Levélbe zárt gyógyhatás – aloe vera

Aloe vera

Több mint kétszáz hatóanyagával az Aloe vera (aloé) szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, különböző szacharidokat, aminosavakat, és számos enzimet.

Kultúrtörténete

Az Aloe vera féltrópusi növény, melynek orvostudományi története több ezer évre nyúlik vissza. Az első írásos emlékek az i.e. 15. századból maradtak fenn: sumér agyagtáblák tesznek említést a csodálatos hatású növényről. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbóluma volt, és az előkelők balzsamozásáért felelős papok előszeretettel használták a mumifikálási eljárás során. A fáma szerint a messze földön szépségéről híres Kleopátra királynő is e növény levével ápolta bőrét.

Aloe

Az aloé azonban nem csupán kozmetikumként szerzett magának elismerést: az ókori katonák sebgyógyításra is használták. A későbbiekben Avicenna, a híres arab orvos és gondolkodó is említést tett az Aloe vera gyógyító erejéről.

A növény őshazája eredetileg Afrika száraz éghajlatú vidékei. Napjainkban a Földközi-tenger mellékén, az Egyesült Államok több vidékén, továbbá a dél-amerikai kontinensen termesztik. Európába a keresztes hadjáratok idején jutott el az Andalúzia földjére lépő arabok révén.

A növény

Az Aloe vera a liliomfélék családjába tartozó, természetes körülmények között 75-120 cm magasra megnövő, kaktuszhoz hasonlító növény. Hosszú, vastag, húsos, tüskés szélű levelein védőréteg található – ez a külső héj szűri meg és a levegőt és a vizet. A külső hártya alatt található a cellulóz bőrszövet, a levél közepén, a bőrszövet között pedig a növény legértékesebb részét képező, áttetsző gélállomány. Az aloé sokvirágú növény, csöves vagy harang alakú virágainak színe rendszerint sárga, narancssárga, piros vagy piszkosfehér, melyek gyakran zöldesen csíkozottak.

Jelenlegi ismereteink szerint az aloénak mintegy 250-300 fajtája létezik a világon, de csak néhány rendelkezik gyógyító hatással (pl. Aloe ferrox, Aloe arborescens, Cal aloe). Gyógyászati felhasználásra az Aloe vera (más néven Aloe Barbadensis Miller) növény a legalkalmasabb és legelterjedtebb.

Hatása

Az aloélevél külső hártyája alatt található bőrszövet aloint tartalmaz, mely enyhe hashajtó és hánytató hatással bír – a növénynek ezt a részét a gyógyszergyártás hasznosítja, a gyógyhatású termékekben nem található meg. Az aloé gélállományának leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatását használjuk ki. A növénynek magas az enzimtartalma, ezért ritka és értékes enzimforrásnak számít. Az enzimek alapvető fontosságúak a szervezet számára mind a tápanyag-felszívódási, mind a méregtelenítési folyamatokban játszott szerepük miatt. A növény hatóanyagai csökkenthetik a gyógyszerek mellékhatásait, erősítik az immunrendszert, és segítenek a szervezetnek a felhalmozódott méreganyagok kiürítésében.

Főbb gyógyító tulajdonságai:

Fertőzést gátló, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő (elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és a gombákat).

Az emberi szövetek legmélyebb részéig képes behatolni (az aloé a víznél sokkal jobban felszívódik, ezért hatóanyagait a szervezet is jobban tudja hasznosítani).

Serkenti a sejtnövekedést.

Tisztít, méregtelenít (gyorsítja és normalizálja az anyagcserét, regenerálja a bélbolyhokat, tisztítja a felszívó felületet).

Erősíti az immunrendszert (magas vitamintartalma miatt).

Idegnyugtató, fájdalomcsillapító (magas vitamintartalma révén biztosítja az idegrendszer védelmét, erősítését).

Külsőleg alkalmazva

Az aloéból kivont friss gél ideális a külsőleg történő alkalmazásra, és erre az otthon termesztett növényt is fel tudjuk használni. A növény külső, húsosabb leveleiről éles késsel vágjunk le egy darabot, és szabadítsuk meg a külső bőrszövettől. A levél belsejében található víztiszta, kesernyés szagú és nyálkás gélállományt közvetlenül rákenhetjük a kezelendő bőrfelületre, melyet előtte tisztítsunk meg.

