Milyen az igazán jó babaágynemű?

Milyen az igazán jó babaágynemű?

 

Amikor egy kicsi élet növekszik édesanyja szíve alatt, bizony nem kérdés, hogy miután a világra jött és elfoglalja a kis birodalmát, szülei mindenből a legjobbat szeretnék neki. E téren igen lényeges kérdés például az, hogy milyen babaágynemű kerül a kiságyba. Hiszen a most megvásárolt szett bizony sokáig biztosítja majd a puha és meleg fészket a kisbaba számára. Nem mindegy azonban, milyen anyagot és méretet választ. Összegyűjtöttük ez ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

Mi tartozik egy babaágynemű szetthez?

Számos különböző összeállítás létezik e téren. A kétféle szabványnak megfelelő lepedő típus és a puha takaró mellett teljesen lapos, a baba számára is ideális kispárna, valamint mintájában megegyező rácsvédő is tartozhat egy ilyen összeállításhoz. Az utóbbi akkor nagyon praktikus, amikor már mocorog a baba és képes fordulni, helyet változtatni. Így nem veri be a fejét az ágyba és a kezei, lábai sem juthatnak a rácsokon kívülre, ami igen balesetveszélyes lehet. Vagyis amellett, hogy egy nagyon dekoratív elemről beszélünk, az alvás közbeni biztonsághoz is nagyban hozzájárul.

Mit érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt?

Van néhány olyan tényező, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a babaágynemű megvásárlása előtt. Az egyik ilyen például az anyag. Mivel az újszülött babák bőre még nagyon érzékeny, fontos, hogy a választott ágynemű megfelelő anyagokból készüljön. A legjobb, ha 100% pamuttal érintkezik alvás során. Ez az anyag ugyanis amellett, hogy bőrbarát, megfelelő szellőzést is biztosít, így nem izzad bele a gyermek.

Fontos emellett figyelembe venni a kiságy mértét is, ugyanis alapvetően kétféle méretezés létezik e téren. Bár nem nagy az eltérés, sokat számít például a lepedő és a rácsvédő szempontjából is, hogy 60×120 vagy 70×140 centiméteres a fekvő felület.
Lényeges továbbá, hogy soha nem érdemes csak egy szettet vásárolni, hiszen bizony ezek az apró ágyneműk még gyakran mosásra szorulnak, hiszen elég egy visszabukás vagy egy kis nyár és máris ott a folt. Így mindenképpen fontos több lepedőt és takarót is tartani otthon. Így akkor sem ér meglepetés, ha egy nap akár több „baleset” is történik és foltos lesz az anyag.

Színesek és mintásak

A széles babaágynemű kínálatban számos különböző minta és színkombináció közül választhat. Az, hogy melyikre esik a választás, egyedül a szülők ízlésén múlik. Érdemes azonban figyelembe venni a babaszobában található árnyalatokat is, ugyanis ajánlott ehhez passzoló színeket választani. Hiszen igen dekoratív eleme lesz ez a kis birodalomnak. Lehet rajta mesehős, egy kedves kis állat vagy éppen több rajzfilm szereplő is. Bár egy kisbaba az első hónapokban még nem értékeli ezeket, később kifejezetten tetszik majd neki és gyakran szemügyre veszi a színes takarót vagy a mintás rácsvédőt is. Sőt, ahogy cseperedik, egyre jobban megérti majd ha azt mondják neki, menni kell aludni a macihoz, kacsához vagy egyéb, az ágyneműn szereplő „alvópajtáshoz”. Ezáltal pedig ki lehet alakítani egy kis „rituálét”, amely által felkészül az alvással töltött időre.

A babatakaró csak az ágyba való!

Fontos, hogy különbséget kell tenni pléd és takaró között. Ugyanis míg az előbbit nyugodtan használhatjuk a babakocsiba, az udvaron vagy akár az autóban, addig a takarónak bizony csak a kiságyban lehetnek feladatai. Így megelőzhető az, hogy bármilyen

Valódi párnára nincs szükség

A párnának az első években csupán legfeljebb nyálfolt felfogó funkciója van, hiszen a teljesen lapos, matraccal egy síkban levő anyagnál több nem kerülhet a gyermek feje alá legalább két éves korig. Ám ez nem jelenti azt, hogy a szett ezen része ne passzolhatna szín és mintázat terén a többi elemhez.

Egy kisgyermek érkezése maga a csoda, az azt megelőző várakozás pedig szívet melengető izgalom, hiszen úgy kell berendezni a szobáját és beszerezni a számára szükséges dolgokat, hogy ő még meg sem született. Éppen ezért érdemes figyelembe venni a fentebb említett dolgokat, így biztos lehetsz benne, hogy minden téren a legjobb babaágyneműt választhatja ki a számára.

 

Irány a főoldal >>

A hét témái

7 dolog, amit tudnod kell hajfestés előtt és után

7 dolog, amit tudnod kell hajfestés előtt és után Bár a korona-vírus okozta hosszú karanténidőszak alatt szinte minden nő megtanulta magának festeni a haját, azonban így, hogy már járhatunk fodrászhoz azért jól esik profira bízni magunkat. A hajfestés bár egyszerűnek...

A mozgólépcső

A mozgólépcső A mozgólépcső története! Az ünnepek és a Szilveszter elmúltával, biztosan mindenki túl van már azon a bizonyos "új évi fogadalmon". Azonban gondoljunk bele, hogy hányszor fogadtuk már meg, hogy lefogyunk, több pénzt keresünk.  Esetleg jobban odafigyelünk...

Nikotinmentes alternatíva: hevítőrudak, herbal stickek

Képzeld el, hogy úgy hódolsz a dohányzás szeánszának, szertartásának, hogy nem mérgezed magad nikotinnal, kátránnyal, formaldehiddel és még vagy 40 más rákkeltő hatású anyaggal!

2022 tavaszi sminktrendek

2022 tavaszi sminktrendek 2020 óta sokkal inkább a természetesség volt jellemző a sminktrendekre, mint a harsány színek és kontúrok. A koronavírus-járvány miatt sokáig alig jártunk el otthonról, sokan maradtak otthon homeoffice-ban és csak az online meetingek miatt...