Mit jelent a supinált cipő?

Mit jelent a supinált cipő?

Sok szülőnél merül fel a kérdés cipővásárláskor: mit is pontosan a supinált cipő, és az én gyerekemnek szüksége van-e rá? Nézzük meg részletesebben a supinált cipő működését.

Milyenek ezek a cipők pontosan?

A supinált cipő elnevezése egy latin kifejezésből származik. Jelentése: hátra hajlít, de pontosítva a kifelé dőlésre használjuk. Ugyanis a kicsik és nagyon bokájának állása lehet egyenes, neutrális, lehet supinált, azaz kifelé dőlő, és lehet befelé dőlő, azaz pronáló. A befelé dőlő lábfej a lúdtalp és a bokasüllyedés tünete. Éppen ezért dől a supinált cipő kifelé.

Ugyanis a supinált cipő lényege, hogy a cipő talprészét a bokánál megemelik. Ezzel kifele dönti a cipő a befele dőlő bokát. Így ellensúlyozva annak dőlését. Ilyen egyszerűen és nagyszerűen oldja meg a kicsik lábtartásának a problémáját. Viszont érdemes tisztában lennünk a folyamattal, és a kicsik lábának fejlődésével.

Először a babák felállásakor és első lépéseik megtételekor a bokácskák jellemzően befelé dőlnek. Ezzel nincsen semmi baj. Ebben az időszakban a kicsi lábacskák laza ízületei miatt a bokát erősen tartó, mégis kényelmes cipőcskékre van szükség. Semmi másra.

Ha a bokák állása nem változik három éves korra sem, akkor érdemes felkeresni egy ortopéd szakembert, aki talpbetétet vagy supinált cipőt fog javasolni a kicsinek, ha tényleg nem javult a lábának boltozata, a lábfej tartása.

Hogyan fejlődik a gyerekek lába?

A kicsik lába nagyon sok változáson megy keresztül az első években. A járás tanulása, majd a szaladgálás és a mozgás egyre nagyobb szabadsága folyamatos átalakulásra készteti a láb apró izmait. Az újabb és újabb tevékenységekhez ugyanúgy alkalmazkodnia kell a lábaknak, ahogy a test többi részének.

A lábfej izmai is a folyamatos igénybevétellel erősödnek. Idővel ki kell alakulnia a stabil lábtartásnak, az egyenesen álló bokák és a megfelelő ívű harántboltozat a lábszárak, rajtuk keresztül pedig az egész test alapjait adják. A mozgásnak és a testtartásnak harmonikusnak kell lennie.

A supinált cipő használata akkor indokolt, ha az említett lábboltozati ív nincs meg, valamint a boka nem egyenes. Ennek a cipőnek a viselésekor a megerősített és megemelt sarokrész segít a helyére billenteni a bokát a rossz pozícióból. Emellett a supinált cipő mozgásra ösztönzi és erősíti a lábfej és a talp izmait. Így egy supinált cipővel elérhetjük, hogy az idővel megerősödött izmok stabilan tartsák a lábfejet. Mindehhez a talp izmainak aprólékos összjátékára van szükség. Ebben segít a supinált cipő. De csak akkor, ha szükség van rá. Azonban a kívánt hatás eléréséhez minél gyakrabban kell hordani a supinált cipőt, mert a láb izmaira csak viselés közben fejti ki a hatását.

Mikor kell supinált cipő?

A supinált cipő főleg lúdtalp és bokasüllyedés esetében javasolt viselet. Erről azonban ortopéd orvosnak kell döntenie, javaslatot tennie. A szülőknek nem érdemes önkényesen ilyen döntést hozniuk. A szakemberek azért szeretik javasolni a supinált cipőt, mert mindenféle kellemetlen orvosi beavatkozás nélkül, a láb izmainak tanításával fejti ki a hatását. Az ortopéd orvos három éves kor alatt nem fogja javasolni ezt a fajta cipőt.

