Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól

Így védje meg gyermekeit a fogszuvasodástól

A lyukas fogak már az előtt veszélyt jelenthetnek a gyermekek szájának egészségére, hogy megismernék a cukrok és más édességek addiktív ízvilágát. Amint az első tejfog előbújik, a szuvasodás elkerülése érdekében rögtön több figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára.

fogszuvasodás

Aggasztó adatok

Sajnos az adatok azt mutatják, hogy a szülők nem figyelnek oda eléggé gyermekeik fogainak védelmére. A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség, ami több fiatalt érint, mint az asztma vagy a szénanátha.

A statisztikák alapján a 2-11 év közötti gyermekek 42%-ánál alakul ki fogszuvasodás. Továbbá az alábbi statisztikák is elég gyakori problémaként mutat a fogszuvasodásra:

 • Az 5-11 éves gyerekek 20%-ának van legalább egy kezeletlen szuvas foga.
 • A 12-19 éves fiatalok 13%-ának van legalább egy kezeletlen szuvas foga.
 • Az alacsonyabb jövedelmű háztartásban élő 5-19 éves fiataloknál több, mint kétszer olyan gyakori (25%) a kezeletlen fogszuvasodás, mint a módosabb háztartásokban élő fiataloknál (11%).

Szóval mi okozza ezt a rengeteg fogszuvasodást a gyermekek és fiatal felnőttek köreiben?

A probléma forrása | fogszuvasodás

Több tényező is hozzájárul a gyermekkori fogszuvasodás kialakulásához:

 • Egyes szülők közvetlenül cumiztatás után fektetik le aludni csecsemőiket, és ilyenkor a cukros készítmény egész éjszaka a gyermekek fogain marad.
 • Egyes szülők cseppmentes itatópoharakból itatják gyermekeiket a nap folyamán, aminek köszönhetően a fogakat egész nap egy cukros réteg fedi.
 • Az idősebb gyermekek köreiben népszerűek az energiaitalok, gyümölcslevek és más cukros készítmények, amelyek gyakran váltják fel a vizet, mint fő folyadékot.

Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy sok helyen a családok nem engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen fogorvoshoz vigyék gyermeküket. Sokan továbbá nincsenek tisztában a megelőzés helyes módszereivel, mert nem kapnak elegendő támogatást vagy tájékoztatást erről, illetve a szükséges információkhoz sem tudnak hogyan hozzáférni.

A megfelelő fogápolási szokások kialakítása a fiatalok számára | fogszuvasodás

Habár a fent leírtak mind aggasztó tények, szerencsére minden szülő tehet annak érdekében, hogy megvédje gyermekei fogait, és már egészen fiatal korától kezdve a helyes fogápolási szokásokra tanítsa gyermekét.

 • Amint az első fog megjelenik, kezdje el naponta két alkalommal óvatosan lesikálni azt egy puhaszálú fogkefével és egy kis adag csecsemők számára készült, fluoridos fogkrémmel.
 • Ahogy gyermeke cseperedni kezd és egyre önállóbbá válik, felügyelje fogmosási rutinját. Hagyja, hogy saját maga végezze el ezt a feladatot, hogy rendszeres szokássá rögzüljön nála.
 • Amennyiben fogmosás után még cumisüveggel altatná el gyermekét, csak vizet adjon neki, és kerüljön minden cukros és egyéb készítményt.
 • Ügyeljen arra, hogy gyermeke minél kevesebb cukros, savas üdítőt, nassolnivalót és egyéb élelmiszereket fogyasszon. Egyes gyermekek hajlamosak elrejteni ezekből néhányat a szobájukban, hogy fogmosás után, lefekvés előtt is csemegézhessenek belőlük.
 • Tartsa észben, hogy még a tizenéves gyerekeket is emlékeztetni kell néha, hogy ügyeljenek szájuk egészségére. Ez napi két fogmosást és egy fogselymezést jelent.
 • Már fiatalkorától kezdve szoktassa hozzá gyermekét a rendszeres fogorvosi vizsgálatokhoz, hiszen ezek alkalmával olyan kezdődő problémákat lehet észrevenni és kijavítani, amik később sokkal körülményesebb, kellemetlenebb beavatkozásokat igényelnének.

Ha pedig olyan fogászatot keres, ahol gyermeke a legjobb kezekben lehet és nem lesz félelmetes számára a fogászati kezelés, akkor válassza a Móricz Dental fogászatát. Gyermekfogorvos várja szeretettel gyermekét a legkíméletesebb módszerekkel. Kérjen időpontot most az alábbi linken: gyermekfogászat

 

Tudj meg többet a babák fogzásáról!

 

A hét témái

A munkahelyi kávézás örömei

Akár otthon, akár a munkahelyünkön dolgozunk, a munkahelyi szünetek és ezzel együtt a kávézás, sok-sok örömet okozhat. Kellenek ezek …

Női hótaposó

A téli cipőnek, főleg ha fúj a hideg sarkköri szél és havazik, elsősorban melegnek kell lennie. Gyakorlati szerepüknek azonban nem kell kizárniuk azt, hogy nőies is legyen a téli cipellőnk.

Szépen áttelelt a muskátli? Hogyan tovább?

Szépen áttelelt a muskátli? Hogyan tovább? Legyen szó kicsi vagy nagy teraszról legalább egy láda muskátli biztosan hever valamelyik sarokban. Hálás és látványos növény így sokan szeretik használni az erkély, vagy a kert díszítésére, és azon ritka balkonnövények közé...

A legjobb karácsonyi dalok [szerintünk]

A legjobb karácsonyi dalok [szerintünk] Nincs karácsony Kevin nélkül és persze karácsonyi dalok nélkül. Összegyűjtöttük, hogy szerintünk melyik a 12+1 legjobb karácsonyi dal, amivel akár már most is hangolódhatunk az ünnepekre. Van köztük klasszikus, és kevésbé ismert...