Milyen esetekben javasolt pszichológushoz fordulni?

 

Milyen esetekben javasolt pszichológushoz fordulni?

 

1. Depresszió

Pszichológus segítségével hatékonyan feldolgozhatók és kezelhetők a lelki problémák, ezért nem véletlen, hogy a mai, pörgős és feszült társadalmunkban egyre többen fordulnak szakemberhez. Konkrétan milyen esetekben érdemes pszichológushoz fordulni? Alábbi cikkünkből kiderül!

Pszichológus

 

A depresszió népbetegség, és számos formában ölthet alakot a mindennapokban. Aki depresszióval küzd, úgy érzi, hogy nincs, ami előre vigye az életben, azaz nincs hajtóerő a napjaiban. Vannak, akik a munkába menekülnek a probléma elől, és vannak, akik szinte ki sem kelnek az ágyból. Érdemes azonban különbséget tenni a mindenkivel előforduló hangulatingadozások és a depresszió között: a depresszió huzamos ideig tart, és nem múlik el önmagától.

Sőt, létezik szezonális depresszió is, amely kifejezetten az őszi és téli hónapok beköszöntekor jelentkezik. Ilyenkor a rövidebb nappalok és a hosszabb éjszakák már önmagában rendkívül nyomasztók lehetnek, ha pedig lelki problémák is fennállnak, abban az esetben igencsak lehangoló lehet a kb. októbertől márciusig tartó időszak.

TIPP: Online pszichológus választásával kényelmesen, otthonról is részt vehetünk a terápián. Így soha nem kell hosszasan utazgatnunk, az időpontokat pedig rugalmasan egyeztethetjük a pszichológussal.

2. Önbizalomhiány

Önbizalomhiányt számtalan dolog okozhat. Akár a múltban kapott, gúnyos megjegyzések a testképre, akár a szülők által támasztott túl magas elvárások is önbizalomhiányhoz vezethetnek. Az önértékelési zavarok pedig spirálszerűen tehetnek tönkre egy életet, és porig rombolhatják az egészséges önképet.

Természetesen itt is a trauma feldolgozása a legfontosabb, amelyben a pszichológus nyújthat segítséget. Az önbizalomhiány mértékétől függően akár hónapok vagy évek is eltelhetnek, mire sikerül újra felépíteni az egészséges önbizalmat. Azonban mindenképpen megéri belevágni a terápiába, hiszen a lelki traumák leküzdésével szinte új emberként élhetjük tovább az életünket.

3. Életvezetési gondok

Rohanó világunkban ezernyi dolgot kell menedzselnünk, ez pedig minden egyes nap jelentős nyomást helyezhet ránk. Jól kell teljesítenünk a munkahelyen, megfelelően kell bánni a környezetünkkel, és el kell érni a kitűzött céljainkat. Az életvezetési gondokkal küzdők gyakran nem tudják, hogy mi is a következő lépés, illetve hogyan lehetne kezelni egy adott kihívást az életben.

A pszichológus segíthet rendszerezni a dolgainkat, és fontossági sorrendet állíthatunk fel a jövőbeli teendőket illetően. Ennek köszönhetően pedig tudatosan menedzselhetjük az életünket, és mindig pontosan tudni fogjuk, hogy mit kell tennünk holnap.

4. Szorongás

A szorongás természetes reakció, amikor váratlan vagy megterhelő élethelyzetek előtt állunk. Nemcsak lelki, hanem számos különböző fizikai tünettel is járhat, többek között az arc kipirulásával és izzadással, illetve szapora szívveréssel és az izomzat megfeszítésével. A viselkedésünk is jelentősen változhat, például a megszokott magabiztosságunk erősen romolhat, vagy ugyanazt a dolgot akár tízszer is ellenőrizhetjük, hogy megbizonyosodjunk arról, nem vétettünk-e benne hibát.

A pszichológus felkészíthet minket a közelgő kihívások megfelelő kezelésére, hogy minél gördülékenyebben vegyük az akadályokat. Így a jelenleg szorongást kiváltó élethelyzetek a jövőben már sokkal kisebb terhelést fognak jelenteni, és nem fogunk például nehéz, szorító érzést érezni a mellkasunkban egy közelgő állásinterjú vagy éppen munkába menet során.

