Szerelem – tévedésből? Hogyan ismertem meg a férjem…

Szerelem – tévedésből? Hogyan ismertem meg a férjem…

Szorongva vártam az idei nyarat. Márciusban utolsó facér barátnőm, Orsi is férjhez ment. Úgy tűnt, szabadságom alatt vagy otthon fogok ülni a könyveimmel körülbástyázva, vagy vidékre utazom a szüleimhez, és segítek nekik a kertművelésben. Hogy az élet mást is tartogathat számomra, álmomban sem gondoltam.

Egy júniusi szombat délelőtt azonban sms-em érkezett: „Szia, Lukács Ádám vagyok. Nem tudom, honnan ismerjük egymást, de a neveddel elmentve találtam meg a számodat a mobilomban. Segítenél?”

Kép forrása: pixabay.com

Már pötyögtem is a választ: „Sajnos nem tudom, mikor, hol találkozhattunk. A neved sem ismerős. De szép napot kívánok!”

Tíz perc sem telt el, a férfi újra jelentkezett: „Engem izgat a dolog. Épületszobrász vagyok. Ez sem mond semmit?” De nem jutottunk közelebb a megoldáshoz.

Este megint írt, – Ilyen a szerelem – tévedésből!

és közölte, a rövid üzenetváltás alapján rokonszenvesnek talál, ha nem bánom, „írogathatnánk”, talán bennem is érdeklődés ébred iránta.

Háromszor is újraolvastam az üzenetet, és egyre ismerősebbnek tűnt a stílusa. Némi gondolkodás után rájöttem, csakis egy régi barátom, Balázs lehet a levélíró, nyilván így próbálja meg újra felvenni velem a kapcsolatot.

Balázzsal öt évvel ezelőtt ismerkedtünk meg, ugyanabban az iskolában tanítottunk mindketten. Ahogy megláttuk egymást, rögtön fellángolt a szerelem, ám viszonyunk nem tartott sokáig, ő hamarosan egy másik kolléganővel kezdett flörtölni. Év végén pedig otthagyta a tanári kart, azóta alig hallottam róla. Pontosabban csak néhány információ jutott el hozzám, többek között az, hogy egy neves irodalmi folyóirat közölni kezdte a novelláit. Emlékeztem: már a régi short sztorikban is szívesen bújt mások bőrébe: hol egy öregedő, ám az élet örömeit továbbra is hajszoló özvegyasszonyéba, hol egy állás nélküli, megkeseredett filozófuséba. „Világos – gondoltam –, most Lukács Ádámot alakítja, így próbálja újra elcsavarni a fejem.” Belementem a játékba, nem lepleztem le.

Őrült levelezés vette kezdetét: naponta harminc-negyven üzenetet is váltottunk. Ilyen a szerelem – tévedésből!

Viszonyom az ismerős-ismeretlennel lassan elmélyült. A második hét végén Ádám vacsorázni hívott magához. Persze csak képzeletben. Roston sült csirkemellet készített, zöldségekkel és párolt almával körítetve. Hozzá édes francia bort kínált. Mosolyogtam magamban: lám, még nem felejtette el, mit szeretek. Ekkor még nem maradtam nála éjszakára. Három nap múlva viszont már igen.

Ádám vacsora után szelíden, kedvesen provokált: „Zavarban lehetsz. Nyitva felejtettem a fürdőszoba ajtaját…”

„Tényleg elpirultam kicsit” – válaszoltam.

„Izgató a zavarod. Mit látsz?”– érdeklődött huncutul. Mire én: „Nem árulom el. Na jó, mégis: valami olyat, ami tetszik nekem.”

Az „ágyban” Ádám gyengéd volt, figyelmes, órákon át kényeztetett. Éjszaka közepén sem pattant föl, hogy várják a barátai, vagy hogy le kell bonyolítania valamilyen titokzatos üzleti ügyet. (Balázs ezt korábban többször is megtette.) Reggelig maradtam nála. Búcsúzáskor a fülembe súgta: „szeretlek”. Mindeddig játéknak tekintettem a levelezésünket, ekkor azonban megváltozott valami. Egyre türelmetlenebbül vártam Ádám üzeneteit, de már nem csak azokat. Találkozni szerettem volna vele, megint a karjaimba zárni. Ám ő nem kezdeményezett.

