Főtt krumpli gyorsan és egyszerűen – Krumpli főzés

A főtt krumpli elkészítése az egyik leggyakoribb feladat a konyhában kezdő és haladó szakácsok számára is.  A krumpli főzés nem egy bonyolult dolog, de egyszer ezt is meg kell tanulni, úgy mint biciklizni :).

A főtt krumpli általában valamilyen másik recept egyik része. Noha  a főtt krumpli már magában is tökéletes lehet, de azért érdemes kombinálni hússal vagy más egyéb ételekkel.

Főtt krumpli

A főtt krumpli elkészítésének lépései

  1. A krumpli főzés kockára vágással kezdődik.
  2. Hámozzuk meg a krumplit és vágjuk fel apró kockákra (2-3 cm) .
  3. A felvágott krumplit tedd egy lábasba hideg vízzel és sóval főzni,  majd fedd le a lábast.  Kb. 25-30 dkg krumplihoz 1 liter vizet és 1/4 teáskanát tegyél.
  4. Amint felforrt a víz (kb. 11-12 perc) , vedd le takarákra a lángot, különben ki fog futni a víz.
  5. Szűrd le a krumplit még a forró állapotában.

Héjában főtt krumpli

Nagyon, de nagyon körültekintően mosd meg a krumplit. A földet mindenképp mosd le róla. A megmosott krumplit tedd egy lábasba héjastól, és öntsd föl annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit. Sózd meg a vizet a fentiekben leírtak szerint.  Ezt követően forrald fel nagy lángon, a vizet (a fedőt ne felejtsd el rátenni). Ha felforrt a víz ,a kkro vedd takarékra és főzd tovább. A krumpli héjában főzés ideje nagy mértékben függ a krumpli méretétől, de általánosságban elmondható, hogy 30-40 perc alatt mindig megfő. Hagyd kihűlni a héjában főtt krumplit. Hideg vízzel töbször öblítsd át, majd egy éles kés segítségével húzd le a héját és készen vagy!

A fenti lépéseket betartva nagyon egyszerűen elkészítheted a krumpli köretet bármilyen recepthez.

Főtt krumpli

Akár tepsiben is egyszerűen

Alaposan moss meg pár szem krumplit, majd rakd be héjastul egy tepsibe, (nem kell alá semmit tenni). Kezd el 180-200 fokon sütni egészen addig, amíg puha nem lesz. Villával vagy fogpiszkálóval szurkáld meg időnként, hogy mennyire puha. A krumpli fajtától és nagyságtól függően úgy kb egy 45 percig kell sütni vagy még tovább is ha nem lett puha

Utána vedd ki a sütőből és a héja az szépen leválik róla, szóval könnyű pucolni. Sós vajba mártogatva nagyon finom

Vissza a főoldalra >>

A hét témái

A világ legaranyosabb állatai – Helló, én is itt vagyok!

A világ legaranyosabb állatai - Helló, én is itt vagyok! Pici, szőrös, pihe-puha, vagy éppen a hosszú nyakával, esetleg a nagy kerek szemeivel vesz le a lábunkról? A legtöbb állat tündéri teremtmény, főleg kölyök korukban. És sokszor produkálnak olyan furcsa pózokat,...

12 kép, ami bizonyítja, hogy a hírességek is emberek

12 kép, ami bizonyítja, hogy a hírességek is emberek A legtöbb sztár gőzerővel dolgozik azon, hogy tökéletesnek lássa őt mindenki, azonban ma már a lesifotósok világában ez szinte lehetetlen, hiszen nem is kell ahhoz hivatásos fotósnak lenni, hogy lencsevégre kapjunk...

Hírességek, akikről kevesen tudják, hogy testvérek

Hírességek, akikről kevesen tudják, hogy testvérek Hollywood hírességei között még mindig akadnak olyan családi szálak, melyekről csak kevesen tudnak. Pedig egymás mellett látva ezeket a sztárokat teljesen egyértelmű, hogy egyébként testvérek, ez a tény mégis gyakran...

11 híres ember, aki a csillogó sztárélet helyett az egyszerűséget választotta

11 híres ember, aki a csillogó sztárélet helyett az egyszerűséget választotta A sztároknak legalább három sportautó áll a garázsukban, hetente járnak wellnessezni és egy teát sem tudnak önállóan elkészíteni – gondoljuk mi! Persze biztosan sor híres emberre igaz ez a...