Mit jelent a supinált cipő?

Mit jelent a supinált cipő?

Sok szülőnél merül fel a kérdés cipővásárláskor: mit is pontosan a supinált cipő, és az én gyerekemnek szüksége van-e rá? Nézzük meg részletesebben a supinált cipő működését.

Milyenek ezek a cipők pontosan?

A supinált cipő elnevezése egy latin kifejezésből származik. Jelentése: hátra hajlít, de pontosítva a kifelé dőlésre használjuk. Ugyanis a kicsik és nagyon bokájának állása lehet egyenes, neutrális, lehet supinált, azaz kifelé dőlő, és lehet befelé dőlő, azaz pronáló. A befelé dőlő lábfej a lúdtalp és a bokasüllyedés tünete. Éppen ezért dől a supinált cipő kifelé.

Ugyanis a supinált cipő lényege, hogy a cipő talprészét a bokánál megemelik. Ezzel kifele dönti a cipő a befele dőlő bokát. Így ellensúlyozva annak dőlését. Ilyen egyszerűen és nagyszerűen oldja meg a kicsik lábtartásának a problémáját. Viszont érdemes tisztában lennünk a folyamattal, és a kicsik lábának fejlődésével.

Először a babák felállásakor és első lépéseik megtételekor a bokácskák jellemzően befelé dőlnek. Ezzel nincsen semmi baj. Ebben az időszakban a kicsi lábacskák laza ízületei miatt a bokát erősen tartó, mégis kényelmes cipőcskékre van szükség. Semmi másra.

Ha a bokák állása nem változik három éves korra sem, akkor érdemes felkeresni egy ortopéd szakembert, aki talpbetétet vagy supinált cipőt fog javasolni a kicsinek, ha tényleg nem javult a lábának boltozata, a lábfej tartása.

Hogyan fejlődik a gyerekek lába?

A kicsik lába nagyon sok változáson megy keresztül az első években. A járás tanulása, majd a szaladgálás és a mozgás egyre nagyobb szabadsága folyamatos átalakulásra készteti a láb apró izmait. Az újabb és újabb tevékenységekhez ugyanúgy alkalmazkodnia kell a lábaknak, ahogy a test többi részének.

A lábfej izmai is a folyamatos igénybevétellel erősödnek. Idővel ki kell alakulnia a stabil lábtartásnak, az egyenesen álló bokák és a megfelelő ívű harántboltozat a lábszárak, rajtuk keresztül pedig az egész test alapjait adják. A mozgásnak és a testtartásnak harmonikusnak kell lennie.

A supinált cipő használata akkor indokolt, ha az említett lábboltozati ív nincs meg, valamint a boka nem egyenes. Ennek a cipőnek a viselésekor a megerősített és megemelt sarokrész segít a helyére billenteni a bokát a rossz pozícióból. Emellett a supinált cipő mozgásra ösztönzi és erősíti a lábfej és a talp izmait. Így egy supinált cipővel elérhetjük, hogy az idővel megerősödött izmok stabilan tartsák a lábfejet. Mindehhez a talp izmainak aprólékos összjátékára van szükség. Ebben segít a supinált cipő. De csak akkor, ha szükség van rá. Azonban a kívánt hatás eléréséhez minél gyakrabban kell hordani a supinált cipőt, mert a láb izmaira csak viselés közben fejti ki a hatását.

Mikor kell supinált cipő?

A supinált cipő főleg lúdtalp és bokasüllyedés esetében javasolt viselet. Erről azonban ortopéd orvosnak kell döntenie, javaslatot tennie. A szülőknek nem érdemes önkényesen ilyen döntést hozniuk. A szakemberek azért szeretik javasolni a supinált cipőt, mert mindenféle kellemetlen orvosi beavatkozás nélkül, a láb izmainak tanításával fejti ki a hatását. Az ortopéd orvos három éves kor alatt nem fogja javasolni ezt a fajta cipőt.

Ha a kicsinek supinált cipőt kell hordania, akkor érdemes a bölcsiben, vagy az óvodában ilyen, supinált cipőt hordani benti cipőnek. Így van alkalma a lábbelinek kifejtenie a hatását. Szerencsére a supinált szandálok, vagy könnyű, jól szellőző benti cipők is széles színválasztékban, divatos stílusban készülnek.

Mindig érdemes az orvosra hallgatni. Minél korábban – persze három év fölött- kezdi el a kicsi viselni a supinált lábbelit, annál gyorsabban múlik el a rossz lábtartás, és az azzal kapcsolatban kialakult deformáció. Ha húzzuk az időt, akkor viszont annak hosszútávon következményei lehetnek. Az egyre komolyodó bokasüllyedés, a kezeletlen, emiatt megmerevedő lúdtalp, az X-láb mind-mind ennek a következményei. A rossz lábtartásból pedig rossz testtartás lesz. A rossz testtartás következményei pedig kihatnak a test minden részére. Csípőfájdalom, ízületi fájdalom, derékfájás lehet a rossz tartás következménye, már sajnos gyerekkorban is. Persze a supinált cipő mellett mást is tehetünk a lábak egészséges fejlődéséért, a probléma kezeléséért, de megelőzéséért is. Javasolt a sok mozgás, nyáron, egyenletlen talajon a mezítlábas játék. A sport, a sok mozgás, és a megfelelően kialakított, a bokát fogó, nem túl merev, mégis stabil cipőcskék viselése. Mindezek együttes hatása mindenképpen támogatja a lábak megfelelő fejlődését, vagy a kialakult rendellenességek megszűnését.

Így tehát érdemes minél többet mozogni, kirándulni, sportolni a kicsivel. Megfelelő cipőben. Ha pedig az ortopéd orvos supinált cipőt javasol, ne ijedjünk meg, hisz ez a megoldás hatékony és kíméletes.

 

Irány a főoldal >>

A hét témái

Szépségápolási termékek, amik teljesen feleslegesek

Szépségápolási termékek, amik teljesen feleslegesek A reklámok szerint mindenfelé krémekre és smink termékekre szüksége van egy nőnek, amit rendszerint el is hiszünk hiszen szépek szeretnénk lenni, ami természetes úton nem mindig sikerül. Karikás szemek, sápadt bőr –...

Stresszoldás tibeti hangtálakkal természetesen

Stresszoldás tibeti hangtálakkal természetesen   Napjaink rohanó, ingerekkel túlzsúfolt sorában a nők feszültséggel, fejfájással, vagy alvásproblémákkal küzdenek. Egyszerűen az agyunk, az idegrendszerünk nem erre az életmódra fejlődött ki. Tibeti hangtál...

Tavaszi virágok, amik nem hiányozhatnak a kertedből

Tavaszi virágok, amik nem hiányozhatnak a kertedből   A tavaszi virágok a kertben minidg felvidítanak bennünket. Vajon mely tavaszi virágok ültetése javasolt a kertünkbe? Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire kell figyelni a tavaszi virágokl ültetésekor, továbbá mely...

A lányok, akik kódolnak – digitális térben tartotta meg első közös workshopját az Asura Technologies és a Skool

„2004-es indulásunk óta kiemelt figyelmet fordítunk a lányok elérésére és inspirálására, hiszen Magyarországon ma a technológiai szakemberek mindössze 10-15%-a nő, így a társadalmunk felét jelentő nők alig vannak jelen a jelenünket és a jövőnket alakító szakmákban.”