Hogy ne adjam ki magam túlságosan, és hogy ne vessek véget ennek a kedves játéknak, a régi telefonszámán hívtam föl Balázst. Örült a jelentkezésemnek. Meglepettnek sem tűnt, biztos voltam hát a dolgomban. Megbeszéltük, hogy még aznap este találkozunk.

A randevúra megdöbbenésemre a régi barátom érkezett:

magabiztos vigyorral húzott magához, és mindjárt megcsókolt. Elhúzódtam tőle, a tekintetét kémleltem: nyoma sem volt benne sem játékosságnak, sem bármiféle mélyebb érzelemnek. Mintha az elmúlt hetekben semmi sem történt volna közöttünk. Úgy éreztem, megnyílik alattam a föld, és egy mélységes mély szakadékba zuhanok.
Alig tudtam kinyögni: „Te írtad az sms-eket? Mert ha nem, én nem téged vártalak.”
Lefagyott az arcáról a mosoly, és üvölteni kezdett: „Mi?… Te szórakozol velem? Te hívtál, évek óta hallani sem hallottam felőled..”

Otthon sem tudtam abbahagyni a sírást. Gubbasztottam a heverőn, és azt kérdezgettem magamtól, hogy tévedhettem ekkorát. Elhatalmasodott rajtam a félelem: valaki nagyon gonosz játékot űzött velem.

A mobilért nyúltam: „Találkoztunk már?”– kérdeztem ismeretlen ismerősömet.

Rögtön érkezett a válasz: „Gondolatban százszor-ezerszer!” – Ilyen a szerelem – tévedésből!

„Találkozzunk! Holnap este hatkor a Hősök terén.”

A randevúra úgy készültem, mint mások az esküvőjükre. A szívem a torkomban dobogott, már-már attól féltem, megfulladok. Leginkább arra számítottam, hogy senki nem jön el a találkozóra, vagy ha mégis, valamelyik rosszmájú kollégám vigyorog majd rám kajánul.

A Műcsarnok előtt két lány és egy huszonöt év körüli, szemüveges, szelíd arcú fiú várakozott. Pár méterre tőlük cövekeltem le. Nemsokára csörrent a mobilom. Még csak keresgéltem a táskámban, mikor a fiatal srác elém lépett.

„Szia, Lukács Ádám vagyok”– nyújtotta a kezét. Egy kicsit zavarban voltunk mindketten. Némi tétovázás után a Ligetbe indultunk sétálni. Végigbeszélgettük a délutánt és az estét. Azt ugyan nem sikerült kiderítenünk, hogy a telefonszámom hogyan került Ádám mobiljába, de olyan jól éreztük magunkat együtt, hogy éjszakára sem váltunk el. Sőt, azóta sem: augusztusban Görögországba utaztunk nyaralni, szeptemberben eljegyeztük egymást, és összeköltöztünk.

Máig nem tudom eldönteni: tévedésből szerettünk egymásba, vagy csoda történt, és az égiek siettek váratlanul a segítségemre…

A hét témái

Ma is esküvői ruha dukál a szalagavatóra is? Változó tradíciók

Ma is esküvői ruha dukál a szalagavatóra is? Változó tradíciók A szalagavató vagy szalagtűző a magyar diákok végzős bálja, ami lezárja a tinédzserkort és a gimnazista éveket. Magyarországon a legelső szalagavató bálok majdnem kétszáz éves múltra tekintenek vissza, az...

A célok elérésének kulcsa – A heti célok kitűzése és elérése

A célok elérésének kulcsa - A heti célok kitűzése és elérése Ha nagy dolgokat akarunk elérni az életben, akkor fontos, hogy először apró, rövid távú célokat tűzzünk ki. A heti célok kitűzése és az azok elérése kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy az általunk kitűzött...

20 híresség, akik pomponlányok voltak, mielőtt megismertük őket

20 híresség, akik pomponlányok voltak, mielőtt megismertük őket Minden tinifilmben van legalább egy focista srác és egy pomponlány, akik tucatnyi alkalommal egymásba is szeretnek. De, ha ez a csavar hiányzik, akkor is minden körülöttük forog általában. Ez a momentum...

Lakásfelújítás néhány óra alatt? Ezekkel a trükkökkel menni fog

Lakásfelújítás néhány óra alatt? Ezekkel a trükkökkel menni fog Valami újra vágysz, de semmi kedved szétverni a csempét, vagy újrafesteni az egész lakást? Érthető, hiszen egy lakásfelújítás elképesztően sok macerával, kosszal és anyagi ráfordítással járhat. Sok...