Tavaszi fáradtság leküzdése egyszerű lépésekkel

Kora tavasszal sokan bágyadtak, aluszékonyak vagyunk és sokan fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, csupán szervezetünk normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat.

Tavaszi fáradtság érzet kialakulásának okai

A tavaszi fáradtság érzet kialakulását az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének szezonális ingadozása okozza. Télen, amikor kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatoninképződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatoninprodukció, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában.   A szerotonin képződését a fény fokozza.

A tél hosszú szürkesége után jogosan érezzük a tavaszi fáradtság érzését, ugyanis jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget okoz. A „téli időszámításra” beállított biológiai óránk csak nagy nehezen képes átállni a tavaszi fényviszonyok okozta gyorsabb ütemre, ami fárasztó folyamat. 

Mozogj többet

A tavaszi fáradtság ellen a még több rendszeres sport az orvosság. Sétáljunk, fussunk, kocogjunk, biciklizzünk a napfényes fris levegőn. A rendszeres testmozgás nem csak keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok (noradrenalin, szerotonin) termelését is növeli. A testedzés során opiátok (endorfin) is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak. Összességében, ezek a vegyületek enyhítik a depresszív tüneteket.

Megfelelő táplálkozással a tavaszi fáradtság ellen

Figyeljünk étkezi szokásainkra. Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés a tavaszi fáradtság megelőzése érdekében, ennek köszönhetően a szervezet energiaellátása egyenletes lesz, és a táplálék feldolgozása is kevesebb megterhelést jelent számára. Együnk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket. A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek gazdagon pótolják mindazt, ami a télen elveszett. Különösen javasolt a joghúrt és a kefir, ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot.

Igyál még több folyadékot

Igyunk minél több folyadékot a tavaszi fáradtság leküzdéséért. Ismert tény hogy testtömegünk 60%-a víz, ez az érték  életkortól, testalkattól függően változó. Az élő rendszerek nedvei közül a legfontosabb oldószer a víz, és sejtjeinknek szüksége van erre az oldószerre, hogy segítségével az anyagcsere során képződött salakanyagot kiválaszthassák magukból. A téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Javsolt naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.

Kezd reggeli zuhannyal a napot

A reggeli váltózuhany felfrissít. A reggeli váltózuhany segítségével egész nap frissek maradhatunk. Kezdjük a zuhanyzást először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd hűtsük folyamatosan, és ezt megismételhetjük háromszor, ügyelve arra, hogy a zuhanyozást hideg vízzel fejezzük be. Ez az egyszerűen kivitelezhető otthoni szaunázás serkenti a vérkeringést, alaposan megmasszírozza izmainkat, felkelti életkedvünket.

Épp lélekkel a tavaszi fáradtság ellen

Ápoljuk lelkünket is, hogy minél hamarabb leküzdjük a tavaszi fáradtság okozta probklémákat. Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Kerüljük a felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal. Töltsünk több időt kedvenc hobbinkkal. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, – a művészet befogadása lélekgyógyító. 

TOP6 tipp 

Összefoglalván az alábbi 6 tanácsot fogadd meg és kerül el a fáradtságot: 

  1. Méregteleníts
  2. Sportolj többet
  3. Napozz
  4. Igyál vizet
  5. Egyél több zöldséget és gyümölcsöt
  6. Reggeli zuhany


Forrás: Webbeteg

Irány a főoldal >>

A hét témái

Önfejlesztő könyvek, amiket legalább egyszer érdemes elolvasnod

Önfejlesztő könyvek, amiket legalább egyszer érdemes elolvasnod Van úgy, hogy azt érezzük, hogy az élet elmegy mellettünk, hogy elakadtunk, nem tudjuk, hogy merre tovább. Korábban már írtunk arról, hogy hogyan fejleszthető az önismeret, ami segít abban, hogy minél...

Milyen pedikűrre van szükséged?

Milyen pedikűrre van szükséged? #pedikűr #lábápolás Ha pedikűröshöz készülünk, akkor fontos, hogy eldöntsük, mire lesz pontosan szükségünk. Pedikűrösből ugyanis többféle akad, attól függően milyen szakmai továbbképzést végeztek el a szakemberek. Az alábbiakban...

10 étel és ital, amit inkább kerülj, ha nem akarsz öregebbnek tűnni a korodnál

10 étel és ital, amit inkább kerülj, ha nem akarsz öregebbnek tűnni a korodnál Étkezési szokásaink igen eltérőek. És többnyire csak akkor gondolkodunk el a változtatáson, ha felcsúszik néhány plusz kiló, vagy éppen fel szeretnénk szedni egyet, kettőt. De, ha a...

Az ambiciózus nő jellemzői: szorgalom, kitartás és akaraterő

Az ambiciózus nő pontosan látja maga előtt a céljait, és tudja, hogy mit kell megtennie azok eléréséért. Szorgalmas, kitartó, fejlődőképes, céltudatos – ez mind irigylésre méltó tulajdonság. Egy ambiciózus nő társadalmi megítélése ennek ellenére kettős, mert bár sokan felnéznek az ilyen hölgyekre, mások negatív felhanggal használják a szókapcsolatot. Lássuk be: ők az irigyek, a féltékeny emberek.