Mitől kristályosodik a méz?
Mitől kristályosodik a méz?A mézben található cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok, mint a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). Ezek együttesen mintegy 90%-át teszik ki a méz szárazanyag tartalmának. A kristályosodás tulajdonképpen attól függ, hogy az egyes cukrok milyen arányban találhatóak meg az adott mézben, a szőlőcukor ugyanis elősegíti a kristályosodást, a gyümölcscukor pedig csökkenti azt.
Az akácmézben például nagyobb mennyiségben van gyümölcscukor, mint a vegyes virágmézben, így sokkal tovább marad folyékony. Akkor se ijedjen meg, ha kikristályosodott az otthon tárolt méz, a kristályosodás ugyanis nem jelenti egyben a méz megromlását. Melegítsen egy edényben maximum 40 fokosra vizet (az fölött ugyanis az értékes hatóanyagok megsemmisülnek), majd állítsa bele a mézzel teli üveget. Rövid időn belül újra folyékony állapotba kerül. Megtudtad, hogy miért kristályosodik a méz?
Olvastad már?