Rosacea: kellemetlen, de kezelhető!

Könnyen kipirosodó, érzékeny bőr, értágulatok, pattanások – ezek mind a rosacea tünetei. De vajon mi okozza ezt a bőrproblémát, és hogyan lehet enyhíteni a tüneteit?

A rosacea egy kezdetben kipirosodással, égő érzéssel járó bőrprobléma, amelynek tünetei azonban súlyosabb formát is ölthetnek. Ha a betegség súlyosabbra fordul, értágulatok, pattanások jelenhetnek meg az arcon, sőt, a „borvirágos orr”-ként ismert jelenség is kialakulhat. Ez utóbbi főként a férfiaknál fordul elő, míg a rosacea enyhébb megjelenési formái a nőkre jellemzőbbek.

Rosacea 01

Mi okozza?

A rosacea okai szerteágazóak lehetnek. A kiváltó okok között az örökletes tényezők ugyanúgy ott vannak, mint a hormonális egyensúly felborulása (pl. a változó korban), vagy egyes gyomor- és bélrendszeri betegségek (például reflux, ételallergiák, enzimhiány). A vérnyomás-ingadozás, illetve a kimelegedést, értágulatot kiváltó tényezők, például a forró, fűszeres ételek vagy az alkohol fogyasztása is előhívhatja a kellemetlen tüneteket. Tavasszal és nyáron, a meleg és a napfény hatására is gyakoribbak a tünetek. De akkor is kialakulhat ez a betegség, ha felborul a bőr természetes flórájának egyensúlya – sokszor például a Demodex nevű bőratka elszaporodása áll a háttérben.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!