Az ambiciózus nő jellemzői: szorgalom, kitartás és akaraterő

Az ambiciózus nő pontosan látja maga előtt a céljait, és tudja, hogy mit kell megtennie azok eléréséért. Szorgalmas, kitartó, fejlődőképes, céltudatos – ez mind irigylésre méltó tulajdonság. Egy ambiciózus nő társadalmi megítélése ennek ellenére kettős, mert bár sokan felnéznek az ilyen hölgyekre, mások negatív felhanggal használják a szókapcsolatot. Lássuk be: ők az irigyek, a féltékeny emberek.

Ahhoz, hogy az ambiciózus nő jellemzőiről írjunk, először tisztázni kell az ambíció fogalmát, az ambiciózus kifejezés jelentését. Az ambíció az érvényesülésre való törekvést jelképezi, a buzgóság, a becsvágy, az igyekezet szinonimája. Egy ambiciózus nő céltudatos, lelkesedő, olykor karrierista. Szeretné kiaknázni a magában érzett képességeket, kamatoztatni a tehetségét. A jelző abszolút pozitív, mégis előfordul, hogy egy nő esetében hátrányos tulajdonságként kezelik. Hibásan – tesszük hozzá.

Persze valóban van az ambiciózus embernek negatív vetülete. A tulajdonság lehet a hírnévre vágyó személyek sajátja, amely ha abban nyilvánul meg, hogy a tehetségével, a saját teljesítményével kitűnik, az remek, ha viszont mások eltaposásával is együtt jár, akkor nem nyeri majd el a nagyközönség tetszését. Egy ambiciózus nő nem ilyen, ám sokan ehhez a törtető, önző magatartáshoz társítják a szó jelentését.

Az ambíció jó barátja a szorgalom

Az ambiciózus nő kifejezés cseppet sem pejoratív. Szerencsés az a hölgy, akinek vannak ambíciói, hiszen tudja, mit szeretne az életétől, tudja, hogyan kapja azt meg, és hajlandó is ezért energiát befektetni. A törekvő jelző sem negatív, egy cél elérésére törekedni ugyanis nem bűn, ám azok szemében, akik az állóvizet szeretik, lehet visszatetsző tulajdonság. Velük nem kell foglalkozni, és egy ambiciózus nő nem is törődik az őt visszahúzni szándékozó véleményekkel.

Mi jellemez még egy ambiciózus személyiséget? A szorgalom biztosan ilyen tulajdonság, mert anélkül lehetetlen elérni a célokat. Nincs olyan ambiciózus ember, aki lusta, mert ha azzá válik, máris elveszíti az ambiciózus jelzőt. A két tulajdonság egész egyszerűen nem fér össze. Egy ambiciózus nő nem ijedős, nem tart a karrierváltástól, ha úgy érzi, más területen jobban ki tudna teljesedni. Nem fél a dicséretről sem, és learatja a babérokat, hogyha valóban az övé az érdem. Ezek miatt pedig senkinek sem lehet egyetlen rossz szava sem.

A teherbírás szintén együtt jár az ambíciókra való törekvéssel. Ahhoz, hogy valaki messzire jusson, többet kell bírnia egy átlagembernél, nem roppanhat össze a felelősség súlya alatt. Az ambiciózus nő emellett szenvedélyes is, hiszen a határozottságához társul a sokszor elsöprő akarat, amely segít véghezvinni a terveit.

Miért kezelik ezt negatív jelzőként?

Érdemes megvizsgálni, miért gondolják néhányan az ambiciózus nő kifejezést negatív szókapcsolatnak. Ennek a klasszikus női szerepekhez van köze, amelyektől néhányan nem képesek elvonatkoztatni. Azaz egy nőnek elsősorban a család legyen a fontos, és ha vannak egyéni céljai, azok csak elvonják a figyelmét a szeretteiről. A férfiak esetében ez persze szóba sem kerülhet, ott a karrier természetes velejárója az életútnak. Ezt a beidegződött kettősséget kellene elfelejteni örökre, hiszen a nők szerepe már alaposan megváltozott, az ambíció pedig tökéletesen összefér az anyaszereppel.

