Milyen sampont használjak?

Milyen sampont használjak?

Az üzletek polcai többnyire roskadoznak a különböző típusú samponoktól, balzsamoktól, hajápolóktól. A bőség zavarában olykor nagyon nehéz eldönteni, hogy ezek közül melyiket érdemes választani, melyik lenne ideális a számunkra. Ahogy a bőrünk eltérő típusú lehet, úgy a hajunk sem egyforma, ezért mindenki számára más lehet az ideális sampon. Egyrészt, a hajunk típusát kell alaposan megismernünk, másrészt, ki kell tapasztalnunk, hogy nálunk mi válik be igazán, így tudjuk megtalálni a tökéleteset.

A haj és a bőr összefüggései

Nem véletlenül említettük példaként az eltérő bőrtípusokat, ugyanis a haj és a bőr nagyon sokszor mutat összefüggést. Akinek például problémás, zsíros, pattanásra hajlamos a bőre, annak általában a haja is gyorsan zsírosodik, hamar elveszíti a frissességét, tartását. A száraz bőrű emberek gyakran küzdenek korpásodással, illetve a hajuk is száraz, könnyen töredezik. A hajnál is jelen van a kombinált típus, ami azt jelenti, hogy többnyire a tő hamar zsírosodik, a hajvégek ugyanakkor szárazak és könnyen törnek.

És nem szabad megfeledkezni az érzékeny típusról sem: az érzékeny bőrtípusú emberek nem használhatnak akármit a hajukra, ugyanis a fejbőrükkel is érintkeznek a hajápoló készítmények, és ugyanúgy irritációt válthatnak ki, mint például az arcon, vagy a test többi pontján. A cosibella.hu oldalon sok kíméletes készítményt találhatsz, ha téged is érint ez a probléma!

Irritációmentes ápolás | sampon

Az érzékeny bőrtípussal megáldottaknak szinte kötelező a kíméletes, természetes alapanyagokból álló natúrkozmetikumok használata, amik nem tartalmaznak fölösleges adalékokat, mesterséges anyagokat, így jóval kisebb eséllyel irritálják a fejbőrt.

Kevesen tudják, de a kozmetikumokra való érzékenység hátterében legtöbbször az áll, hogy valamelyik mesterséges összetevőre vagyunk érzékenyek, a természetes anyagok sokkal kevésbé irritálnak. Éppen ezért javasolt, hogy aki gyakran szembesül valamilyen túlérzékenységgel a kozmetikumok kapcsán, az inkább a natúrkozmetikumok közül válogasson. Ezt megteheted például itt: https://cosibella.hu/hu/menu/haj-es-test/haj/samponok-19114.

Nem lehetetlen, hogy valamelyik természetes összetevőre mutatunk allergiás reakciót, de jóval kisebb az esélye, mint a mesterséges adalékanyagok esetében.

Milyen a hajad?

Természetesen a natúrkozmetikumok is nagyon sokfélék lehetnek, hiszen különböző problémákra kell megoldást nyújtaniuk. Nincs ez másképp a samponoknál sem, éppen ezért, ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális sampont, ismernünk kell a hajtípusukat.

Ehhez csupán néhány egyszerű kérdésre kell magunknak megadni a választ:

  • Milyen hamar zsírosodik a hajunk? Ha hajmosás után egy két nappal már zsíros a hajtő, akkor egyértelműen zsírosodás elleni készítményre lesz szükségünk, mert a fejbőrünk túlzottan sok faggyút termel. Ha akár egy két hétig is elvagyunk hajmosás nélkül, és a hajunkon nem látszik, hogy régen lett utoljára megmosva, akkor valószínűleg inkább száraz lehet a fejbőrünk, aminek hidratálásra van szüksége. Ha a hajtő zsíros, a vége pedig száraz, az a kombinált típust jelenti.
  • Milyen állapotú a hajunk? Szép fényes, jó tartása van, egészséges, vagy fénytelen fakó, elvékonyodik a végére? Előbbi esetben sok teendőnk nincsen a haj állapotának megtartásán kívül, utóbbi esetben azonban a hajunk jó eséllyel száraz, megviselt, ezért olyan készítményt kell alkalmaznunk, ami hidratálja, és hatékonyan tölti fel tápanyagokkal.
  • Milyen célt szeretnénk elérni a hajunkkal? Van, aki derékig érő, csodásan fénylő hajat szeretne, másoknak azonban inkább az a céljuk, hogy növeljék a hajuk volumenét, jobb tartást biztosítanak. Előbbi esetben egyértelműen olyan samponra lesz szükségünk, ami támogatja a növekedést, és táplálja a hajat, második esetben pedig volumennövelő hatás fog kelleni. Cél lehet a festett haj színének hosszas megőrzése, valamint egy kis plusz csillogás is. Mindegyik cél más megoldást kíván, ami a hajápoló készítményeket illeti.
  • Van-e valamilyen egészségügyi probléma? Sokan küzdenek például hajhullással, aminek nincs egyéb különösebb oka. Ilyenkor a megfelelő sampon kiválasztása segíthet – ellenőrizze itt!

Sampont tehát úgy érdemes választani, hogy alaposan felmérjük a hajunk állapotát, és az ezzel összefüggő esetleges problémáinkat, valamint meghatározzuk a célt, amit szeretnénk elérni a hajunkkal kapcsolatosan. Ha ezek megvannak, akkor már nem lesz nehéz kiválasztani azt a készítményt, ami a leginkább támogat minket abban, hogy olyan hajunk legyen, amilyenről álmodtunk.

7 dolog, amit tudnod kell hajfestés előtt és után

 

A hét témái

Tökéletes párra vágysz? Engedd el az irreális elvárásokat

Tökéletes párra vágysz? Engedd el az irreális elvárásokat Felgyorsult világunkban egyébként sem könnyű tartós, jó kapcsolatot kialakítani, de ha még irreális elvárásokkal is állsz bele a kapcsolataidba, akkor végképp semmi esélyed megtalálni azt az embert, akinek majd...

Tippek, hogy ne betegedj le a légkondi miatt

Tippek, hogy ne betegedj le a légkondi miatt Kint negyven, bent tizennyolc fok? Ez a legegészségesebb szervezetet is leterheli és nagyon hamar lehet betegség a vége. Ugyan az év egyik időszakában sem jó orrfolyással és netán lázasan nyomni az ágyat, de nyáron még...

5 tipp a téli fáradtság ellen

5 tipp a téli fáradtság ellen Ahogy közeledünk az év végéhez egyre nehezebben kelsz ki reggelente az ágyból? Puha és csábító az ágy, és a szundi gombot is irtó könnyű nyomogatni? A fáradtságérzet, ami minden reggel visszahúz a párnák közé, nemcsak a te reggeleidet...

Milyen ruhákat viseljünk ősszel? Trendek és stílusok 2022-ben

Milyen ruhákat viseljünk ősszel? Trendek és stílusok 2022-ben Az idei őszi/téli divat – és ruhák irányzatait a nosztalgia határozhatja meg. Mostanában sokféle formában jelentkezik életkortól, tapasztalattól és érdeklődési körtől függően. Bármit is társíthatunk a...