Nagy kedvencek – a reborn babák

Nagy kedvencek – a reborn babák

Mi másra is vágynának a gyerekek, mint egy játékokkal és kalandokkal teli gyerekszobára? A szülők pedig mindent megtesznek azért, hogy ezt meg is adják a kicsiknek, hiszen az ő boldogságuk a legfontosabb. Azonban a jól megválasztott játékok nem csupán a gyerek szórakozását biztosítják, de a fejlődésükben is nagy szerepet játszanak. Nem véletlen, hogy egyes játékok, mint például a lányoknak a babák, a fiúknak pedig az autópályák generációról generációra visszatérnek, és jelen vannak az apróságok játékos polcain. Cikkünkben mutatjuk, hogy milyen jelentős múltra tekint vissza a babázás, illetve miért érdemes a reborn babák választása.

A baba az egyik legősibb játék

kép: canva.com

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a játék egyidős az emberiséggel. Kr. e 3000 – 1500 között virágzó Indus-völgyi településeken apró sípok, állat formájú játékok maradványait is megtalálták. Mégis a legnépszerűbbnek a babákat mondhatjuk, melyek végignézve a történelmet szinte mindenhol jelen voltak és vannak a mai napig. Az ősi Egyiptomban már mozgatható végtagú babákkal játszottak a gyerekek, melyeknek még haj is került a fejükre. Ezek a játékok többnyire kőből, agyagból és fából készültek. De az ókori Görögországban, majd később a rómaiak körében is népszerű volt a babázás, viszont ők már viaszból és terrakottából készítették főként a játékszereket.

Miért jó, ha babázik a gyerek?

kép: canva.com

A pszichológusok alapvetően két csoportra osztják a játékokat: az egyik a funkcionális, a másik pedig a szerepjátékok. Még a funkcionális inkább fizikai szinten segíti a gyermek fejlődését, a szerepjátszásra alkalmas játékok szellemi szinten járulnak hozzá a megfelelő fejlődéshez. Abban pedig mind a pszichológusok, mind a családterapeuták egyetértenek, hogy a babázás egyértelműen hasznos a gyerek fejlődésére nézve, ugyanis hatással van a szociális, értelmi, érzelmi és nyelvi előrelépésére is.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a gyerek önkéntelenül is beleáll a szerepbe és eljátssza szinte ugyanazt, ami vele is történik: beszél a babához, ahogy hozzá is beszél az édesanyja, próbálja nevelni, gondozni, etetni, fürdetni… Mindez hatalmas előrelépés a kognitív képességeinek fejlődésében. Később pedig a babázást komplett babaházak, bútorok, kisebb eszközök segítéségével tovább lehet vinni, és összetettebb szerepjátékokba belehelyezni a kicsit.

Milyen babát válasszunk a gyereknek?

kép: canva.com

A fából és viaszból készült babáktól a 19. századra eljutottunk odáig, hogy a játékbabák már azt is kimondták, hogy „mama”. Ma pedig ez már szinte alap elvárás, ahogy az is, hogy a lehető legjobban hasonlítson az igazi csecsemőkre a játékszer. A reborn babák tökéletes másai az igazi kisbabáknak és gyerekeknek, így annak ellenére, hogy a kicsiknek készül a felnőttek számára is élvezetes lesz a közös játék. Az élethű babák kapnak születési anyakönyvi kivonatot is, amellett, hogy az utolsó szál szempilláig teljesen olyanok, mint az igazi gyerekek.

A fiúk is babázhatnak?

Bár még mindig sokkal inkább a „lányos” játékok közé soroljuk a babázást, ennek ellenére a szakemberek nemtől függetlenül minden kisgyereknek ajánlják, hiszen, ahogy fentebb is írtunk, számos olyan képességet fejleszt, melyek jól jönnek a fiúknak és a lányoknak egyaránt. Fejleszti a kognitív képességeket, az érzelmi intelligenciát, empátiát vált ki, és kedvezően hat a szociális képességeikre. Utóbbi azért alakulhat így mert a babázás által a gyerekek megteremtik a saját kis társas világokat, ami egyedül játszva is hatékony azonban, ha együtt játsszanak a kicsik, nagyobb fejlődés figyelhető meg.

A babázás szerepe igen fontos minden gyermek életében, így a gyerekszoba berendezése során nem szabad figyelmen kívül hagynunk egy-két kedvenc beszerzését. Babát már egészen csecsemőkortól adhatunk a gyerek kezébe, persze érdemes arra figyelni, hogy minden életkorban annak megfelelő játékszerrel lepjük meg a csemeténket. Még babakorban elég egy plüss baba, addig óvodáskorban akár már a reborn babákkal is játszhat.

Mozgásformák, amelyek nemcsak a testedet, de a lelkedet is rendben tartják

A hét témái

Hová fordulhatunk, ha természetes úton nem jön össze a baba?

Hová fordulhatunk, ha természetes úton nem jön össze a baba?   Ha már hosszú ideje sikertelenül próbálkozunk a gyerekvállalással, első lépésként érdemes orvosi vizsgálatok segítségével kideríteni a probléma okát. Mit tegyünk konkrétan, és milyen lehetőségek...

15 lány, aki sokkal szebb lenne természetes sminkkel

15 lány, aki sokkal szebb lenne természetes sminkkel Persze ízlések és pofonok, de tucatnyi alkalommal találkozunk olyan lánnyal, akár élőben akár csak fotón, aki jobban tette volna, ha negyed annyi festéket kent volna magára. A legtöbb nőnek van egy hosszabb vagy...

Divatbloggerek, akiket megéri követni, ha képben akarsz lenni a divattal

Divatbloggerek, akiket megéri követni, ha képben akarsz lenni a divattal Nincs egy rongyod sem, amit felvegyél, vagy pont, hogy túl sok van? Mindegy, hogyan érzed éppen bárkivel előfordulhat, hogy megtorpan és nem tudja, hogy milyen szettet húzzon fel reggel. Ilyenkor...

Állásinterjú előtt állsz? Ezeket a ruhákat jobb, ha inkább nem veszed fel

Állásinterjúra készülsz? Ezeket a ruhákat jobb, ha inkább nem veszed fel az interjún Az állásinterjú célja (általában), hogy jó benyomást keltsünk az interjúztatóban és megkapjuk a munkát, amire jelentkeztünk. Azonban naivitás azt gondolni, hogy csupán a tapasztalat,...