Alkalmazható ízületi és reumatikus fájdalmakra, allergiás problémákra; de ideális elsősegélynyújtó szerként is: alkalmazható különféle sérülésekre, égési sebekre. Kitűnő vérzéscsillapító, fertőtleníti a sebet és gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát. A kozmetikai ipar a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása mellett a bőr regenerálódását, hámosodását segítő tulajdonságát használja ki a különféle bőrápoló szerek hatóanyagaként.

Belsőleg alkalmazva

Az Aloe vera géljét számtalan, belsőleg alkalmazható formában hasznosítják: iható aloét találunk 100%-os folyékony gélként és egyéb italokban (pl. gyümölcslevekben), illetve teaként; emellett létezik a piacon aloékapszula és ampulla is.

Vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt elsőrendű táplálékkiegészítő, valamint az immunrendszer, a gyomor és a béltraktus kiváló szabályozója. Aktiválja a vér- és nyirokkeringést, a vese, máj- és epehólyag-funkciókat. Enyhíti az artritiszes és reumás fájdalmakat, továbbá javítja a pszichés állapotot és a fizikai állóképességet.

Az aloe vera felfedezése

Az aloe vera egy növény, amely már több mint 5000 éve ismert az emberiség számára. A felfedezésének pontos idejéről és helyéről azonban nincs pontos információ. Az aloe vera eredetileg az Arab-félszigetről származik, és már az ókori egyiptomiak is használták gyógyászati célokra.

Az aloe vera gyógyászati tulajdonságairól már a középkorban is írtak, amikor is az európai orvosok megfigyelték, hogy az aloe vera gél hatékonyan gyógyítja az égési sérüléseket, sebeket és más bőrproblémákat. A középkorban az aloe verát főként gyógynövényként használták, de a korabeli írók már említik a növény szépségápolási tulajdonságait is.

Az aloe vera felfedezésének igazi új korszaka azonban a 20. század elején kezdődött, amikor a tudósok elkezdték kutatni a növény gyógyászati és szépségápolási tulajdonságait. A kutatások során a tudósok rájöttek, hogy az aloe vera gélben található sokféle hatóanyag, például vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és antioxidánsok, amelyeknek köszönhetően az aloe vera számos bőrproblémára hatékony megoldást jelent.

Az aloe vera felfedezése azóta is folyamatosan kutatott és kutatott terület marad, és egyre több tudományos kutatás bizonyítja, hogy az aloe vera valóban hatékonyan segíthet számos bőrprobléma kezelésében és megelőzésében. Az aloe vera ma már egy népszerű összetevője a bőrápolási termékeknek, és számos szépségápolási és egészségügyi termékben megtalálható.

Hogyan tarthatod az aloe verát otthon?

aloe vera

Az aloe vera növény egy rendkívül népszerű dísznövény, amely nem csak szép, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ha te is szeretnél egy aloe vera növényt otthon tartani, néhány egyszerű lépést kell követned, hogy biztosítsd a megfelelő körülményeket számára.

 1. Fény! A növény szereti a napos helyeket, ezért a lehető legtöbb napfényt adj neki. Ha nincs lehetőséged napfényes helyen tartani, akkor helyezd a növényt egy olyan helyre, ahol legalább néhány órán át kap napot.
 2. Talaj! A növény igényli a jó vízlevezetést, ezért fontos, hogy olyan talajba ültesd, amely jól szellőzik. Választhatsz speciális kaktuszföldet vagy keverheted össze homokkal, perlit vagy vermiculit anyaggal. A pangó víz kirohasztja a gyökereit és meg is ölheti a növényt.
 3. Öntözés! Ez a növényke egy szárazságtűrő növény, így nem igényel gyakori öntözést. Érdemes megvárni, amíg a talaj száraz lesz, mielőtt ismét öntözöd. Ügyelj arra, hogy a növény ne álljon vízben, mert a túlzott öntözés könnyen károsíthatja.
 4. Hőmérséklet! Ez a növény szereti a meleget, de túl magas hőmérsékleten könnyen megsérülhet. Az ideális hőmérsékleti tartomány 20-25 fok között van, így fontos, hogy ne tedd ki közvetlen napsütésnek a túl meleg napokon. Főként ha nincs hozzászokva.

