Tavaszi fáradtság leküzdése egyszerű lépésekkel

Kora tavasszal sokan bágyadtak, aluszékonyak vagyunk és sokan fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, csupán szervezetünk normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat.

Tavaszi fáradtság érzet kialakulásának okai

A tavaszi fáradtság érzet kialakulását az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének szezonális ingadozása okozza. Télen, amikor kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatoninképződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatoninprodukció, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában.   A szerotonin képződését a fény fokozza.

A tél hosszú szürkesége után jogosan érezzük a tavaszi fáradtság érzését, ugyanis jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget okoz. A „téli időszámításra” beállított biológiai óránk csak nagy nehezen képes átállni a tavaszi fényviszonyok okozta gyorsabb ütemre, ami fárasztó folyamat. 

Mozogj többet

A tavaszi fáradtság ellen a még több rendszeres sport az orvosság. Sétáljunk, fussunk, kocogjunk, biciklizzünk a napfényes fris levegőn. A rendszeres testmozgás nem csak keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok (noradrenalin, szerotonin) termelését is növeli. A testedzés során opiátok (endorfin) is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak. Összességében, ezek a vegyületek enyhítik a depresszív tüneteket.

Megfelelő táplálkozással a tavaszi fáradtság ellen

Figyeljünk étkezi szokásainkra. Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés a tavaszi fáradtság megelőzése érdekében, ennek köszönhetően a szervezet energiaellátása egyenletes lesz, és a táplálék feldolgozása is kevesebb megterhelést jelent számára. Együnk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket. A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek gazdagon pótolják mindazt, ami a télen elveszett. Különösen javasolt a joghúrt és a kefir, ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot.

Igyál még több folyadékot

Igyunk minél több folyadékot a tavaszi fáradtság leküzdéséért. Ismert tény hogy testtömegünk 60%-a víz, ez az érték  életkortól, testalkattól függően változó. Az élő rendszerek nedvei közül a legfontosabb oldószer a víz, és sejtjeinknek szüksége van erre az oldószerre, hogy segítségével az anyagcsere során képződött salakanyagot kiválaszthassák magukból. A téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Javsolt naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.

Kezd reggeli zuhannyal a napot

A reggeli váltózuhany felfrissít. A reggeli váltózuhany segítségével egész nap frissek maradhatunk. Kezdjük a zuhanyzást először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd hűtsük folyamatosan, és ezt megismételhetjük háromszor, ügyelve arra, hogy a zuhanyozást hideg vízzel fejezzük be. Ez az egyszerűen kivitelezhető otthoni szaunázás serkenti a vérkeringést, alaposan megmasszírozza izmainkat, felkelti életkedvünket.

Épp lélekkel a tavaszi fáradtság ellen

Ápoljuk lelkünket is, hogy minél hamarabb leküzdjük a tavaszi fáradtság okozta probklémákat. Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Kerüljük a felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal. Töltsünk több időt kedvenc hobbinkkal. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, – a művészet befogadása lélekgyógyító. 

TOP6 tipp 

Összefoglalván az alábbi 6 tanácsot fogadd meg és kerül el a fáradtságot: 

  1. Méregteleníts
  2. Sportolj többet
  3. Napozz
  4. Igyál vizet
  5. Egyél több zöldséget és gyümölcsöt
  6. Reggeli zuhany


Forrás: Webbeteg

Irány a főoldal >>

A hét témái

Testvéreket szültek az ikerlányok: hogy lehet ez? Mutatjuk

Testvéreket szültek az ikerlányok: hogy lehet ez? Mutatjuk A véletlen műve, vagy így tervezték a lányok? Ezt nem tudjuk, ennek ellenére mesébe illő a történetük. Az egypetéjű ikerlányok, Britanny és Briana születésük óta elválaszthatatlanok: mindent együtt csinálnak,...

Arcgőzölés a szépségért és egészségért

Influenza szezonban pláne jól jöhet mai szépségápolási és egészségmegőrző cikkünk! Az arcgőzölés jótékony hatásairól, és az én személyes arcápolási rutinomról is olvashattok! Már nagyanyáink házi praktikái között is szerepelt az arcgőzölés: nátha ellen kítűnő...

7 tipp, hogy mindig remekül nézz ki az irodában is

7 tipp, hogy mindig remekül nézz ki az irodában is Bár a home office komolyan átvette az uralmat az elmúlt években, azért akad még olyan munkahely, ahol elvárás a heti néhány, vagy akár az egész heti bejárás. Az irodai légkör pedig a legtöbb esetben megköveteli az...

10 lépés, hogy szakítás után könnyebben talpra állj

10 lépés, hogy szakítás után könnyebben talpra állj Egy szakítás egyik félnek sem könnyű, annak sem, aki meghozta a döntést, és annak sem, akit sok esetben hideg zuhanyként ér a másik döntése. Persze, akkor sem jobb a helyzet, ha számít rá az ember, hiszen akkor is el...