Tavaszi virágok, amik nem hiányozhatnak a kertedből

Tavaszi virágok, amik nem hiányozhatnak a kertedből

 

A tavaszi virágok a kertben minidg felvidítanak bennünket. Vajon mely tavaszi virágok ültetése javasolt a kertünkbe? Cikkünkben bemutatjuk, hogy mire kell figyelni a tavaszi virágokl ültetésekor, továbbá mely az a TOP15 tavaszi virág, ami semmiképp sem hiányozhat kertünkből.

A tavaszi virágok elrendezésekor kezdő, de még haladó kertészként is figyelembe kell vennünk néhány szempontot. Először is a tavaszi virágok közül melyik virágzik a legkorábban? Mindenképp járjunk utána! A másik szempont pedig, hogy a tavaszi virágok által hogyan tudjuk minél színesebbé varázsolni kertünket. Figyeljünk a színek harmóniájára.

Tavaszi virágok

Tavaszi virágok magasságuk szerint

A tavaszi virágok kiválasztásakor ne csak a színekre kjoncentráljunk, hanem a növények magasságára is. Vásároljunk hagymás növényeket, alacsony növényeket, kúszú növényeket és cserjéket, fákat egyaránt.

Talajtakaró tavaszi virágok

Téltemető (Eranthis hyemalis)

Hazánkban is honos, védett faj a téltemető, amely első a tél végén virágzó fajok között. A természetből begyűjteni tilos, de nemesített fajtái kaphatóak a kertészetekben. Tarackos gyökereivel gyorsan elterjed a kertben, szép foltot alkothat cserjék, fák árnyékában.

Keleti hunyor

A Keleti Hunyor (Helleborus orientalis) jól megél szabadföldbe ültetve. Ásson egy megfelelő gödröt az agyagos földben. A növények elültetése előtt dobjon a gödörbe annyi szerves anyagot, amennyit csak tud, majd ássa el jó mélyre. A megfelelő mélységbe ültesse el a Keleti Hunyort. Elég, hogyha a gyökérlabda teteje éppen csak a talajszint alatti mélységbe kerül. Ezután töltse fel a gödröt földdel, és határozottan nyomkodja le a növény körül. Az ültetést követően egyúttal öntözze is meg a növényt. A kollekció növényei egy részben, vagy álandóan napsütötte helyre elültetve fejlődnek a legjobban. A Keleti Hunyor legtöbb fajtája számára a semleges és a lúgos talaj, valamint egy félárnyékos hely a legkedvezőbb.

A Keleti Hunyor kiemelt helyet érdemel az Ön kertjében is. Lehetőleg olyan helyet válasszon a növény számára, amelyre a házból is rálát, vagy amerre sokszor elsétál. Méginkább lenyűgöző látványban lesz része a téli hónapokban, ha csoportosan ülteti el ezeket a növényeket. A Keleti Hunyort más kora tavasszal virágzó növényekkel is társíthatja, így például a Ciklámennel és a Kankalinnal.

A Keleti Hunyor masszív, ellenálló kerti növény. Ügyeljen arra, nehogy kiszáradjon a növény földje. A száraz időszakokban a megszokottnál nagyobb mennyiségű vizet adjon a növénynek. A Keleti Hunyor az árnyékos helyet jobban kedveli az erős napsütésnél. Virágzás után szedje le az elhalt leveleket, ezáltal a növény is szebb lesz. Hamarosan új leveleket hoz majd, és egész nyáron át szép marad. Télen takarja be a növényt egy réteg lehullott falevéllel. Januártól márciusig virágzik.

Hagymás tavaszi virágok

Hóvirág

A gátlástalan gyűjtőszenvedély mára veszélybe sodorta a hóvirág európai állományát: minden évben több millió hóvirág esik áldozatul a szokásos nőnapi virágcsokor ajándékozásnak. Ezért 2005 szeptembere óta az Európai Unióban, így nálunk is a veszélyeztetett és védett növények közé tartozik.

A hóvirág fiókhagymáival és szétszóródó magvaival nagy kolóniákat hoz létre. Bár a természetben a ligeterdők és a cserjések az otthonai, de a kertben is nagyon szépen díszít árnyékos helyeken, üde, nedves humuszos talajban. Szaporítása tavasszal virágzás után vagy nyár végén és ősszel történik, – a hagymák nyugalmi időszaka alatt választhatjuk szét a töveket. Egyéb gondoskodást nem igényel.

Hová ültessük? Déli fekvésű, szélvédett helyeken már decemberben is nyíló hóvirágunk lehet. Ha a virág természetes körülményeit szeretnénk biztosítani, akkor ültessük fa alá, a mohás oldalra. Csoportokban szívet vidító tavaszi látványt nyújt. Ráadásul semmilyen gondozást nem igényel.

Csillagvirág

A Csillagvirág (Hyacinthoides hispanica) virágai a legszebb pasztell színekben pompáznak. Évről-évre egyre több virág nyílik, amelyek a különféle színek gyönyörű kombinációját vonultatják fel. A csillagvirág a kert bármely részében otthonosan érzi magát – még a fák és a cserjék tövében, és a kert árnyékos szegletében is lenyűgözi Önt színpompás virágaival. A 20-25 cm magasra megnövő csillagvirágok szép színkavalkáddal élénkítik fel a kertet. Május-júniusban virágzik.