5. Párkapcsolati krízis

Szinte mindegyik párkapcsolatban akadnak kisebb-nagyobb hullámvölgyek. Ha meg szeretnénk menteni a kapcsolatunkat, akár párterápia keretein belül is segítséget nyújthat a pszichológus. Ekkor közösen, nyugodt körülmények között beszélhetjük meg a sérelmeinket és problémáinkat, majd konkrét megoldásokat kereshetünk a zökkenőmentes és boldog jövő érdekében.

Ha úgy érezzük, hogy valami félrecsúszott a kapcsolatunkban, célszerű minél hamarabb megbeszélni a gondokat. Ugyanis ha túl sokat várunk, már olyan sérelmek keletkezhetnek, amelyekből valószínűleg nem lesz visszaút. Akár a házasságunk romlott meg, vagy egy frissebb párkapcsolatunk indult el a lejtőn, a pszichológus mindkét esetben segíthet.

6. Önismereti problémák

Gyakran a különböző belső és külső ingerek hatására megkérdőjelezzük, hogy jó szülők vagy éppen megfelelő munkatársak vagyunk-e. Azonban az is előfordulhat, hogy csupán szeretnénk jobban megismerni önmagunkat, és kideríteni, hogy miért kerülünk mindig hasonló helyzetekbe, illetve miért követjük el újra és újra ugyanazokat a hibákat.

Pszichológus segítségével valóban megismerhetjük önmagunkat, és számos rejtett tulajdonságunkra fény derülhet. A helyes énkép kialakítása mellett fejleszthetjük az asszertív kommunikációnkat is, hogy a jövőben végre igazán céltudatosak és magabiztosak legyünk még a kifejezetten nehéz szituációkban is.

Ha bármelyik probléma fennáll a fenti esetek közül, mindenképpen ajánlott pszichológus segítségét kérni. A terápia általában heti 1 órás beszélgetés formájában történik, és akár interneten keresztül, online pszichológus segítségével is történhet. Gyakran pedig már az első néhány alkalmat követően jelentős javulás tapasztalható. Ha lelki problémákkal küzdünk, ne bízzuk a véletlenre, hanem tegyük meg tudatosan az első lépést a kiegyensúlyozott mindennapok felé!

 

 

9 JEL, HOGY MÉRGEZŐ EMBERREL VAN DOLGOD

 

A hét témái

Kézitáska helyett hátizsák – stílustanácsok nőknek

Kézitáska helyett hátizsák – stílustanácsok nőknek Amikor szóba kerül a hátizsák, akkor elsőre mindenkinek a sportos modellek jutnak eszébe. Valljuk be, ezek nem túl stílusosak például egy szövetkabáthoz és magassarkúhoz. A sportos és az iskolás fazonok, amik azonnal...

Honnan tudhatod, hogy túl régóta vagy szingli? Mutatjuk

Honnan tudhatod, hogy túl régóta vagy szingli? Mutatjuk A szingliséget a legtöbb esetben nem választjuk, egyszerűen így hozza az élet. Mi pedig sodródunk vele, és alkalmazkodunk az egyedülléthez. Idővel új szokásaink alakulnak ki, hozzászokunk ahhoz, hogy teljesen a...

Miből lesz a cserebogár?

Miből lesz a cserebogár?   Mindenki látott már hatalmas átváltozásokat, legfőképpen a sztárok körében. Hiszen azon túl, hogy az idő lehet szépítő hatású, leginkább a plasztikai sebészek és méregdrága csodaszerek változtatnak át rút kiskacsából valóságos...

3 eszköz, ami egy konyhatündér konyhájából sem hiányozhat!

3 eszköz, ami egy konyhatündér konyhájából sem hiányozhat!   Az otthoni süteménysütés egyfajta művészet, amely néha sikerrel, néha kudarccal végződik. A praktikus konyhai tippek és a professzionális felszerelések azonban mindig eredményessé teszik a...