Szépen áttelelt a muskátli? Hogyan tovább?

Szépen áttelelt a muskátli? Hogyan tovább?

Legyen szó kicsi vagy nagy teraszról legalább egy láda muskátli biztosan hever valamelyik sarokban. Hálás és látványos növény így sokan szeretik használni az erkély, vagy a kert díszítésére, és azon ritka balkonnövények közé tartozik, ami megfelelő körülmények között átvészeli a telet, és tavasszal újult erővel mehet ki a szabadba a megszokott helyére. Jól mutat a nádtetős házak tornácán, de feldobja a panel rengeteg erkélyeit is.

Milyen fajtáji vannak a muskátlinak?

Kép: canva.com

Nagyon megnyúlt a szára, esetleg nem akar a napsugarak felé fordulni, inkább a talajt vette célba a virág? Lehet, hogy nem sima kerti muskátlival, hanem futóval van dolgod. Miben más a kettő? Lássuk!

Kerti muskátli

A kerti muskátli egész bokorrá képes kinőni magát, ennek ellenére jó válaszát lehet kisebb teraszokra is, mivel inkább felfelé törekszik, mint oldalra. Levelei és virágai is nagyra nőnek, előbbi közepén pedig helyes patkó formájú mintázat van. A virág színe lehet piros, rózsaszín, fehér vagy lila, így bármilyen balkon-dizájnba beilleszthető.

Futómuskátli

Más néven borostyánlevelű muskátli, amit azért hívunk így is, mert levelei nagyon hasonlítanak a borostyánéhoz, szélei fodrosak, állaga „húsos”. Virágai kisebbek, mint a kerti muskátlinak, szára pedig sokkal gyengébbnek tűnik. Lefelé csüngő alkata miatt kiváló választás balkonládába. Virágai olykor kétszínűek is lehetnek, de alapvetően belőle is fehér, piros és rózsaszín vár ránk a kertészetekben.

Angol muskátli

Kissé hisztisebb, mint az előző két társa, rövidebb a virágzási ideje és bár szereti a napfényt, a déli tűzőnapot kevésbé tolerálja. Folyamatos nedvességet igényel, de a pangó vizet inkább kerüljük, mert könnyen a gyökerek rothadásához vezethet. Apróbb virágai szintén lila, piros, rózsaszín és fehér színben pompáznak, de jellemzően a virág közepe sötétebb. Kisebb balkonládákban, cserepekben is jól megvan.

Illatos muskátli

Az illatos muskátli több típust foglal magába, melyeknek közös jellemzője, hogy a leveleik finom, fűszeres illatot árasztanak, amit leginkább akkor érezhetünk, ha hozzáérünk. Ez típusonként lehet más és más illat, akár alma, rózsa vagy citrusos is. Ezek a muskátlik is folyamatos nedvességet igényelnek és kevésbé bírják a tűzőnapot.

Tovább olvasáshoz kattints a következő oldal gombra!

A hét témái

Csak heti 20 perc? Ezt teszi a bőröddel ennyi idő alatt a szolárium

Csak heti 20 perc? Ezt teszi a bőröddel ennyi idő alatt a szolárium A mesterséges barnulásnak éppúgy vannak rajongói, mint ellenségei. Sokan esküsnek rá és a rendszeresen járnak szoláriumba, de rengetegen soha be nem tennék a lábukat egy szoláriumgépekkel teli...

6 sminktrend, amit a legtöbb férfi utál

6 sminktrend, amit a legtöbb férfi utál A divat ugyan változik, de a nők smink iránti szeretete aligha. Legtöbben a szemetet sem visszük ki némi alapozó és szájfény nélkül, de olyan is akad, aki magára is tetováltatja a makeup egy részét. A smink alapvetően a csábítás...

21 legszebb férfi színész: nálad ki a befutó?

21 legszebb férfi színész: nálad ki a befutó? A szépség mindenkinek mást jelent, mégis van jó néhány olyan férfi a világon, akire a nők milliói mondanának igent. A People magazin talán éppen ezért minden évben megszavazza, hogy ki az adott év legszexibb férfija....

18 kreatív tálalás, ami biztosan nem hozza meg az étvágyad

18 kreatív tálalás, ami biztosan nem hozza meg az étvágyad Az emberi kreativitás végtelen, és ez a tálalás terén sincs másképpen. Ma már gourmet éttermek százai, sőt ezrei kínálják az finomabbnál finomabb ételeket a legextrémebb alapanyagokból a legegyszerűbbekig. És...