Erről nyilatkozta 2019-ben a Forbes-nak Pistyur Veronika, a Bridge Budapest akkori ügyvezetője, hogy őt is sokszor megtalálják azzal, mikor jut ideje a családra. Szerinte nem igaz az a régi alapvetés, miszerint „ha egy nő ambiciózus, vannak vágyai és motivált, akkor karrierista, önző és lemond a családi életéről”. Hozzátette: „sok olyan nőt látok szerencsére a környezetemben, aki ügyesen teremt egyensúlyt, akiktől lehet tanulni”.

Attól, hogy valaki szeretne célokat elérni, érvényesülni a munkájában, még lehet tökéletes barátnő, feleség és anya, a két dolog nem zárja ki egymást. Az igaz, hogy nehéz mindkét területen egyszerre jól teljesíteni, de egy ambiciózus nő számára ez éppen olyan kihívás, amely motiválóan hat, nem pedig megbénítja a cselekedeteit.

Meg kell említenünk az irigységet, mint véleményalkotási faktort. Az ambiciózus nő sikereire sokan irigyek, igaz ez mindkét nem képviselőire. A férfiak azért, mert adott esetben előlük vesznek el karrierlehetőséget, amit nehezen dolgoznak fel. Pedig az olyan nőtől, aki például a gyermeknevelés mellett képes kiemelkedően teljesíteni, inkább tanulni kellene. A többi nő is lehet féltékeny az ambiciózus társukra, mert neki sikerült elérnie azt, amire más csak vágyakozni tud. Az ilyen véleményekkel nem kell törődni – ha az embernek irigyei vannak, az azt jelenti, hogy jól csinál valamit.

Veszélyes lehet a túlzott akarás

Egy ambiciózus nőre más veszélyek is leselkednek a féltékeny embereken kívül. Ha ugyanis a célok eléréséhez túl sokat kell tenni, az háttérbe szoríthatja az alapvető emberi szükségleteket. Ilyenkor a nagy akarásnak nyögés lesz a vége, azaz fizikai problémák jelentkeznek a túlzott lelki nyomás következtében.

Ezt a betegséget stresszorexiának nevezik. Egy táplálkozási zavar, amely legtöbbször a dolgozó anyáknál jelentkezik, és amelynek jeleire nagyon oda kell figyelni. Ilyen az étkezési szokások megváltozása, a megmagyarázhatatlan testsúlyvesztés, a hajhullás, a krónikus fáradtság és az ezzel járó ingerlékenység. A lelki egyensúly megborulása miatt a test elkezd jelezni, emiatt egy ambiciózus nő antiszociálissá válhat, ahonnan nehéz a visszaút. Érdemes megelőzni a helyzetet, és nem túlfeszíteni a húrt. A „nem érnek rá enni” soha, semmilyen körülmények között nem lehet kifogás. Minden esetben figyelni kell a magánélet és a munka egyensúlyára.

A hét témái

Szendvicsek az első osztályról – ínycsiklandó falatok minden alkalomra.

Szendvicsek az első osztályról - ínycsiklandó falatok minden alkalomra. Bármilyen méretű rendezvény megszervezése és lebonyolítása nagy feladat: van egy rendkívül hosszú listád a teendőkről és csak annyi időd van ezeket mind elvégezni, amennyi még hátra van az esemény...

Lakberendezési tippek, melyektől a legkisebb lakás is tágassá válik

Lakberendezési tippek, melyektől a legkisebb lakás is tágassá válik Szűkösnek érzed az otthonodat, esetleg egy kisebb szobát szeretnél praktikussá varázsolni? Bármelyikről is legyen szó, van megoldás. A legfontosabb életterünk az otthonunk, akkor is, ha csak aludni...

Ezek lehetnek a szájfeltöltés legnagyobb veszélyei

  Ezek lehetnek a szájfeltöltés legnagyobb veszélyei   A szájfeltöltés ma már olyannyira elterjedt, hogy a képzett szakemberek mellett egyszerű kozmetikusok is elvégezhetik. Azonban bármennyire is tűnik ez egy alap kozmetikai beavatkozásnak, érdemes...

Alma? Körte? Női öv viselési tippek vonzó testalkatához

A lényeg mindig a részletekben rejlik. Erre nem árt újra és újra emlékeztetnünk magunkat. A tökéletes összhangot és stílust kutatva, ki ne szeretné a legjobbat kihozni az öltözködéséből? Mi több, nem is gondolná mekkora szerepe van a női öv viselésének ebben. Egy előnytelen szíjjal sajnos agyoncsaphatja az egész szettjét. De ha tudja, hogy melyik testalkat típushoz tartozik, akkor könnyű dolga van.