A főtt krumpli elkészítése az egyik leggyakoribb feladat a konyhában kezdő és haladó szakácsok számára is.  A krumpli főzés nem egy bonyolult dolog, de egyszer ezt is meg kell tanulni, úgy mint biciklizni :).

A főtt krumpli általában valamilyen másik recept egyik része. Noha  a főtt krumpli már magában is tökéletes lehet, de azért érdemes kombinálni hússal vagy más egyéb ételekkel.

A főtt krumpli elkészítésének lépései

  1. A krumpli főzés kockára vágással kezdődik.
  2. Hámozzuk meg a krumplit és vágjuk fel apró kockákra (2-3 cm) .
  3. A felvágott krumplit tedd egy lábasba hideg vízzel és sóval főzni,  majd fedd le a lábast.  Kb. 25-30 dkg krumplihoz 1 liter vizet és 1/4 teáskanát tegyél.
  4. Amint felforrt a víz (kb. 11-12 perc) , vedd le takarákra a lángot, különben ki fog futni a víz.
  5. Szűrd le a krumplit még a forró állapotában.

Héjában főtt krumpli

Nagyon, de nagyon körültekintően mosd meg a krumplit. A földet mindenképp mosd le róla. A megmosott krumplit tedd egy lábasba héjastól, és öntsd föl annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit. Sózd meg a vizet a fentiekben leírtak szerint.  Ezt követően forrald fel nagy lángon, a vizet (a fedőt ne felejtsd el rátenni). Ha felforrt a víz ,a kkro vedd takarékra és főzd tovább. A krumpli héjában főzés ideje nagy mértékben függ a krumpli méretétől, de általánosságban elmondható, hogy 30-40 perc alatt mindig megfő. Hagyd kihűlni a héjában főtt krumplit. Hideg vízzel töbször öblítsd át, majd egy éles kés segítségével húzd le a héját és készen vagy!

A fenti lépéseket betartva nagyon egyszerűen elkészítheted a krumpli köretet bármilyen recepthez.

Akár tepsiben is egyszerűen

Alaposan moss meg pár szem krumplit, majd rakd be héjastul egy tepsibe, (nem kell alá semmit tenni). Kezd el 180-200 fokon sütni egészen addig, amíg puha nem lesz. Villával vagy fogpiszkálóval szurkáld meg időnként, hogy mennyire puha. A krumpli fajtától és nagyságtól függően úgy kb egy 45 percig kell sütni vagy még tovább is ha nem lett puha

Utána vedd ki a sütőből és a héja az szépen leválik róla, szóval könnyű pucolni. Sós vajba mártogatva nagyon finom

Vissza a főoldalra >>

GreenPatika.hu Webáruház >>