Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól

Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól

A lyukas fogak már az előtt veszélyt jelenthetnek a gyermekek szájának egészségére, hogy megismernék a cukrok és más édességek addiktív ízvilágát. Amint az első tejfog előbújik, a szuvasodás elkerülése érdekében rögtön több figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára.

fogszuvasodás

Aggasztó adatok

Sajnos az adatok azt mutatják, hogy a szülők nem figyelnek oda eléggé gyermekeik fogainak védelmére. A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség, ami több fiatalt érint, mint az asztma vagy a szénanátha.

A statisztikák alapján a 2-11 év közötti gyermekek 42%-ánál alakul ki fogszuvasodás. Továbbá az alábbi statisztikák is elég gyakori problémaként mutat a fogszuvasodásra:

 • Az 5-11 éves gyerekek 20%-ának van legalább egy kezeletlen szuvas foga.
 • A 12-19 éves fiatalok 13%-ának van legalább egy kezeletlen szuvas foga.
 • Az alacsonyabb jövedelmű háztartásban élő 5-19 éves fiataloknál több, mint kétszer olyan gyakori (25%) a kezeletlen fogszuvasodás, mint a módosabb háztartásokban élő fiataloknál (11%).

Szóval mi okozza ezt a rengeteg fogszuvasodást a gyermekek és fiatal felnőttek köreiben?

A probléma forrása | fogszuvasodás

Több tényező is hozzájárul a gyermekkori fogszuvasodás kialakulásához:

 • Egyes szülők közvetlenül cumiztatás után fektetik le aludni csecsemőiket, és ilyenkor a cukros készítmény egész éjszaka a gyermekek fogain marad.
 • Egyes szülők cseppmentes itatópoharakból itatják gyermekeiket a nap folyamán, aminek köszönhetően a fogakat egész nap egy cukros réteg fedi.
 • Az idősebb gyermekek köreiben népszerűek az energiaitalok, gyümölcslevek és más cukros készítmények, amelyek gyakran váltják fel a vizet, mint fő folyadékot.

Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy sok helyen a családok nem engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen fogorvoshoz vigyék gyermeküket. Sokan továbbá nincsenek tisztában a megelőzés helyes módszereivel, mert nem kapnak elegendő támogatást vagy tájékoztatást erről, illetve a szükséges információkhoz sem tudnak hogyan hozzáférni.

A megfelelő fogápolási szokások kialakítása a fiatalok számára | fogszuvasodás

Habár a fent leírtak mind aggasztó tények, szerencsére minden szülő tehet annak érdekében, hogy megvédje gyermekei fogait, és már egészen fiatal korától kezdve a helyes fogápolási szokásokra tanítsa gyermekét.

 • Amint az első fog megjelenik, kezdje el naponta két alkalommal óvatosan lesikálni azt egy puhaszálú fogkefével és egy kis adag csecsemők számára készült, fluoridos fogkrémmel.
 • Ahogy gyermeke cseperedni kezd és egyre önállóbbá válik, felügyelje fogmosási rutinját. Hagyja, hogy saját maga végezze el ezt a feladatot, hogy rendszeres szokássá rögzüljön nála.
 • Amennyiben fogmosás után még cumisüveggel altatná el gyermekét, csak vizet adjon neki, és kerüljön minden cukros és egyéb készítményt.
 • Ügyeljen arra, hogy gyermeke minél kevesebb cukros, savas üdítőt, nassolnivalót és egyéb élelmiszereket fogyasszon. Egyes gyermekek hajlamosak elrejteni ezekből néhányat a szobájukban, hogy fogmosás után, lefekvés előtt is csemegézhessenek belőlük.
 • Tartsa észben, hogy még a tizenéves gyerekeket is emlékeztetni kell néha, hogy ügyeljenek szájuk egészségére. Ez napi két fogmosást és egy fogselymezést jelent.
 • Már fiatalkorától kezdve szoktassa hozzá gyermekét a rendszeres fogorvosi vizsgálatokhoz, hiszen ezek alkalmával olyan kezdődő problémákat lehet észrevenni és kijavítani, amik később sokkal körülményesebb, kellemetlenebb beavatkozásokat igényelnének.

Ha pedig olyan fogászatot keres, ahol gyermeke a legjobb kezekben lehet és nem lesz félelmetes számára a fogászati kezelés, akkor válassza a Móricz Dental fogászatát. Gyermekfogorvos várja szeretettel gyermekét a legkíméletesebb módszerekkel. Kérjen időpontot most az alábbi linken: gyermekfogászat

 

Tudj meg többet a babák fogzásáról!

 

A hét témái

11 növény, ami segít behívni a pozitív energiát az otthonunkba

11 növény, ami segít behívni a pozitív energiát az otthonunkba A testi-lelki egyensúly megteremtése igen sokrétű feladat, és nem minden esetben egyszerű. Azonban sokat számít, hogy milyen környezetbe térünk haza, így nem vehetjük félvállról az otthonunk berendezését,...

Gyöngyfűzés minták mindenkinek

A gyöngyékszerek már ősidők óta velünk vannak és számos kultúrában komoly értékeket képviselnek. Ez pedig a mai napig így van, sőt, ma is …

Hogyan hatnak ránk az otthonunk színei?

Hogyan hatnak ránk az otthonunk színei? A színek, amik körül vesznek bennünket komoly hatással lehetnek a hangulatunkra és az általános közérzetünkre, ezért érdemes jól átgondolni, hogy milyen színeket, azon belül is milyen árnyalatokat használunk az otthonunkba. Ma...

Testvéreket szültek az ikerlányok: hogy lehet ez? Mutatjuk

Testvéreket szültek az ikerlányok: hogy lehet ez? Mutatjuk A véletlen műve, vagy így tervezték a lányok? Ezt nem tudjuk, ennek ellenére mesébe illő a történetük. Az egypetéjű ikerlányok, Britanny és Briana születésük óta elválaszthatatlanok: mindent együtt csinálnak,...