Önismereti csoport: milyen előnyökkel jár, ha csoportban gondolkozunk?

Amikor belekezdünk az önismeret fejlesztésébe senki nem mondja, hogy nem lesz zökkenőmentes a történet. Az elején megelégszünk a hétköznapi trükkökkel, naplót írunk, és figyelünk önmagunkra, majd haladunk az úton és eljön a pillanat, amikor megtorpanunk. Ez az a pont amikor érdemes egy segítőt bevonni a folyamatunkba – kérjünk bátran segítséget, lehetőleg szakembertől. Akár egyénileg is van rá lehetőség, de egy önismereti csoport választása is ideális lehet. Cikkünket az utóbbira építjük, és megmutatjuk, hogy miért érdemes a csoportos foglalkozásokat választani.

Amikor eljutunk arra a pontra, hogy bevonnánk valakit a legintimebb gondolatainkban, a hétköznapjainkba, és megosztanánk vele a gondjainkat, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy miért is menjünk csoportba… A csoportos foglalkozásokon nem csupán a terapeutának fogunk megnyílni, hanem a teljes társaságnak, ami ijesztőnek és feleslegesnek tűnhet először. Azonban gondoljunk csak bele, hogy az ember igazából társas lény.

Mióta csak az eszünket tudjuk csoportokban gondolkodunk: éppen, hogy csak járni tudunk, amikor már nyakunkon az óvoda, majd az osztálytársakkal bandázunk, és felnőttként is közösségeket alkotunk – mindenkinek van baráti köre, és a legmagányosabbnak tűnő munkakörök is egy nagy egésznek a részei. Így miért ne kérhetnénk segítséget egyenesen egy teljes csoporttól, ha elakadással küszködünk?

Az önismereti csoport előnyei

Kép: canva.com
  • Új kapcsolatokat építhetünk ki, akár még barátságok is szövődhetnek.
  • Új nézőpontokkal ismerkedhetünk meg.
  • A társainktól kapott kedves szavak, és pozitív megerősítés önbizalomnövelő lehet.
  • Rájövünk, hogy nem vagyunk egyedül és mások is küzdenek hasonló gondokkal, mint mi.
  • Egy csoport részeként érezhetjük, hogy fontosak vagyunk, hiszen ilyen helyzetben még inkább számít minden jelenlévő véleménye.
  • Érdekes, de egyesek sokkal jobban megnyílnak csoportban, mint egyéni beszélgetések során, mivel nyilvánvaló, hogy ami a csoportban történik az ott is marad.
  • A csoport lehetőséget ad arra is, hogy külső szemlélőként legyünk jelen, nem kell mindig fókuszban lennünk.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!