Szépen áttelelt a muskátli? Hogyan tovább?

Szépen áttelelt a muskátli? Hogyan tovább?

Legyen szó kicsi vagy nagy teraszról legalább egy láda muskátli biztosan hever valamelyik sarokban. Hálás és látványos növény így sokan szeretik használni az erkély, vagy a kert díszítésére, és azon ritka balkonnövények közé tartozik, ami megfelelő körülmények között átvészeli a telet, és tavasszal újult erővel mehet ki a szabadba a megszokott helyére. Jól mutat a nádtetős házak tornácán, de feldobja a panel rengeteg erkélyeit is.

Milyen fajtáji vannak a muskátlinak?

Kép: canva.com

Nagyon megnyúlt a szára, esetleg nem akar a napsugarak felé fordulni, inkább a talajt vette célba a virág? Lehet, hogy nem sima kerti muskátlival, hanem futóval van dolgod. Miben más a kettő? Lássuk!

Kerti muskátli

A kerti muskátli egész bokorrá képes kinőni magát, ennek ellenére jó válaszát lehet kisebb teraszokra is, mivel inkább felfelé törekszik, mint oldalra. Levelei és virágai is nagyra nőnek, előbbi közepén pedig helyes patkó formájú mintázat van. A virág színe lehet piros, rózsaszín, fehér vagy lila, így bármilyen balkon-dizájnba beilleszthető.

Futómuskátli

Más néven borostyánlevelű muskátli, amit azért hívunk így is, mert levelei nagyon hasonlítanak a borostyánéhoz, szélei fodrosak, állaga „húsos”. Virágai kisebbek, mint a kerti muskátlinak, szára pedig sokkal gyengébbnek tűnik. Lefelé csüngő alkata miatt kiváló választás balkonládába. Virágai olykor kétszínűek is lehetnek, de alapvetően belőle is fehér, piros és rózsaszín vár ránk a kertészetekben.

Angol muskátli

Kissé hisztisebb, mint az előző két társa, rövidebb a virágzási ideje és bár szereti a napfényt, a déli tűzőnapot kevésbé tolerálja. Folyamatos nedvességet igényel, de a pangó vizet inkább kerüljük, mert könnyen a gyökerek rothadásához vezethet. Apróbb virágai szintén lila, piros, rózsaszín és fehér színben pompáznak, de jellemzően a virág közepe sötétebb. Kisebb balkonládákban, cserepekben is jól megvan.

Illatos muskátli

Az illatos muskátli több típust foglal magába, melyeknek közös jellemzője, hogy a leveleik finom, fűszeres illatot árasztanak, amit leginkább akkor érezhetünk, ha hozzáérünk. Ez típusonként lehet más és más illat, akár alma, rózsa vagy citrusos is. Ezek a muskátlik is folyamatos nedvességet igényelnek és kevésbé bírják a tűzőnapot.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

9 dolog, ami inkább ciki, mint cuki egy felnőtt nő lakásában

9 dolog, ami inkább ciki, mint cuki egy felnőtt nő lakásában A felnőtté válás sokak számára nem könnyű, és hibába költöztünk már el hónapokkal, vagy akár évekkel ezelőtt a családi fészekből vannak olyan dolgok, amikhez ragaszkodunk. Hiába hisszük, hogy ezek a dolgok...

Milyen eredményt hozhatnak a különböző társkereső módszerek?

Milyen eredményt hozhatnak a különböző társkereső módszerek? Amikor beírjuk a keresőbe, hogy társkereső, vég nélkül sorakoznak fel előttünk a különböző ismerkedős oldalak annak ígéretével, hogy a regisztrációt követően hamar rátalálhatunk a lelki társunkra A múltban...

A helyes zuhanyzás pofon egyszerű. Vagy mégsem?

A helyes zuhanyzás pofon egyszerű. Vagy mégsem? Zuhanyozni mindenki tud, hiszen apró gyerekként megtanuljuk a helyes zuhanyzás minden lépését. Vagy mégsem? Lehet, hogy édesanyánk tényleg a legnagyobbtól a legapróbb mozdulatokig mindent pontosan megmutatott, azonban az...

18 konyhai kütyü amit be kell szerezned!

TOP18 konyhai kütyü, ami nem hiányozhat a te konyhádból sem. Manapság semmi sem szabhat határt a kreatívabbnál kreatívabb tervezőknek, akik azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék az emberek életét. Te is biztosan ismered azt az érzést amikor a vágódeszkáról lepotyog a...