Milyen szempontok szólhatnak bele a beltéri ajtók kiválasztásába?

Milyen szempontok szólhatnak bele a beltéri ajtók kiválasztásába?

Amikor az otthonunkba vagy éppen az irodánkba igyekszünk kiválasztani a megfelelő beltéri ajtókat, számos aspektust szem előtt kell tartanunk. Ezek az ajtók ugyanis meghatározzák egy-egy helyiség stílusát és atmoszféráját, ugyanakkor a praktikus kívánalmaknak is meg kell felelniük ahhoz, hogy hosszú távon is elégedettek legyünk velük.

Szép fehér beltéri ajtók

Az alábbi cikk áttekintést nyújt azokról a szempontokról, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor mi is hasonló döntés előtt állunk. Nézzük, mi mindent kell átgondolnunk!

Stílus és dizájn

Talán nem meglepő, hogy az egyik legfontosabb kérdés a beltéri ajtók stílusa és dizájnja. Ebbe beletartozik a szín, a forma, a kialakítás, de még a kilincsek formája, esetleges mintája is – hiszen ezek mind-mind képesek meghatározni egy adott helyiség általános hangulatát. A modern, minimalista kialakítású ajtók például tágas és letisztult megjelenést kölcsönözhetnek a térnek, míg a klasszikus, díszített ajtók eleganciát és a hagyományok tiszteletét sugározzák. 

Fontos, hogy az ajtók stílusa harmonizáljon az adott tér többi berendezési tárgyával és a környező térrel, így ennek megfelelően kell döntenünk. Amennyiben az ajtót választjuk ki először, úgy nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kész térnek összhangban kell lennie vele. Tehát próbáljuk elkerülni az extremitásokat – hacsak nem épp az extravagáns tér létrehozása a célunk!

Anyag és tartósság

Az ajtók anyaga alapjában határozza meg azok tartósságát és esztétikai megjelenését. Általában fa, fém, üveg és műanyag ajtók közül választhatunk – ezek közül mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A faajtók például meleg és természetes megjelenést kölcsönöznek a térnek, ugyanakkor költségesebbek lehetnek, mint a műanyag verziók, amelyek – ha nem jól választjuk meg a pontos anyagot és a kialakítást – akár olcsó hatást is kelthetnek. A fémajtókkal nem lőhetünk mellé, ha modern és indusztriális környezetbe keressük az ideális darabot, hiszen ezek tartósak, masszívak és a karbantartásuk sem jelent gondot. Az üvegajtók speciálisnak számítanak, hiszen nem töltik be teljes mértékben az eredeti funkciójukat – ezeket elsősorban irodai környezetben, tárgyalók elválasztására használják.

És ha már említettük a fenntartást: fontos figyelembe venni az anyagok karbantarthatóságát és ellenállóképességét is, különösen olyan helyeken, ahol az ajtók intenzív használatnak vannak kitéve.

Funkcionalitás és felhasználási terület

Kulcsfontosságú még figyelembe venni a funkcionális igényeket is, valamint azt, hogy pontosan hová kerül majd az adott beltéri ajtó. Például: fürdőszobai ajtónak érdemes olyat választani, ami vízálló és strapabíró, míg a hálószobainak nagy előnye lehet, ha hangszigetelő. A tolóajtók helytakarékosak és modern megoldást nyújtanak a legkisebb otthonban is, míg az üvegbetétes fajtákkal több fényt engedhetünk be a térbe, így ezek az ablaktalan vagy kevésablakos helyiségekben lehetnek remek választások. Fontos, hogy az ajtók megfeleljenek az adott helyiség funkcionális követelményeinek és kényelmi szempontjainak – ezeket mindenképp vegyük sorra, mielőtt döntünk.

Méret-kérdés

Az ajtók megfelelő méretének és elhelyezésének kiválasztása elengedhetetlen az adott tér optimális kihasználásához és ahhoz, hogy esztétikus legyen a végeredmény. Vegyük figyelembe, hogy hol lenne a legkényelmesebb elhelyezni az ajtót, de nézzük meg a nyitási irányt és a helyiség elrendezését is, hogy a választott darab biztosan megfelelően illeszkedjen a térbe! Továbbá fontos az ajtókeretek és a kilincsek kiválasztása is, hogy azok harmonizáljanak az ajtók, valamint a helyiségek stílusával, dizájnjával.

Biztonság 

Azt gondolhatnánk, hogy biztonsági szempontból csak a bejárati ajtó fontos, ám a masszív beltéri ajtók és az azokon elhelyezett megfelelő zárak is sokat tehetnek azért, hogy az értékeink vagy mi magunk biztonságban legyünk. Ez különösen fontos lehet az irodában: egy esetleges betörés esetén egy-két plusz zárral elvehetjük az illetéktelen behatolók kedvét attól, hogy minden helyiségbe bejussanak. 

Emellett lényeges figyelembe venni a magánélet védelmét is, különösen olyan helyiségekben, mint a hálószoba vagy az iroda tárgyalói, ahol fontos lehet a csend és a nyugalom megőrzése.

Büdzsé

Utolsóként említjük, de a legfontosabb aspektusok között szokott szerepelni a költségvetés. Nem árt tudni, hogy az ajtók ára jelentős mértékben változhat az anyag, a stílus és a méret szerint. Éppen ezért célszerű előre megtervezni és meghatározni a rendelkezésre álló költségvetést, és ennek megfelelően kiválasztani az ideális darabokat. Emellett persze figyelembe kell venni a hosszú távú költségeket is: ilyen lehet a rendszeres karbantartás összege, de az energiahatékonyság is!

 

További cikkek:

FOGYHATUNK-E D VITAMIN SEGÍTSÉGÉVEL?

AZ 5 LEGJOBB OTTHONI GYÓGYMÓD A RÁNCOK ELLEN, AMIKNEK BIZONYÍTOTT A HATÉKONYSÁGUK

 

A hét témái

A legszebb őszi körmök – nálad melyik lesz a befutó?

A legszebb őszi körmök – nálad melyik lesz a befutó? Bizony! Ismét az őszi körmöknél tartunk, és azok közül is a legszebbeket hoztuk el nektek. Minden évszakban más színekre vágyunk, ahogy a természet változik, úgy mi magunk is variáljuk, amit csak lehet. Korábbi...

Cipők 3D-ben

Cipők 3D-ben Cipők 3D-ben! Hihetetlen gyorsasággal terjed a 3D-s nyomtatás, és a divatipar is felismerte már a technológiában rejlő lehetőségeket. Ugyan a metóduson még sokat kell finomítani, hogy az így létrehozott ruhák kényelmes viseletté váljanak, a cipőgyártók a...

Hasznos tanácsok mellplasztika előtt és után

Hasznos tanácsok mellplasztika előtt és után A mellplasztika az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás már nagyon régóta. Nem véletlen, hiszen igen látványos eredményt lehet vele elérni, megváltozik a test összképe, és ezzel együtt nő az önbizalom is. Ha a...

Aromaterápia stressz, álmatlanság és megfázás ellen

Aromaterápia stressz, álmatlanság és megfázás ellen   A mindennapi életben mindannyian szembesülünk feszültséggel, megfázással és általános betegségekkel. Az ilyenkor használt ismert gyógyszerek mellett jó otthoni aromaterápiát végezni.   Az aromaterápiát...