Minden, amit a pezsgőspoharakról tudnod kell!

Minden, amit a pezsgőspoharakról tudnod kell!

Hogyan élvezhetjük ki a legjobban a nemes ital különleges zamatait?

A kereskedelmi adatok szerint a magyarországi pezsgőfogyasztás csaknem 60 százaléka az utolsó negyedévre esik. Az esztendőzáró céges partner-összejövetelek, a szilveszteri mulatságok vagy az újév köszöntése valóban elképzelhetetlen a nemes ital nélkül. Adódik a kérdés, hogyan fokozhatjuk a pezsgő képviselte különlegességet, ünnepélyességet? A választ Törley Pezsgőpincészet témában jártas szakértője adja meg, méghozzá számos érdekesség és jótanács kíséretében.

A kifinomult eleganciát, ünnepélyességet szimbolizáló különleges nedű egyre markánsabban jelen van az esztendő más időszakaiban is: kiemelkedő családi és üzleti alkalmakon, fontos társadalmi eseményeken, jelentős fesztiválokon. Az ünneplésen kívül szívesen bontunk pezsgőt a sikerek és győzelmek megkoronázására, a fontos fordulópontok emlékezetessé tételére, vagy éppen egy romantikus esemény hangulatának fokozására, továbbá mind gyakrabban használjuk aperitifként vagy koktélok alapanyagaként is. Sőt, a Törley Pezsgőpincészetnek már van egy olyan pezsgőkülönlegessége is, amelyhez egészen új fogyasztási rituálé kapcsolódik. Ez az ICE pezsgő, amely jó hangulatú baráti összejövetelek, házibulik izgalmas italává vált. Jégkockával, mentával kínálandó, és friss gyümölccsel még izgalmasabbá tehető. Ugyanakkor még mindig a karácsonyi-szilveszteri időszak az, amikor a pezsgő szinte minden háztartásban jelen van.

Ez a nemes ital tehát beépült az életünkbe, ugyanakkor továbbra is hozzá társítjuk a luxust és az eleganciát. De hogyan fokozhatjuk a pezsgő képviselte különlegességet, ünnepélyességet? A válasz magától értetődik: jól megválasztott poharakkal!

Milyen szempontokat ajánl a pohárválasztáshoz Lőrik Tamás, a Törley márkamenedzsere? „Azt azért előrebocsátanám, hogy klasszikus pezsgőspohár hiányában egy jó pezsgő akár vizespohárból iszogatva is remek lehet, sőt azt is megértem, ha valaki polgárpukkasztásból direkt így issza, ám a pezsgőspoharak nem véletlenül olyanok, amilyenek. Formájuk a pezsgő „feltalálásával” és a pezsgőzés kultúrájának fejlődésével párhuzamosan alakult, amíg megtalálta a tartalom a hozzá illő tökéletes formát, amelyben ez a különleges ital a leginkább érvényesül. A pohár alakja az elegancia és a prezentálás szempontjából is fontos: kiemelhetjük vele a pezsgő különlegességét, és ezzel a látvány is hozzájárul az élvezeti élményhez.”

A kristály- vagy az üvegpohár az igazi? „A pezsgő nyújtotta élmény szempontjából szinte mindegy, ám semmiképp sem szerencsés, ha csiszolt. A lényeg, hogy vékonyabb falú, hosszú szárú legyen, alakja pedig segítse a felszálló buborékok érvényesülését, a benne való gyönyörködés lehetőségét.”

Hogyan függ össze a pezsgő illata és a pohár alakja? „A pezsgő mámorító illata jórészt az alapbor szőlőfajtájából, a nedű buborékszerkezetéből és az érlelési idő hosszúságából adódik. Egy tartályban erjesztett pezsgő akkor igéző, ha illata inkább gyümölcsös, a palackban erjesztettnek pedig érlelt, élesztős, briósos jegyekkel kell rendelkeznie. A hosszú, keskeny, szűkebb szájú pezsgőspoharak lehetővé teszik az illatok koncentrációját, hiszen a buborékok felfelé haladva hozzák az illatokat. A tulipán alakú pohár elősegítheti a gyümölcsös ízjegyek érvényesülését, hiszen nagyobb felületen szabadulnak fel az illatanyagok. Ám itt is ügyeljünk arra, hogy az az illatkoncentráció érdekében kisebb átmérőjű legyen a pohár szája.”

