Mitől kristályosodik a méz?

Mitől kristályosodik a méz?

Mitől kristályosodik a méz?A mézben található cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok, mint a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz).  Ezek együttesen mintegy 90%-át teszik ki a méz szárazanyag tartalmának. A kristályosodás tulajdonképpen attól függ, hogy az egyes cukrok milyen arányban találhatóak meg az adott mézben, a szőlőcukor ugyanis elősegíti a kristályosodást, a gyümölcscukor pedig csökkenti azt.

mitol-kristalyosodikAz akácmézben például nagyobb mennyiségben van gyümölcscukor, mint a vegyes virágmézben, így sokkal tovább marad folyékony. Akkor se ijedjen meg, ha kikristályosodott az otthon tárolt méz, a kristályosodás ugyanis nem jelenti egyben a méz megromlását. Melegítsen egy edényben maximum 40 fokosra vizet (az fölött ugyanis az értékes hatóanyagok megsemmisülnek),  majd állítsa bele a mézzel teli üveget. Rövid időn belül újra folyékony állapotba kerül. Megtudtad, hogy miért kristályosodik a méz?

 

Olvastad már?

Amikor egy gesztus többet mond ezer „szeretleknél” [19 kép]

A hét témái

Kutya egy randi ez! Azaz, hogyan találj párt magadnak háziállattal?

Kutya egy randi ez! Azaz, hogyan találj párt magadnak háziállattal? Sajnos nem mindenki szereti az állatokat, és ez sokszor már csak a sokadik randi után derül ki. Bár szóba hozhatod már az első alkalommal is, hogy egy labrador vár otthon, ha a másik meg akar...

3 tipp babás anyukáknak!

3 tipp babás anyukáknak! Minden újdonsült szülő nehézségekbe ütközik a barátoktól és rokonoktól kapott tanácsok ellenére is. Ugyanis az anyaság tele van olyan kihívásokkal, amelyekre a megoldást a legtöbb esetben a szülőnek kell megtalálnia. Cikkünkben 3 tippel...

Női karkötők szuper árakon!

Kétségtelen az a tény, hogy napjainkban a legnagyobb részét a fogyasztóknak a hölgyek teszik ki. Persze nem akarok részrehajlóan sem kijelentéseket tenni, de ami tény az tény. A hölgyek szeretnek minden nap csinosan munkába indulni, vagy akár egy éttermi ebéden szépen megjelenni. Egy szép ruhához illik a jó kiegészítő, például egy nyaklánc, vagy egy karkötő. Ebben segít neked a Karkötőshop.hu!

20 étel, amit inkább ne tarts hűtőben

Sokszor gondolkodás nélkül tesszük be a hűtőbe az ételeket, bele sem gondolva, hogy a hideg esetleg rosszat tehet nekik. A legtöbb ételt valóban a hűtőben kell tárolni, hiszen a hideg megakadályozza a baktériumok elszaporodását, így később indul romlásnak az ennivaló, azonban van néhány olyan élelmiszer, aminek árthat, ha a hűtőben tároljuk. Összeszedtünk húsz olyan ételt, amit előszeretettel tartunk közel nulla fokon, pedig ezzel jócskán veszít az élvezeti értékéből.