Önismereti csoport: milyen előnyökkel jár, ha csoportban gondolkozunk?

Önismereti csoport: milyen előnyökkel jár, ha csoportban gondolkozunk?

Amikor belekezdünk az önismeret fejlesztésébe senki nem mondja, hogy nem lesz zökkenőmentes a történet. Az elején megelégszünk a hétköznapi trükkökkel, naplót írunk, és figyelünk önmagunkra, majd haladunk az úton és eljön a pillanat, amikor megtorpanunk. Ez az a pont amikor érdemes egy segítőt bevonni a folyamatunkba – kérjünk bátran segítséget, lehetőleg szakembertől. Akár egyénileg is van rá lehetőség, de egy önismereti csoport választása is ideális lehet. Cikkünket az utóbbira építjük, és megmutatjuk, hogy miért érdemes a csoportos foglalkozásokat választani.

Amikor eljutunk arra a pontra, hogy bevonnánk valakit a legintimebb gondolatainkban, a hétköznapjainkba, és megosztanánk vele a gondjainkat, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy miért is menjünk csoportba… A csoportos foglalkozásokon nem csupán a terapeutának fogunk megnyílni, hanem a teljes társaságnak, ami ijesztőnek és feleslegesnek tűnhet először. Azonban gondoljunk csak bele, hogy az ember igazából társas lény.

Mióta csak az eszünket tudjuk csoportokban gondolkodunk: éppen, hogy csak járni tudunk, amikor már nyakunkon az óvoda, majd az osztálytársakkal bandázunk, és felnőttként is közösségeket alkotunk – mindenkinek van baráti köre, és a legmagányosabbnak tűnő munkakörök is egy nagy egésznek a részei. Így miért ne kérhetnénk segítséget egyenesen egy teljes csoporttól, ha elakadással küszködünk?

Az önismereti csoport előnyei

Kép: canva.com

  • Új kapcsolatokat építhetünk ki, akár még barátságok is szövődhetnek.
  • Új nézőpontokkal ismerkedhetünk meg.
  • A társainktól kapott kedves szavak, és pozitív megerősítés önbizalomnövelő lehet.
  • Rájövünk, hogy nem vagyunk egyedül és mások is küzdenek hasonló gondokkal, mint mi.
  • Egy csoport részeként érezhetjük, hogy fontosak vagyunk, hiszen ilyen helyzetben még inkább számít minden jelenlévő véleménye.
  • Érdekes, de egyesek sokkal jobban megnyílnak csoportban, mint egyéni beszélgetések során, mivel nyilvánvaló, hogy ami a csoportban történik az ott is marad.
  • A csoport lehetőséget ad arra is, hogy külső szemlélőként legyünk jelen, nem kell mindig fókuszban lennünk.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

15 eset, amikor tilos a második randi

Bármennyire vágyunk arra, hogy megtaláljuk az igazit vannak olyan esetek, amikor tilos elfogadni a meghívást a második randira.

Tökéletes párra vágysz? Engedd el az irreális elvárásokat

Tökéletes párra vágysz? Engedd el az irreális elvárásokat Felgyorsult világunkban egyébként sem könnyű tartós, jó kapcsolatot kialakítani, de ha még irreális elvárásokkal is állsz bele a kapcsolataidba, akkor végképp semmi esélyed megtalálni azt az embert, akinek majd...

10 férfi sztár, akikért 15 éve rajongtunk

10 férfi sztár, akikért 15 éve rajongtunk Voltak filmek, amiket csak miattuk néztünk meg, hétről hétre követtük a sorozatokat, amikben ők játszották legtöbb esetben a főszerepet, a róluk készült poszterekkel pedig kitapétáztuk a szobánkat. Ma ezt valószínűleg már nem...

A mosás 10 alapszabálya: te mennyit tartasz be közülük?

A mosás 10 alapszabálya: te mennyit tartasz be közülük? A mosás nagyon egyszerű. Vagy mégsem? Az biztos, hogy őseinkkel ellentétben nekünk már nem kell a folyóhoz járni, hogy tiszta legyen a ruhánk, ennek ellenére jó néhány dolog van, amire érdemes figyelnünk, akkor...