Milyen sampont használjak?

Milyen sampont használjak?

Az üzletek polcai többnyire roskadoznak a különböző típusú samponoktól, balzsamoktól, hajápolóktól. A bőség zavarában olykor nagyon nehéz eldönteni, hogy ezek közül melyiket érdemes választani, melyik lenne ideális a számunkra. Ahogy a bőrünk eltérő típusú lehet, úgy a hajunk sem egyforma, ezért mindenki számára más lehet az ideális sampon. Egyrészt, a hajunk típusát kell alaposan megismernünk, másrészt, ki kell tapasztalnunk, hogy nálunk mi válik be igazán, így tudjuk megtalálni a tökéleteset.

A haj és a bőr összefüggései

Nem véletlenül említettük példaként az eltérő bőrtípusokat, ugyanis a haj és a bőr nagyon sokszor mutat összefüggést. Akinek például problémás, zsíros, pattanásra hajlamos a bőre, annak általában a haja is gyorsan zsírosodik, hamar elveszíti a frissességét, tartását. A száraz bőrű emberek gyakran küzdenek korpásodással, illetve a hajuk is száraz, könnyen töredezik. A hajnál is jelen van a kombinált típus, ami azt jelenti, hogy többnyire a tő hamar zsírosodik, a hajvégek ugyanakkor szárazak és könnyen törnek.

És nem szabad megfeledkezni az érzékeny típusról sem: az érzékeny bőrtípusú emberek nem használhatnak akármit a hajukra, ugyanis a fejbőrükkel is érintkeznek a hajápoló készítmények, és ugyanúgy irritációt válthatnak ki, mint például az arcon, vagy a test többi pontján. A cosibella.hu oldalon sok kíméletes készítményt találhatsz, ha téged is érint ez a probléma!

Irritációmentes ápolás | sampon

Az érzékeny bőrtípussal megáldottaknak szinte kötelező a kíméletes, természetes alapanyagokból álló natúrkozmetikumok használata, amik nem tartalmaznak fölösleges adalékokat, mesterséges anyagokat, így jóval kisebb eséllyel irritálják a fejbőrt.

Kevesen tudják, de a kozmetikumokra való érzékenység hátterében legtöbbször az áll, hogy valamelyik mesterséges összetevőre vagyunk érzékenyek, a természetes anyagok sokkal kevésbé irritálnak. Éppen ezért javasolt, hogy aki gyakran szembesül valamilyen túlérzékenységgel a kozmetikumok kapcsán, az inkább a natúrkozmetikumok közül válogasson. Ezt megteheted például itt: https://cosibella.hu/hu/menu/haj-es-test/haj/samponok-19114.

Nem lehetetlen, hogy valamelyik természetes összetevőre mutatunk allergiás reakciót, de jóval kisebb az esélye, mint a mesterséges adalékanyagok esetében.

Milyen a hajad?

Természetesen a natúrkozmetikumok is nagyon sokfélék lehetnek, hiszen különböző problémákra kell megoldást nyújtaniuk. Nincs ez másképp a samponoknál sem, éppen ezért, ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális sampont, ismernünk kell a hajtípusukat.

Ehhez csupán néhány egyszerű kérdésre kell magunknak megadni a választ:

  • Milyen hamar zsírosodik a hajunk? Ha hajmosás után egy két nappal már zsíros a hajtő, akkor egyértelműen zsírosodás elleni készítményre lesz szükségünk, mert a fejbőrünk túlzottan sok faggyút termel. Ha akár egy két hétig is elvagyunk hajmosás nélkül, és a hajunkon nem látszik, hogy régen lett utoljára megmosva, akkor valószínűleg inkább száraz lehet a fejbőrünk, aminek hidratálásra van szüksége. Ha a hajtő zsíros, a vége pedig száraz, az a kombinált típust jelenti.
  • Milyen állapotú a hajunk? Szép fényes, jó tartása van, egészséges, vagy fénytelen fakó, elvékonyodik a végére? Előbbi esetben sok teendőnk nincsen a haj állapotának megtartásán kívül, utóbbi esetben azonban a hajunk jó eséllyel száraz, megviselt, ezért olyan készítményt kell alkalmaznunk, ami hidratálja, és hatékonyan tölti fel tápanyagokkal.
  • Milyen célt szeretnénk elérni a hajunkkal? Van, aki derékig érő, csodásan fénylő hajat szeretne, másoknak azonban inkább az a céljuk, hogy növeljék a hajuk volumenét, jobb tartást biztosítanak. Előbbi esetben egyértelműen olyan samponra lesz szükségünk, ami támogatja a növekedést, és táplálja a hajat, második esetben pedig volumennövelő hatás fog kelleni. Cél lehet a festett haj színének hosszas megőrzése, valamint egy kis plusz csillogás is. Mindegyik cél más megoldást kíván, ami a hajápoló készítményeket illeti.
  • Van-e valamilyen egészségügyi probléma? Sokan küzdenek például hajhullással, aminek nincs egyéb különösebb oka. Ilyenkor a megfelelő sampon kiválasztása segíthet – ellenőrizze itt!

Sampont tehát úgy érdemes választani, hogy alaposan felmérjük a hajunk állapotát, és az ezzel összefüggő esetleges problémáinkat, valamint meghatározzuk a célt, amit szeretnénk elérni a hajunkkal kapcsolatosan. Ha ezek megvannak, akkor már nem lesz nehéz kiválasztani azt a készítményt, ami a leginkább támogat minket abban, hogy olyan hajunk legyen, amilyenről álmodtunk.

7 dolog, amit tudnod kell hajfestés előtt és után

 

A hét témái

Mennyei garnélarák tésztával és aszalt paradicsommal

Mennyei garnélarák tésztával és aszalt paradicsommal Bátran mondhatjuk, hogy az egyik legfinomabb étel, amit valaha ettünk. És a legjobb, hogy körülbelül harminc perc elkészíteni, a vendégeket viszont az örökkévalóságig levehetjük vele a lábukról. Akár első randira is...

5+1 kihagyhatatlan lánybúcsús játék

5+1 kihagyhatatlan lánybúcsús játék A lánybúcsú legalább olyan fontos a barátnőknek, mint a menyasszonynak, hiszen ez az utolsó alkalom, hogy hajadonként bulizhatnak együtt. Ilyenkor összedugják a barátnők a fejüket és együtt szervezik a leendő ara búcsúztatóját,...

15 tipp: így sminkelj 50 fölött

Az idő múlásával nem csak érettebbek leszünk, de a külsőnk is megváltozik, amivel érdemes lépést tartani. Nem attól lesz igazán szép egy nő, hogy ragaszkodik a fiatalságához, sokkal üdébb és ellenálhatatlanabb, ha tisztában van önmagával, amiben a kora felvállalása is benne van. És ez nem azt jelenti, hogy ötven vagy hatvan év fölött öregesen kell öltözni, hiszen a kor csak egy állapot, amihez alkalmazkodunk. De ugyanúgy nők maradunk akárhány évesek is vagyunk.

Minden második magyar tartja fontosnak az adományozást

Minden második magyar tartja fontosnak az adományozást Adni nem csak az ünnepek környékén lehet, egész évben megvan erre a lehetőségünk, és szükség is van rá. Felsorolni is nehéz lenne, hány nehéz sorsú család, fiatal és idős él körülöttünk, nem beszélve az elhagyott,...