Csokis fatörzs | retró karácsonyi süti recept
Kép: canva.com
A csokis fatörzs a legtöbb családban az a sütemény, amiből nem lehet eleget készíteni. Elkészítése nem bonyolult, viszont javasolt néhány órát rászánni, hogy biztosan tökéletes legyen a végeredmény.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás
- 12 dkg finomliszt
- 12 dkg kristály vagy barnacukor
Hozzávalók a krémhez:
- 0,5 dl habtejszín
- 2 ek natúr kakaópor
- 15 dkg étcsokoládé
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj, vagy margarin
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjét verjük kemény habbá a cukorral. Ha felvertük, akkor folyamatos keverés mellett adjuk hozzá egyesével a tojássárgákat. Majd a lisztet is forgassuk bele óvatos mozdulatokkal. Ha készen van, akkor egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral és egyenletesen oszlassuk el rajta a masszát. Előmelegített sütőben körülbelül 180 fokon 10 percig süssük. Utána vegyük ki, és egy konyharuha segítségével a papír levétele után tekerjük fel a kész tésztát és hagyjuk pihenni.
A csokikrémhez olvasszuk fel a csokoládét (lehetőleg vízgőz fölött), keverjük hozzá a kakaóport, a tejszínt és a vajat. Majd keverjük habosra a krémet, és adjuk hozzá a cukrokat. Ezután tekerjük ki a kihűlt tésztát, kenjük meg vastagon krémmel és tekerjük vissza minél egyenletesebben. A maradék krémmel pedig borítsuk be a külsejét is. Apró hópehely cukrokkal, vagy bármilyen ehető kiegészítővel dekorálhatjuk.