A növény otthoni tartása nem igényel sok időt és energiát, ha betartod az említett tippeket, könnyedén tarthatod szobanövényként is. Az aloe vera növény a szépségápolásban is sokféle módon használható, hiszen az aloe vera gél sok előnnyel rendelkezik az emberi bőr számára.

Hol szerezhetjük be az aloe vera növényt otthonra?

Az aloe vera növény otthoni tartása nem csak szórakoztató, de számos egészségügyi előnnyel is járhat. Ha te is szeretnél egy aloe vera növényt beszerezni otthonra, több lehetőséged is van, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

 1. Növényboltok és kertészetek! A növény széles körben elérhető a növényboltokban és kertészetekben. Itt általában különböző méretű és érettségű növényeket találhatsz, amelyek közül választhatsz a hely és az igényeid szerint.
 2. Online kereskedők! Az interneten is sok helyen találhatsz aloe növényeket. Az online kereskedők kínálata sokszor változatosabb lehet, és akár otthonról is megrendelheted a kiszemelt növénykét.
 3. Barátok és családtagok! Ha barátaid vagy családtagjaid rendelkeznek már növénnyel, lehet, hogy szívesen adnak neked egy hajtást belőle. Ez a lehetőség ingyenes, és még segítséget is kaphatsz a növény otthoni gondozásához. Fontos, hogy az új hajtás minimum 13 cm-es legyen amit elválasztasz a növénytől.
 4. Aloe vera termékek! A növényből készült termékek, mint például a gél, krémek és testápolók is könnyen beszerezhetők a boltokban vagy az interneten. Ezek a termékek tartalmazzák az aloe vera előnyös tulajdonságait, és akár alternatívát is jelenthetnek a növény otthoni tartásához.

Az aloe vera növény beszerzése könnyedén megoldható, és az otthoni tartása is egyszerű lehet. Érdemes időt szánni arra, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb lehetőséget, hogy élvezhesd az aloe vera előnyeit otthonodban.

Az orvosi aloe vera – minden, amit tudni kell róla!

Az orvosi aloe vera, más néven egyszerűen csak aloe vera, egy növényfaj, amelyet évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. A növényt leginkább a bőrproblémák kezelésére használják, de számos más egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Íme, néhány fontos dolog, amit érdemes tudni az orvosi aloe vera-ról:

 1. Tulajdonságai Az orvosi aloe vera növény levelei vastagok és húsosak, és tartalmazzák az aloe gél nevű anyagot, amely gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett az aloe vera is gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a C-vitamin, az E-vitamin és a kalcium.
 2. Bőrproblémák kezelése Az aloe leggyakrabban a bőrproblémák kezelésére használatos, például égési sérülések, napégés, rovarcsípések, ekcéma, psoriasis és herpesz esetén. Az aloe vera gél enyhíti az irritációt, csökkenti a viszketést, és elősegíti a sebgyógyulást.
 3. Emésztőrendszeri problémák kezelése Az orvosi aloe vera fogyasztása szintén segíthet az emésztőrendszeri problémák, mint például az irritábilis bél szindróma, gyomorfekély és bélgyulladás kezelésében. Az aloe csökkenti az irritációt és gyulladást az emésztőrendszerben, és elősegíti a bélmozgást.
 4. Egészséges immunrendszer támogatása Az aloe vera fogyasztása segíthet erősíteni az immunrendszert és megelőzni a betegségeket. Az aloe tartalmazza az immunrendszert támogató anyagokat, mint például az antioxidánsokat és a poliszacharidokat.
 5. Várandós és szoptató anyák, valamint gyermekek számára Az orvosi aloe fogyasztása biztonságosnak tekinthető a várandós és szoptató anyák, valamint a gyermekek számára, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztják. Azonban mindenképpen ajánlott konzultálni az orvossal, mielőtt elkezdenénk az aloe vera fogyasztását.

