Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól

Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól

A lyukas fogak már az előtt veszélyt jelenthetnek a gyermekek szájának egészségére, hogy megismernék a cukrok és más édességek addiktív ízvilágát. Amint az első tejfog előbújik, a szuvasodás elkerülése érdekében rögtön több figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára.

fogszuvasodás

Aggasztó adatok

Sajnos az adatok azt mutatják, hogy a szülők nem figyelnek oda eléggé gyermekeik fogainak védelmére. A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség, ami több fiatalt érint, mint az asztma vagy a szénanátha.

A statisztikák alapján a 2-11 év közötti gyermekek 42%-ánál alakul ki fogszuvasodás. Továbbá az alábbi statisztikák is elég gyakori problémaként mutat a fogszuvasodásra:

 • Az 5-11 éves gyerekek 20%-ának van legalább egy kezeletlen szuvas foga.
 • A 12-19 éves fiatalok 13%-ának van legalább egy kezeletlen szuvas foga.
 • Az alacsonyabb jövedelmű háztartásban élő 5-19 éves fiataloknál több, mint kétszer olyan gyakori (25%) a kezeletlen fogszuvasodás, mint a módosabb háztartásokban élő fiataloknál (11%).

Szóval mi okozza ezt a rengeteg fogszuvasodást a gyermekek és fiatal felnőttek köreiben?

A probléma forrása | fogszuvasodás

Több tényező is hozzájárul a gyermekkori fogszuvasodás kialakulásához:

 • Egyes szülők közvetlenül cumiztatás után fektetik le aludni csecsemőiket, és ilyenkor a cukros készítmény egész éjszaka a gyermekek fogain marad.
 • Egyes szülők cseppmentes itatópoharakból itatják gyermekeiket a nap folyamán, aminek köszönhetően a fogakat egész nap egy cukros réteg fedi.
 • Az idősebb gyermekek köreiben népszerűek az energiaitalok, gyümölcslevek és más cukros készítmények, amelyek gyakran váltják fel a vizet, mint fő folyadékot.

Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy sok helyen a családok nem engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen fogorvoshoz vigyék gyermeküket. Sokan továbbá nincsenek tisztában a megelőzés helyes módszereivel, mert nem kapnak elegendő támogatást vagy tájékoztatást erről, illetve a szükséges információkhoz sem tudnak hogyan hozzáférni.

A megfelelő fogápolási szokások kialakítása a fiatalok számára | fogszuvasodás

Habár a fent leírtak mind aggasztó tények, szerencsére minden szülő tehet annak érdekében, hogy megvédje gyermekei fogait, és már egészen fiatal korától kezdve a helyes fogápolási szokásokra tanítsa gyermekét.

 • Amint az első fog megjelenik, kezdje el naponta két alkalommal óvatosan lesikálni azt egy puhaszálú fogkefével és egy kis adag csecsemők számára készült, fluoridos fogkrémmel.
 • Ahogy gyermeke cseperedni kezd és egyre önállóbbá válik, felügyelje fogmosási rutinját. Hagyja, hogy saját maga végezze el ezt a feladatot, hogy rendszeres szokássá rögzüljön nála.
 • Amennyiben fogmosás után még cumisüveggel altatná el gyermekét, csak vizet adjon neki, és kerüljön minden cukros és egyéb készítményt.
 • Ügyeljen arra, hogy gyermeke minél kevesebb cukros, savas üdítőt, nassolnivalót és egyéb élelmiszereket fogyasszon. Egyes gyermekek hajlamosak elrejteni ezekből néhányat a szobájukban, hogy fogmosás után, lefekvés előtt is csemegézhessenek belőlük.
 • Tartsa észben, hogy még a tizenéves gyerekeket is emlékeztetni kell néha, hogy ügyeljenek szájuk egészségére. Ez napi két fogmosást és egy fogselymezést jelent.
 • Már fiatalkorától kezdve szoktassa hozzá gyermekét a rendszeres fogorvosi vizsgálatokhoz, hiszen ezek alkalmával olyan kezdődő problémákat lehet észrevenni és kijavítani, amik később sokkal körülményesebb, kellemetlenebb beavatkozásokat igényelnének.

Ha pedig olyan fogászatot keres, ahol gyermeke a legjobb kezekben lehet és nem lesz félelmetes számára a fogászati kezelés, akkor válassza a Móricz Dental fogászatát. Gyermekfogorvos várja szeretettel gyermekét a legkíméletesebb módszerekkel. Kérjen időpontot most az alábbi linken: gyermekfogászat

 

Tudj meg többet a babák fogzásáról!

 

A hét témái

5 stílusos és hasznos kiegészítő a munkahelyedre

Bár a munkahelyünk nem feltétlenül az a környezet, ahol a művészi kreativitásunk teljesen szárnyra kaphat, ez nem akadályozhat meg minket abban, hogy szabadjára engedjük személyiségünket. Legyen akár egy élénk jegyzetfüzet, sikkes mappa vagy játékos színű szövegkiemelő, ezek egyszerű és hatásos eszközök, amelyek nem vonzanak egyetlen szemet sem, mi mégis jobban érezhetjük magunkat tőlük. Sok vállalatnál nincs dress code az alkalmazottak számára. Nem mindig tudjuk, mikor és hol húzzuk meg a határt. Mi az, ami elfogadható, és mi az, ami nem? Ilyenkor gyakran a biztonságos utat választjuk: inggel, hosszú és sötét szoknyával vagy nadrággal és egy egyszerű magassarkúval nem lőhetünk mellé. De mi lesz a kiegészítőkkel? Mit szólnál mondjuk egy divatos szemüveghez?

Régi idők hollywoodi sztárjai, akik még ma is remekül néznek ki

Egykor ők voltak a legfényesebb csillagok Hollywood égboltján, ma pedig már alig emlékszünk a nevükre. 21 olyan hollywoodi sztárt hoztunk, akik a mai napig remek színben élik az életüket, ki messzebb, ki közelebb a forgatási helyszínektől.

Tudtad? Ezért csukjuk be a szemünket csókolózás közben

Már régóta vártuk a választ arra, hogy miért csukjuk be a szemünket csókolózás közben. Ösztönből cselekszünk vagy valami más áll a háttérben? Íme a tudományos válasz.
Hihetetlen, de kitartó csókolózással még a Guinness rekordok könyvébe is be lehet kerülni. Legalábbis annak a párnak sikerült, akik 58 órán és 35 percen keresztül folyamatosan csókolózott nem törődve az egyéb szükségleteikkel – arról ugyanis nincs hír, hogy közben hogyan ettek, ittak vagy voltak-e mosdóban.

15 igazán idegesítő férfi szokás, amitől bármelyik nő megőrül

15 igazán idegesítő férfi szokás! Bármennyire is szeretjük a párunkat, szinte mindenkinek van olyan szokása nemtől függetlenül, amitől megőrül a másik. Ez lehet folyamatos vitaforrás, vagy néhány kedves poén alapja is, ez tőletek függ, hogy kezelitek ezeket a helyzeteket. Bár szerintünk a hosszú párkapcsolat titka, ha minél előbb tisztázzuk a kedvesünkkel, hogy mivel megy az agyunkra és nem a problémára, hanem annak megoldására koncentrálunk közben.