Milyen sampont használjak?

Milyen sampont használjak?

Az üzletek polcai többnyire roskadoznak a különböző típusú samponoktól, balzsamoktól, hajápolóktól. A bőség zavarában olykor nagyon nehéz eldönteni, hogy ezek közül melyiket érdemes választani, melyik lenne ideális a számunkra. Ahogy a bőrünk eltérő típusú lehet, úgy a hajunk sem egyforma, ezért mindenki számára más lehet az ideális sampon. Egyrészt, a hajunk típusát kell alaposan megismernünk, másrészt, ki kell tapasztalnunk, hogy nálunk mi válik be igazán, így tudjuk megtalálni a tökéleteset.

A haj és a bőr összefüggései

Nem véletlenül említettük példaként az eltérő bőrtípusokat, ugyanis a haj és a bőr nagyon sokszor mutat összefüggést. Akinek például problémás, zsíros, pattanásra hajlamos a bőre, annak általában a haja is gyorsan zsírosodik, hamar elveszíti a frissességét, tartását. A száraz bőrű emberek gyakran küzdenek korpásodással, illetve a hajuk is száraz, könnyen töredezik. A hajnál is jelen van a kombinált típus, ami azt jelenti, hogy többnyire a tő hamar zsírosodik, a hajvégek ugyanakkor szárazak és könnyen törnek.

És nem szabad megfeledkezni az érzékeny típusról sem: az érzékeny bőrtípusú emberek nem használhatnak akármit a hajukra, ugyanis a fejbőrükkel is érintkeznek a hajápoló készítmények, és ugyanúgy irritációt válthatnak ki, mint például az arcon, vagy a test többi pontján. A cosibella.hu oldalon sok kíméletes készítményt találhatsz, ha téged is érint ez a probléma!

Irritációmentes ápolás | sampon

Az érzékeny bőrtípussal megáldottaknak szinte kötelező a kíméletes, természetes alapanyagokból álló natúrkozmetikumok használata, amik nem tartalmaznak fölösleges adalékokat, mesterséges anyagokat, így jóval kisebb eséllyel irritálják a fejbőrt.

Kevesen tudják, de a kozmetikumokra való érzékenység hátterében legtöbbször az áll, hogy valamelyik mesterséges összetevőre vagyunk érzékenyek, a természetes anyagok sokkal kevésbé irritálnak. Éppen ezért javasolt, hogy aki gyakran szembesül valamilyen túlérzékenységgel a kozmetikumok kapcsán, az inkább a natúrkozmetikumok közül válogasson. Ezt megteheted például itt: https://cosibella.hu/hu/menu/haj-es-test/haj/samponok-19114.

Nem lehetetlen, hogy valamelyik természetes összetevőre mutatunk allergiás reakciót, de jóval kisebb az esélye, mint a mesterséges adalékanyagok esetében.

Milyen a hajad?

Természetesen a natúrkozmetikumok is nagyon sokfélék lehetnek, hiszen különböző problémákra kell megoldást nyújtaniuk. Nincs ez másképp a samponoknál sem, éppen ezért, ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális sampont, ismernünk kell a hajtípusukat.

Ehhez csupán néhány egyszerű kérdésre kell magunknak megadni a választ:

  • Milyen hamar zsírosodik a hajunk? Ha hajmosás után egy két nappal már zsíros a hajtő, akkor egyértelműen zsírosodás elleni készítményre lesz szükségünk, mert a fejbőrünk túlzottan sok faggyút termel. Ha akár egy két hétig is elvagyunk hajmosás nélkül, és a hajunkon nem látszik, hogy régen lett utoljára megmosva, akkor valószínűleg inkább száraz lehet a fejbőrünk, aminek hidratálásra van szüksége. Ha a hajtő zsíros, a vége pedig száraz, az a kombinált típust jelenti.
  • Milyen állapotú a hajunk? Szép fényes, jó tartása van, egészséges, vagy fénytelen fakó, elvékonyodik a végére? Előbbi esetben sok teendőnk nincsen a haj állapotának megtartásán kívül, utóbbi esetben azonban a hajunk jó eséllyel száraz, megviselt, ezért olyan készítményt kell alkalmaznunk, ami hidratálja, és hatékonyan tölti fel tápanyagokkal.
  • Milyen célt szeretnénk elérni a hajunkkal? Van, aki derékig érő, csodásan fénylő hajat szeretne, másoknak azonban inkább az a céljuk, hogy növeljék a hajuk volumenét, jobb tartást biztosítanak. Előbbi esetben egyértelműen olyan samponra lesz szükségünk, ami támogatja a növekedést, és táplálja a hajat, második esetben pedig volumennövelő hatás fog kelleni. Cél lehet a festett haj színének hosszas megőrzése, valamint egy kis plusz csillogás is. Mindegyik cél más megoldást kíván, ami a hajápoló készítményeket illeti.
  • Van-e valamilyen egészségügyi probléma? Sokan küzdenek például hajhullással, aminek nincs egyéb különösebb oka. Ilyenkor a megfelelő sampon kiválasztása segíthet – ellenőrizze itt!

Sampont tehát úgy érdemes választani, hogy alaposan felmérjük a hajunk állapotát, és az ezzel összefüggő esetleges problémáinkat, valamint meghatározzuk a célt, amit szeretnénk elérni a hajunkkal kapcsolatosan. Ha ezek megvannak, akkor már nem lesz nehéz kiválasztani azt a készítményt, ami a leginkább támogat minket abban, hogy olyan hajunk legyen, amilyenről álmodtunk.

7 dolog, amit tudnod kell hajfestés előtt és után

 

A hét témái

5 tipp az egészségesen szép lábfejért

5 tipp az egészségesen szép lábfejért Felmérések szerint a felnőttek háromnegyedének van valamilyen problémája a lábfejével. Van, aki esztétikailag nincs vele kibékülve, de olyan is, akit állandó fájdalom gyötör. Mégis ez a testrészünk kapja a legkevesebb figyelmet:...

Tavaszi virágok, amik nem hiányozhatnak a kertedből

Tavaszi virágok, amik nem hiányozhatnak a kertedből   A tavaszi virágok a kertben minidg felvidítanak bennünket. Vajon mely tavaszi virágok ültetése javasolt a kertünkbe? Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire kell figyelni a tavaszi virágokl ültetésekor, továbbá mely...

6 tipp, ami segít formába lendülni nyárra

6 tipp, ami segít formába lendülni nyárra A téli hónapok a legtöbbünk testén nyomot hagynak kisebb-nagyobb zsírpárnák formájában, amit leginkább akkor veszünk észre amikor lekerül a téli kabát. Viszont bármennyi plusz kilóról is van szó, nem érdemes pánikba esni, mert...

Rettegésre hangolva: a 10 legjobb horrorfilm

Rettegésre hangolva: a 10 legjobb horrorfilm Ha unod már a romantikus filmekkel teli hétvégéket, és valami izgalmasabbra vágysz, esetleg még rettegnél is egy keveset – ami egyébként meg kell jegyeznünk, irtó romantikus, ha a pasiddal teszed, hiszen a félelem mindenkit...