A kedvező fejlődés érdekében rögtön a virágzási időt követően locsoljon a hagymák számára kifejlesztett műtrágyát a növény leveleinek tövébe. Ezáltal biztosíthatja a következő évre a virágok intenzív fejlődését. A virágzási időszak után hagyja elszáradni a növények szárait és leveleit, majd vágja le azokat miután megsárgultak. A következő tavasszal a Csillagvirág ismét rengeteg színes virággal lepi majd meg Önt. Ha át akarja ültetni a növényt, akkor azt rögtön a virágzás után tegye meg. A cserépbe ültetett hagymák védelmének érdekében helyezze el azokat egy fagymentes helyen, vagy fedje be őket buborékos védőfóliával. Száraz időszakban öntözze meg a növényt, és ne hagyja, hogy kiszáradjon a földje.

Tavaszi virágok – évelők

Kökörcsin

A magyarországi fajok a lila valamely árnyalatában pompáznak, de külföldön találkozhatunk fehér vagy akár sárga virágú kökörcsinekkel is. Leveleik tenyeresen összetettek, szeldeltek. Száruk egyenes, felálló, nem ágazik el. A virágok magányosak. Hat, hegyes csúcsú lepellevél alkotja őket. A számtalan élénksárga porzó szép kontrasztot alkot velük. A csészelevelek úgynevezett fellevélörvvé módosultak, mintegy gallért alkotva a virág alatt. Az egész növény puha, selymes, fehér szőrbunda borítja. Bár a gallérral kiegészítve e prémbunda rendkívül elegáns megjelenést kölcsönöz viselőjének, elsősorban mégsem esztétikai okokból „viselik”. Célja sokkal inkább a növény védelme, a kökörcsinek ugyanis kora tavasszal virágoznak, amikor nem ritkák a reggeli-éjszakai fagyok. Vastag „kabátjuk” a hideg ellen nyújt védelmet számukra. A kökörcsinek termése sok, repítőkészülékes magból álló aszmagcsokor. A magokhoz szőrös, csavarodott szár csatlakozik. Az érett terméseket a szél szétfújja, magokat pedig a szár, mintegy dugóhúzóként fúrja be a földbe.

A kökörcsinek nem csak védettek, hanem mérgezőek is. Régen használták gyógynövényként, de csak is külsőleg. Ma már egyáltalán nem gyűjtik. Többféle méreganyagot tartalmaz, például ranunkulint és anemonint. Ismert néhány népi neve, például a tikdöglesztő, ez minden bizonnyal mérgező voltára utal, vagy a szőrös tulipán ( bár ez rendszertanilag nem helyes, mert a tulipán egyszikű, míg a boglárkafélék kétszikűek).

Cserjék és fák

Liliomfák

Különleges szépségű virágaival méltán a legkeresettebb díszcserjéink egyike. A köznyelv néha hibásan tulipánfának említi. Kivétel nélkül humuszban és tápanyagban gazdag, lehetőleg savanyú kémhatású talajt kedvelnek. Lombfakadás előtt adnak feltűnő virágdíszt. Hazánk klimatikus viszonyait jobban elviselik, ha a talaj- és nedvességigényüket kielégítjük a város levegőszennyezettségét is jól elviselik.

Tavaszi virágok TOP10

A tavaszi virágok közüól az alábbi 10-es listából mindenképp szerezz be egy párat:

  • Hunyor (Helleborus sp.)
  • Téltemető (Eranthys)
  • Hóvirág (Galanthus sp.)
  • Csillagvirág (Scilla sp.)
  • Nárcisz (Narcissus)
  • Kökörcsin (Pulsatilla)
  • Bőrlevél (Bergenia)
  • Csüngő barka
  • Aranyvessző
  • Liliomfa 

Forrás: www.edenkert.hu

Irány a főoldal >>

A hét témái

Curtis, ahol tud segít: pózolás helyett inkább jótékonykodik a rapper

Curtis, ahol tud segít: pózolás helyett inkább jótékonykodik a rapper Bár nem az első és reméljük, nem is az utolsó akciója a sztárnak, hogy ilyen volumenű segítségnyújtásra adja a fejét. Az elmúlt időkben sokkal inkább a balhék és az elmulasztott koncertek miatt...

9 jel, ami a kapcsolat végét jelzi

9 jel, ami a kapcsolat végét jelzi Általában úgy megyünk bele egy párkapcsolatba, hogy az örökké fog tartani. De mi van, ha mégsem? Sajnos nem minden kapcsolat felhőtlen és nem mindenkit teremtett nekünk az ég, akivel szóba állunk. Nem lehetetlen, hogy az első...

5+1 divatos sapka, amit neked is be kell idén télre szerezned

5+1 divatos sapka, amit neked is be kell idén télre szerezned Hasznos, mégis nagyon megosztó kiegészítő, viszont idén télen nagyobb szerepe lesz a divat terén, mint valaha volt. Sokan utálnak sapkát húzni, inkább hordanak kapucnis kabátot, vagy választanak egy puha...

Férfi pulóverek és pólók – ezekkel töltsd fel a gardróbodat!

A pólók és a pulóverek egy férfi ruhatárának alapvető elemei, mégis nagyon eltérő megjelenést tudnak kölcsönözni. Ez a hatalmas kínálatnak köszönhető, ugyanis nagyon sokféle póló és pulóver kapható, így bármilyen stílust is képviselsz, garantáltan megtalálod azt, ami a leginkább megfelel számodra.