Ha a kicsinek supinált cipőt kell hordania, akkor érdemes a bölcsiben, vagy az óvodában ilyen, supinált cipőt hordani benti cipőnek. Így van alkalma a lábbelinek kifejtenie a hatását. Szerencsére a supinált szandálok, vagy könnyű, jól szellőző benti cipők is széles színválasztékban, divatos stílusban készülnek.

Mindig érdemes az orvosra hallgatni. Minél korábban – persze három év fölött- kezdi el a kicsi viselni a supinált lábbelit, annál gyorsabban múlik el a rossz lábtartás, és az azzal kapcsolatban kialakult deformáció. Ha húzzuk az időt, akkor viszont annak hosszútávon következményei lehetnek. Az egyre komolyodó bokasüllyedés, a kezeletlen, emiatt megmerevedő lúdtalp, az X-láb mind-mind ennek a következményei. A rossz lábtartásból pedig rossz testtartás lesz. A rossz testtartás következményei pedig kihatnak a test minden részére. Csípőfájdalom, ízületi fájdalom, derékfájás lehet a rossz tartás következménye, már sajnos gyerekkorban is. Persze a supinált cipő mellett mást is tehetünk a lábak egészséges fejlődéséért, a probléma kezeléséért, de megelőzéséért is. Javasolt a sok mozgás, nyáron, egyenletlen talajon a mezítlábas játék. A sport, a sok mozgás, és a megfelelően kialakított, a bokát fogó, nem túl merev, mégis stabil cipőcskék viselése. Mindezek együttes hatása mindenképpen támogatja a lábak megfelelő fejlődését, vagy a kialakult rendellenességek megszűnését.

Így tehát érdemes minél többet mozogni, kirándulni, sportolni a kicsivel. Megfelelő cipőben. Ha pedig az ortopéd orvos supinált cipőt javasol, ne ijedjünk meg, hisz ez a megoldás hatékony és kíméletes.

 

Irány a főoldal >>

A hét témái

Bringára fel! 10 érv, hogy miért közlekedj biciklivel

Bringára fel! 10 érv, hogy miért közlekedj biciklivel Mindegy, hogy a bolygónkat akarod megmenteni, vagy a saját fittséged miatt tekersz, lényeg, hogy ezt a közlekedési formát választod. A biciklizés sokáig gyerekkori mókának számított, felnőttként pedig leginkább...

Házi praktikák zsíros haj ellen

Házi praktikák zsíros haj ellen Házi praktikák zsíros haj ellen.: Az egészséges haj nem magától értetődő. A fejbőrnek szüksége van elegendő vitaminra ahhoz, hogy hajunk fényes és könnyen kezelhető ékességünk legyen. A zsíros és száraz hajra különösen fontos nagy...

21 legszebb magyar férfi

Bár sok nő nem vallja be, de mindenki tud legalább egy olyan színészt, énekest, sportolót, stb-t mondani, aki megdobogtatja a szívét. Ez egyáltalán nem ciki, hiszen nem csak tinédzserként rajonghatunk, ez felnőttkorban is megengedett. Bár egy bizonyos életkor fölött már kevésbé mutatjuk ki: nem ragasztjuk tele a kedvenc sztárunk képével a szobánkat, és nem ő a telefonunk háttere, de attól még kedveljük. Gyakori, hogy a lányok a rajongott pasihoz alakítják a férfi ideáljukat is és ha hiszünk a vonzás törvényében még az sem kizárt, hogy az imádott pasi egyszer szembejön valamelyik belvárosi kis utcában.

9 divatos retró ruhadarab, ami évekkel öregít minden nőt

9 divatos retró ruhadarab, ami évekkel öregít minden nőt A divat igazán furcsa dolgokat tud produkálni, és ha vakon követjük, akkor könnyen az áldozatául eshetünk. A mai divat szerint simán visszanyúlhatunk a tinédzser korunkban hordott ruhákhoz, de akár a saját...