Mit javasol a rozé, és mit a fehér pezsgőhöz?

„A rozé pezsgőhöz általában szélesebb poharat ajánlunk, mivel ez segítheti az illatok jobb érzékelését. A fehér pezsgő esetében a hosszú, keskeny pezsgőspohár az ideális. Hozzáteszem, ha szeretnénk a buborékok játékában gyönyörködni, akkor megfelelő folyadékszintnek kell lennie a pohárban. Előnyösebb tehát, ha kerüljük a nagyon nagy űrtartalmú poharakat, mert ha sok benne a pezsgő, úgy az hamar megmelegszik, ha pedig kevés, akkor a buborékokból szinte semmit sem lehet látni.”

Meddig töltsük a pezsgőspoharat? „Javasolt legalább félig, de még inkább kétharmadig tölteni a poharat, hogy a buborékok megfelelően szétáradhassanak, és az illatok is kibontakozhassanak. Így válik lehetővé a pezsgő teljes karakterének érvényesülése.”

Pohártörténelem dióhéjban

Milyen pohár dukált a pezsgőhöz a kezdet kezdetén? A pezsgőspoharak története mozgalmas alakváltozásokat mutat. Egyes források szerint a kezdet kezdetén, vagyis az 1700-as évek végén Franciaországban már coupe formájú poharakat használtak. Pajzán történet is fűződik ehhez, mely szerint állítólag a francia király utasítására az üvegfúvó mesternek Marie Antoinette keblét alapul véve kellett megmintáznia a kehelyt. Az is igaz, hogy ezzel kapcsolatban több híres francia hölgy neve is felmerült. Ez a pohárforma egyáltalán nem előnyös, hiszen a pezsgő folyadékszintje nem teszi lehetővé a buborékok érvényesülését, a szája pedig széles, így a szénsav gyorsan elillan. Ráadásul ezt a formát legtöbbször a tenyerünkbe véve emeljük fel, így gyorsan felmelegszik a gondosan behűtött pezsgőnk.

 

A pezsgőspoharak történetében jelentős változás a klasszikus flőte (flute) forma megjelenése, amely lassan, de biztosan kiszorította coupe poharakat. Mivel ez a forma hosszúkás, a benne lévő italban csodálatosan megfigyelhetők a tűhegynyi buborékok, amelyek egymást kergetve emelkednek a felszínre.

Manapság többnyire már a tulipánforma hódít, amely lehet hosszúkás vagy kerekded, de akár rombusz formát is ölthet. Előnye, hogy az illatokat koncentrálja, ugyanakkor lehetőséget nyújt a buborékok gyöngyfüzérének szemlélésére is.

A Legjobb Pezsgő Márkák Varázslatos Világa

A pezsgő egy olyan ital, mely összekapcsolja az ünnepet, a különlegességet és az eleganciát. A választékban számos kiváló minőségű pezsgő márka található, amelyek különböző ízvilágukkal és karakterükkel hódítják meg a pezsgő kedvelőinek szívét. Az egyik elismert és magas minőségű pezsgőmárka a Törley Pezsgőpincészet, amely nem csupán hagyományokra épít, hanem folyamatosan újít és különleges, izgalmas ízélményeket kínál. Más kiváló márkák közé tartozik a francia Veuve Clicquot, mely a pezsgők világában ikonikus státuszt élvez, vagy az olasz Ferrari Trento, amely a tökéletes eleganciát és minőséget képviseli. A világ számos tájáról érkező kivételes pezsgők palettája kínál lehetőséget arra, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes buborékokat az ünnepekre vagy különleges alkalmakra. Legyen szó a tradícióról vagy az innovációról, a pezsgőmárkák gazdag kínálata biztosítja, hogy a pezsgőfogyasztás mindig egy különleges élmény legyen.

