Rosacea: kellemetlen, de kezelhető!

Rosacea: kellemetlen, de kezelhető!

Könnyen kipirosodó, érzékeny bőr, értágulatok, pattanások – ezek mind a rosacea tünetei. De vajon mi okozza ezt a bőrproblémát, és hogyan lehet enyhíteni a tüneteit?

A rosacea egy kezdetben kipirosodással, égő érzéssel járó bőrprobléma, amelynek tünetei azonban súlyosabb formát is ölthetnek. Ha a betegség súlyosabbra fordul, értágulatok, pattanások jelenhetnek meg az arcon, sőt, a „borvirágos orr”-ként ismert jelenség is kialakulhat. Ez utóbbi főként a férfiaknál fordul elő, míg a rosacea enyhébb megjelenési formái a nőkre jellemzőbbek.

Rosacea 01

Mi okozza?

A rosacea okai szerteágazóak lehetnek. A kiváltó okok között az örökletes tényezők ugyanúgy ott vannak, mint a hormonális egyensúly felborulása (pl. a változó korban), vagy egyes gyomor- és bélrendszeri betegségek (például reflux, ételallergiák, enzimhiány). A vérnyomás-ingadozás, illetve a kimelegedést, értágulatot kiváltó tényezők, például a forró, fűszeres ételek vagy az alkohol fogyasztása is előhívhatja a kellemetlen tüneteket. Tavasszal és nyáron, a meleg és a napfény hatására is gyakoribbak a tünetek. De akkor is kialakulhat ez a betegség, ha felborul a bőr természetes flórájának egyensúlya – sokszor például a Demodex nevű bőratka elszaporodása áll a háttérben.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

Karácsonyfák, amiket látni kell!

Karácsonyfák, amiket látni kell! Karácsonyfák, amiket látni kell! Ezúttal pár igen ötletes és vicces karácsonyfát hoztunk el Nektek! Ha ti is unjátok, már a hagyományos díszített fenyőfát, bátran lehet kísérletezni. A hatás garantáltan nem marad el!      Van...

15 Szívbemarkoló illusztráció ami megmutatja, hogy miért jó egyedül élni!

Éltél már egyedül? Tudod milyen az egyedüllét, ha az egész lakás csak a tiéd? Ezek a képek gyönyörűen természetesek, és hűen tükrözik az egyedüllét mindennapjait.

7 érdekesség a pizsamáról

Éjjel, és olykor nappal is hordjuk, mégis alig tudunk róla valamit: 7 érdekesség a pizsamáról Már a koronavírus előtt is az egyik kedvenc ruhadarabunk volt, azonban az utóbbi években még nagyobb szerepet kapott legtöbbünk életében, hiszen már nem csak éjjel, de...

Mit hoz 2022 a kínai horoszkóp szerint?

Vajon mit hoz a kínai horoszkóp egyes jegyeinek a 2022-es év, amely a Víz Tigris éve lesz? Mi vár rád a munkában és a szerelemben?