Milyen jég kerüljön a koktélba?
Általában, ha valaki meghallja a „koktél” szót, akkor egy színes, díszített pohárból kínált ital jut az eszébe. Kár is lenne tagadni, hogy koktélkészítés során az ízeken kívül rendkívül fontos, hogy a kevert ital ne csak az ízlelőbimbóinkra hasson, hanem látványos, esztétikus is legyen. A koktélfogyasztás esetében szinte elvárás a látvány, hiszen még az elkészítését nézni is izgalmas, szemet gyönyörködtető élményt jelent.
Egyszóval: ez a különleges nedű számos érzékünkre hat, éppen ezért fontos a díszítés, aminek az egyik leglényegesebb eleme a jég. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen jeget teszünk a koktélunkba! Lássuk hát, hogy mik az alapvető szabályai a tökéletes jég elkészítésének és egyáltalán milyen jégtípusok vannak. Jöjjön most néhány jeges szabály!
Miért fontos a jég milyensége?
A koktélok esetében a jég formája, volumene meghatározza, hogy milyen gyorsan hűti le az italt, mennyire és milyen hamar hígítja fel. Bizonyos koktéloknál jó, ha hirtelen lehűti az elkészített italt, bizonyos esetekben pedig az a megfelelő, ha ez fokozatosan történik. A jég látványa is meghatározza egy-egy koktél jellegét, küllemét, dinamikáját. Az sem mindegy, hogyan oldódik, hiszen valószínűleg senki sem szeretne már rögtön egy vizes italt fogyasztani, így minden esetben fontos a jég/folyadék aránya és az is, hogy a jég miként oldódik. Egy finom gin tonic-ot sem szívesen rontunk el tört jéggel, ugye?!
Tehát a különféle jégfajták, meghatározhatják a koktélok egyedi jellemzőit és ha helyesen használjuk ezeket, akkor sajátos módon erősíthetik az italunkat. Persze minden jégfajtának megvan a maga előnye, a hűtési hatékonyságtól kezdve a hígítási arányokon át egészen az esztétikai szempontokig.
A tökéletes jég elkészítésének alfája és omegája
Nem is kérdés, hogy a tökéletes koktél egyik alapja, hogy megfelelő minőségű jégkockákat tudjunk készíteni. Sajnos az otthoni jégkészítés igen bonyodalmas lehet, mert nehéz szép, áttetsző szabványos jégkockákat házilag előállítani. Íme néhány trükk és fontos lépés, hogy elkészíthesd álmaid jégkockáját!
A minőségi jégkocka elkészítésének első lépése a víz, amelyből készül. Lehetőleg tiszta, szűrt vizet használjunk, így biztosan elkerüljük az esetleges szennyeződéseket vagy kellemetlen szagokat. Ehhez kapcsolódóan a jégkockák tárolása is igen fontos szempont. A hűtőnk, fagyasztónk mindig legyen tiszta, ha szükséges, akkor külön légmentes zacskóba, zárható tartóba is tehetjük a jégkocka tálcát, megelőzendő, hogy a jég felvegye a kellemetlen szagokat vagy ízeket. A minőségi jégkocka tálca, jégkockatartó is elengedhetetlen ahhoz, hogy kiváló minőségű jégformákat készítsünk. Egyáltalán nem mindegy, az anyag és a kialakítás sem. A szilikon jégkocka tálcák például könnyen használhatók és könnyen eltávolíthatók a jégkockákról, viszont nem eredményeznek olyan szép formát, mint a keményebb anyagból készült társaik.
Egy másik tipp, hogy lehetőleg lassan fagyasszuk le a kockákat. A lassú fagyasztás ugyanis szintén segít a jégkockák tökéletesítésében. Általában 4-6 órára van szükség a jégkocka tálca teljes fagyásához. A legjobb, ha ezt nem siettetjük, mert a túl gyors fagyasztás következtében levegőbuborékok keletkezhetnek a jégben, amely nem tesz jót a koktél minőségének.
Fontos a forma is!
Ma már rengeteg formájú jégkockatartó kapható, szív, csillag vagy valamilyen gyümölcsforma és még sorolhatnánk. Ám néhány klasszikus forma és állapot érdekes tulajdonságokat adhat koktéljainknak, nézzük melyek ezek!
A klasszikus jégkocka, azaz a szó szerint kocka alakú jég a leggyakrabban előforduló forma. Ideális választás a legtöbb hagyományos koktélhoz. Lassan olvad, így hosszabb ideig tartja hűsen italainkat anélkül, hogy hígítaná azokat.
A zúzott jég, vagy közismertebb nevén törtjég remekül illeszkedik az úgynevezett tiki koktélokhoz, azaz olyan frissítőkhöz, mint például a mojito vagy a daiquiri. Ha megfelelően zúzzuk, vagy jégvágó használatával törjük, akkor az állaga darabos, lazább szerkezetű. Ezáltal könnyebben felszívja az ital ízét, gyors lehűlést eredményez, az ital is szintén gyorsan hígul ettől a jégformától. Azért a jégvágóval vigyázzunk, mert rettentően veszélyes eszköz!
A jéglabda lassan olvad, és exkluzív, elegáns megjelenést kölcsönöz a koktéloknak. Ezt a jégfajtát leginkább a whisky és bourbon alapú italokhoz használják. Azért a whisky-vel vigyázzunk, mivel egyáltalán nem mindegy milyen jeget teszünk bele. Sőt ez a kérdés igen megosztó, a valódi whisky kedvelők nem is tesznek bele jeget, mert az „sokkolja” az italt, amelyet amúgy is 18-24 fokos hőmérsékleten a legjobb fogyasztani. Tehát a jeget jobb, ha szigorúan meghagyjuk a whisky alapú koktéloknak!
Rendezvények, partik kedvelt dekorációja, egyben „jégforrása” a szoborjég. A szoborjég formák igazi művészi, kreatív alkotások, amelyek minden esemény vizuális hatását emelik. Az igazán különleges darabokon keresztül folyhat bármilyen ital is, így szoborjég szökőkút is készíthető.
Extrém, egyedi formák, különleges tartalom | koktél jég
Ha szeretnénk különleges formával, állaggal meglepni a vendégeinket, akkor használhatunk fagyasztott gyümölcsöket vagy jégbe fagyasztott gyümölcsöket is a koktélok elkészítéséhez. Eper és különféle bogyós gyümölcsök nagyon jól mutatnak a nagyobb jégkockákban.
koktél jég
További cikkek:
KÖZELEG A HÚSVÉT 2023
A NŐI KABÁTOK SZÉLES VÁLASZTÉKA KÖZÖTT VÁLOGATHATUNK ONLINE
A HELYES SEBKEZELÉS LÉPÉSEI, HA MEGTÖRTÉNNE A BAJ
TUDNIVALÓK A VILLANYBOJLER BEKÖTÉSÉRŐL