Az Arany Érintése: A 24k Arany Pezsgő Egyedi Luxusa

A pezsgő önmagában is a különlegesség és az ünnepi alkalmak szinonimája, de imagine bővíti a határokat egy új dimenzióval – az arannyal. A 24k arany pezsgő olyan ital, amely nemcsak az ízek gazdagságával, hanem az arany ragyogásával is kápráztatja el a pezsgőkedvelők szívét. Az arany levelek látványa nemcsak a pohár tartalmát gazdagítja, hanem az italhoz hozzáad egy kis luxust és exkluzivitást. Az ilyen pezsgő különleges alkalmakra született, hogy emelje az események fényét és egyedülálló élményt teremtsen azoknak, akik számára a pezsgő nem csupán ital, hanem művészet és stílus kifejezője. Kóstolja meg az arany pezsgő különleges varázsát, és hagyja, hogy az ital magával ragadja Önt egy luxusban és eleganciában gazdag világba.

Szilveszter Éjszakájának Ragyogása: Pezsgő a Szilveszteri Ünneplés Koronája

A szilveszteri éjszaka megkoronázása és az új év köszöntése szorosan összefonódik a pezsgőfogyasztás rituáléjával. Az év utolsó pillanataiban a pezsgőpoharak összeütközése ünneplésre, reményteljes vágyakra és boldog pillanatokra emlékeztet minket. A buborékok játéka a pohárban az öröm és izgalom szimbóluma, melyekkel búcsút intünk az elmúltnak, és örömmel fogadjuk az új esztendőt. A szilveszteri pezsgő nem csupán ital, hanem az ünnep fényét és varázsát hozza el az ünneplők számára. Legyen az elegáns, tradicionális pezsgő vagy éppen egy különleges fajtájú, az év utolsó pillanataiban kinyitott pezsgő mindig emlékezetes és ünnepi pillanatokat teremt, melyekkel méltó módon zárhatjuk az évet és köszönthetjük az újat.

További cikkek:

A RAGYOGÁS ÚJ DIMENZIÓJA AZ OD CLEANER MOBIL AUTÓKOZMETIKA

MILYEN TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐKET ÉRDEMES SZEDNÜNK?

A BRW KONYHASTÚDIÓ OTTHONÁBA HOZZA ÁLMAI KANYHABÚTORÁT

SPÓROLJ MEG RENGETEG HELYET A RUHÁSSZEKRÉNYEDBEN VAGY A BŐRÖNDÖDBEN

SZERELEM 30 ÉVES KOR ALATT ÉS FELETT? ÉG ÉS FÖLD…

A hét témái

Imádni való állatok, de ha begurulnak, akár ölni is képesek

Imádni való állatok, de ha begurulnak, akár ölni is képesek Olvadozunk a képeiket látva, és egy alkalommal sem mulasztjuk el, ha elénk kerül a fotójuk valamelyik közösségi oldalon, hogy legalább egy lájkot, de gyakran még szívecskét is nyomjunk rá. A képeket nézve...

Káosz a konyhában? Mutatjuk, hogyan lehetsz úrrá rajta

Káosz a konyhában? Mutatjuk, hogyan lehetsz úrrá rajta A fiókokba már egy fogpiszkáló sem fér be, és a mosogatóban is állandóan hatalmas halomban állnak a bögrék és a tányérok? Ne aggódj! Mindenkivel megesik, hogy eluralkodik a káosz a konyhában, viszont sokkal...

6 ok, miért vásárolj fa karórát

Maga a név arra utal, hogy milyen anyagból készülnek a karórák. A fát önmagában használják mind a tok, mind a heveder készítéséhez, de néhány változatban csak fa heveder és fém tok van. A fa természetes anyag, amelyet évezredek óta használnak különféle szerszámok és kiegészítők gyártásához, mivel fenntartható és sokoldalú. 

Csipke függöny: az örök klasszikus

Csipke függöny: az örök klasszikus A csipke függöny talán sosem megy ki a divatból. Díszíthet klasszikusan berendezett elegáns helyiségeket ugyanúgy, mint modern belső tereket. Függönyválasztáskor elsősorban a berendezni kívánt helyiség stílusát, kialakítását,...