Az orvosi aloe vera rendkívül sokoldalú növény!

Készítmények, melyek tartalmazzák ezt a csodálatos növényt, vagy kivonatát

Az alábbiakban felsorolok néhány nagyon népszerű készítményt, amelyeket az aloe vera felhasználásával készítenek.

 1. Aloe vera gél: Ez a legismertebb termék, amelyet ebből a növényből nyert zselészerű anyagból állítanak elő. Gyulladáscsökkentő hatása miatt sokan használják bőrproblémákra, például égési sérülésekre vagy napégésre.
 2. Aloe vera ital: Ez a fogyasztásra szánt termék, amelyet általában az aloe vera leveléből kinyert nedvből állítanak elő. Azt állítják, hogy ennek az italnak a fogyasztása segíthet az emésztési problémák enyhítésében és az immunrendszer erősítésében.
 3. Aloe vera krém: A krémeket általában bőrproblémákra, például aknéra, ekcémára vagy psoriasisra használják. Az aloe vera krémek hidratáló hatásukról ismertek, ezért gyakran használják száraz bőr ápolására.
 4. Aloe vera sampon: A samponokat általában a haj és a fejbőr hidratálására használják. Az aloe vera egyesítése a samponokkal segíthet csökkenteni a fejbőr irritációját és a haj károsodását.
 5. Aloe vera spray: A spray-ket általában napégésre vagy rovarcsípésekre használják. A spray használata enyhítheti a fájdalmat és a gyulladást.

 

Orvosi aloé (Aloe vera) gondozása és szaporítása! Lássuk mindezt videón!

 

További cikkek:

ÜRES FÉSZEK SZINDRÓMA | MI AZ, ÉS MIT TEHETÜNK ELLENE?

10 LEGJOBB TÁRSKERESŐ OLDAL – MELYIK PASSZOL HOZZÁD?

MÁS TELEFONJA MINDIG ÉRDEKESEBB! MIÉRT?

NEM TUDOD, HOGYAN KÉSZÍTS HOZZÁD ILLŐ SMINKET? 10 SMINKTIPP KEZDŐKNEK

LÁTTÁL MÁR IGAZÁN BORZALMAS SMINKET? MUTATUNK NÉHÁNYAT

A hét témái

Túlzott izzadástól a magabiztosságig: a hónalj botox kezelés segíthet Önnek

Túlzott izzadástól a magabiztosságig: a hónalj botox kezelés segíthet Önnek Ismerős az Ön számára az a helyzet, amikor már a gondosan kiválasztott, drágább dezodorok is gyakran alulmaradnak az erőteljes izzadással szemben? Az olyan tényezők, mint az érzelmi stressz, a...

Sztárpárok, akiket egy forgatás hozott össze

Sztárpárok, akiket egy forgatás hozott össze Sokan csak eljátsszák, mások pedig be is teljesítik. Hetekig, hónapokig együtt forgatnak így érthető, hogy közel kerülnek egymáshoz, akár még szerelembe is esnek egymással. Sok esetben ez a szerelem viszont úgy megy, ahogy...

Miért vonjuk be műbőrrel a kanapét és a székeket? 5 okot is mondunk

A család a legtöbb időt a nappaliban és az étkezőben tölti. Ez a két helyiség az otthonunk szíve, így nem csoda, ha sokat üldögélünk a kanapén és az étkezőszékeken. A kanapé és az étkezőszékek védelmét szolgálja a műbőr anyag, amellyel nagyszerűen átalakíthatjuk otthonunk két helyiségét és remek hangulatot is teremthetünk ezzel az anyaggal.

Mire jó a jojó?

Ki ne ismerné ezt a kedves kis apró játékot? A jojó évszázadokkal ezelőtt hódította meg Európát és azóta töretlen a sikere. Minden háztartásban van belőle legalább egy. A gyerekek örömmel játszanak vele, azonban azt kevesen tudják, hogy a jojó a felnőttek számára is hasznos játék. Hogy miért? Cikkünkből kiderül.