Tavaszi fáradtság leküzdése egyszerű lépésekkel

Kora tavasszal sokan bágyadtak, aluszékonyak vagyunk és sokan fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, csupán szervezetünk normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat.

Tavaszi fáradtság érzet kialakulásának okai

A tavaszi fáradtság érzet kialakulását az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének szezonális ingadozása okozza. Télen, amikor kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatoninképződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatoninprodukció, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában.   A szerotonin képződését a fény fokozza.

A tél hosszú szürkesége után jogosan érezzük a tavaszi fáradtság érzését, ugyanis jelentős szerotoninhiány alakul ki szervezetünkben, amely a tavaszi napsütés hatására, csak lassan és fokozatosan pótlódik. Az alacsony szerotoninszint depressziót, örömtelenséget okoz. A „téli időszámításra” beállított biológiai óránk csak nagy nehezen képes átállni a tavaszi fényviszonyok okozta gyorsabb ütemre, ami fárasztó folyamat. 

Mozogj többet

A tavaszi fáradtság ellen a még több rendszeres sport az orvosság. Sétáljunk, fussunk, kocogjunk, biciklizzünk a napfényes fris levegőn. A rendszeres testmozgás nem csak keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszválaszban részt vevő anyagok (noradrenalin, szerotonin) termelését is növeli. A testedzés során opiátok (endorfin) is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak. Összességében, ezek a vegyületek enyhítik a depresszív tüneteket.

Megfelelő táplálkozással a tavaszi fáradtság ellen

Figyeljünk étkezi szokásainkra. Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés a tavaszi fáradtság megelőzése érdekében, ennek köszönhetően a szervezet energiaellátása egyenletes lesz, és a táplálék feldolgozása is kevesebb megterhelést jelent számára. Együnk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket. A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek gazdagon pótolják mindazt, ami a télen elveszett. Különösen javasolt a joghúrt és a kefir, ezek könnyen emészthetők és nem okoznak étkezés utáni bágyadtságot.

Igyál még több folyadékot

Igyunk minél több folyadékot a tavaszi fáradtság leküzdéséért. Ismert tény hogy testtömegünk 60%-a víz, ez az érték  életkortól, testalkattól függően változó. Az élő rendszerek nedvei közül a legfontosabb oldószer a víz, és sejtjeinknek szüksége van erre az oldószerre, hogy segítségével az anyagcsere során képződött salakanyagot kiválaszthassák magukból. A téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához több folyadékra van szükség. Javsolt naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.

Kezd reggeli zuhannyal a napot

A reggeli váltózuhany felfrissít. A reggeli váltózuhany segítségével egész nap frissek maradhatunk. Kezdjük a zuhanyzást először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd hűtsük folyamatosan, és ezt megismételhetjük háromszor, ügyelve arra, hogy a zuhanyozást hideg vízzel fejezzük be. Ez az egyszerűen kivitelezhető otthoni szaunázás serkenti a vérkeringést, alaposan megmasszírozza izmainkat, felkelti életkedvünket.

Épp lélekkel a tavaszi fáradtság ellen

Ápoljuk lelkünket is, hogy minél hamarabb leküzdjük a tavaszi fáradtság okozta probklémákat. Gondolkozzunk pozitívan, legyen bennünk erős a hit, és az elkötelezettség a Jó iránt. Kerüljük a felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal. Töltsünk több időt kedvenc hobbinkkal. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, – a művészet befogadása lélekgyógyító. 

TOP6 tipp 

Összefoglalván az alábbi 6 tanácsot fogadd meg és kerül el a fáradtságot: 

  1. Méregteleníts
  2. Sportolj többet
  3. Napozz
  4. Igyál vizet
  5. Egyél több zöldséget és gyümölcsöt
  6. Reggeli zuhany


Forrás: Webbeteg

Irány a főoldal >>

A hét témái

5 érv, ami miatt hasznos egy csőradiátor baba mellett

Nem kérdés, hogy amikor új családtag érkezik, akkor a szülők már hónapokkal a születése előtt készülnek a fogadására, amelynek része a lakás bizonyos részeinek átalakítása is. A szoba mellett hangsúlyos a fürdőszoba berendezése is, hiszen a pancsoláshoz megfelelő hőmérsékletre és száraz, puha törölközőre egyaránt szükség van. Ebben nyújt hatalmas segítséget a csőradiátor, amely nem csupán jó hőleadó képességgel rendelkezik és olcsó a fenntartása, ráadásul stílusos és praktikus kiegészítőként is funkcionál. Lássuk, miről is van szó!

Elúsztál a pénzügyeiddel? 5+1 tipp kiadásaid csökkentéséhez

Elúsztál a pénzügyeiddel? 5+1 tipp kiadásaid csökkentéséhez A matek kijön, mégis minden hó végén kevesebb van a számládon, mint szeretnéd? Sajnos sokunkkal előfordul, hogy előre kiszámolva minden oké bevétel-kiadás fronton, valahová mégis elúszik a pénzünk. Ahhoz,...

Miért olyan népszerű a kollagén?

Miért olyan népszerű a kollagén? Mi az, és mire jó? Ha a szép, és fiatal bőrről vagy az egyszerűbb izomépítésről van szó, biztosan előkerül a kollagén valamilyen formája. Nem véletlen, hiszen valóban jótékonyan hat a szervezetünk tucatnyi részére. A kollagén...

Kreatív DIY ötletek egyszerűen mindenkinek!

Kreatív DIY ötletek, amelyek nem igényelnek nagy kézügyességet, így bárki el tudja készíteni őket akár ajándék gyanánt, akár a saját lakás díszítésére.  Kreatív DIY ötletek otthonra Íme egy pár ehyszerű, kreatív, könnyen megvalósítható DIY ötlet otthonra. Saját...