemes figyelembe venni a fentebb említett dolgokat, így biztos lehetsz benne, hogy minden téren a legjobb babaágyneműt választhatja ki a számára.

 

Irány a főoldal >>

A hét témái

5+1 legfinomabb koktél idén nyárra

5+1 legfinomabb koktél idén nyárra Egy kellemes koktél a naplementében vagy egy hűsítő finomság a napsütötte tengerparton? A kedvenc koktélunk bármikor mosolyt csalhat az arcunkra és kellemesebbé teheti a pihenést bárhol is vagyunk. Tucatnyi koktél akár otthon is...

20 anya-lány fotó: biztosan nem tudod eldönteni, hogy ki kicsoda

Néhány családban olyan erősek a gének, mintha futószalagon jöttek volna a világra a tagjai. Persze a hasonlóságban segíthet az egyező ízlés, stílus és a szokások, de mégis olykor olyan meglepő hasonlóságokat produkál a természet, hogy csak tátott szájjal nézünk egy-egy anya-lánya páros után, mert fogalmunk nincs arról, hogy ki az idősebb. Összeállításunkban pont ilyen párosokat, illetve hármasokat mutatunk be, akikről akkor sem tudnánk eldönteni, hogy ki volt előbb, ha élőben találkoznánk.
20 kép, amin biztosan nem tudod megállapítani, hogy melyik nő az anya és melyik a lánya, viszont, ha figyelmesen végig nézed a listát, a képek alatt néhol eláruljuk a megoldást 😉

20 kép, ami megmutatja, hogy miért olyan fontos a rendszeres tojásfogyasztás

A tojás az egyik legsokoldalúbb alapanyagunk a konyhában, tucatnyi étel készíthető belőle a legegyszerűbb főtt tojástól a legbonyolultabb finomságokig. Remekül fűszerezhető és az állagával is jól lehet játszani. Viszont azt kevesen tudják, hogy sokoldalúsága nem csak az ételek készítése közben hasznos, de a szervezetünk számára is az egyik legtökéletesebb összetevő. Már azzal sokat teszünk az egészségünkért, ha legalább heti kétszer beiktatjuk az étrendünkbe.

16 esküvői fotó, amin nyoma sincs a visszafogottságnak

Az utóbbi években útjára indult egy trend, aminek a lényege, hogy minél provokatívabb és merészebb fotók készüljenek az esküvőn – leginkább a móka kedvéért. Ki-ki maga dönti el, hogy lecseréli-e a megszokott esküvői fotókat vagy inkább duplán dolgoztatja a fotóst. Mindenesetre mi most összegyűjtöttünk 16 igazán pajzán esküvői képet, hátha többen kedvet kapnak egy ilyen fotózáshoz is.