Masszázs és terhesség. Helyes – e masszázsra menni, ha állapotos?

Masszázs és terhesség. Helyes – e masszázsra menni, ha állapotos?

A terhességet áldott állapotnak is nevezik. Nem véletlenül. Ez az állapot csodálatos időszakot jelent sok nő életében. A babavárás izgalmas korszak, főleg, ha az első gyermek érkezéséről van szó. Nagyon sok feladat áll a szülők előtt, az első gyermek érkezésekor, hiszen be kell szerezni a babaholmikat, be kell rendezni az újszülött szobáját, majd a gyermek születését követően, az anya és az apa szerepet is meg kell tanulni. A terhesség kilenc hónapja egy hihetetlen lenyűgöző korszak, amelyre sokan melegséggel gondolnak a szívükben. Igaz, hogy azt állítják még az orvosok is, hogy a terhesség nem betegség, azonban olyan sok testi és lelki változás zajlik a kismamában, amelyek nem csak kellemes élményeket tartogatnak, de bizony kisebb-nagyobb fájdalmakat és egészségügyi gondokat is a felszínre hozhatnak. A szülés előtti masszázs azonban nagyon sok előnnyel jár, bár jelentősen eltér a hagyományos masszázstól. Cikkünkben arról írunk, hogy mehetünk – e masszázsra áldott állapotban?

Biztonságos a terhességi masszázs?

A terhesség tehát nem csak pozitív élményeket és izgalmakat ígér, hanem fizikai fájdalmakat is okozhat, nem beszélve az érzelmi stresszről, hiszen a kismamának lehetnek félelmei, aggodalmai, amelyek teljesen természetes velejárói a terhességnek. Azonban mind a testi problémákat, mind pedig a lélekre nehezedő stresszt is lehet enyhíteni, mégpedig a terhességi masszázzsal. A legtöbb kismama a hát és derék fájdalomra, hangulatingadozásra és a nagy hasra panaszkodik, ami sokféle tevékenység elvégzését teszi lehetetlenné. Sok áldott állapotban lévő nő nem igazán tudja, hogy megengedett – e masszíroztatni a terhesség idején. Ez sok mindentől függ. Vannak olyan masszázs terapeuták és szülészek, akik az első trimeszterben nem javasolják a relaxációnak ezt a formáját, a második és a harmadik trimeszterben viszont igen. Az, hogy kinek „engedélyezett” ebben az időszakban a masszázs, attól is függ, hogy milyen a terhesség folyamata, küzd – e a kismama valamilyen betegséggel, illetve a kezelőorvos javasolja – e a masszázst, vagy sem.

Még abban az esetben is, ha a szakorvos rábólint a masszázsra, sokan a megnövekedett pocak és a testsúly miatt sem nagyon merik felkeresni a masszázsszalont, pedig el kell hinnünk, hogy a szalonokban lévő masszázságyak erősek, stabilak és olyan masszázságyakkal is találkozhatunk, mint például összecsukható, elektromos és stabil masszázságy. A stabil vagy fix masszázságyak csúszásgátló lábakkal, kényelmes kárpitozással rendelkeznek, tehátnagyfokú kényelmet biztosítanak még a kismama számára is. A masszázságyak magasságát be lehet állítani, össze is lehet csukni és kellemes formatervezéssel készülnek.

A terhességi masszázs néhány előnye

A terhességi masszázs pozitívan hat a keringésre. Hatására a nyirokrendszeren keresztül eltávolítható a szervezetből a salakanyag és a felesleges folyadék. A rendszeres masszázs csökkenti a lábak, a hát és a derék fájdalmát. A megnövekedett testsúly duzzanatot, ödémát alakíthat ki a lábakban, azonban a masszázs segítségével csökken az ödéma, mivel fokozódik a vérkeringés és ennek következményeként több oxigén jut a szövetekbe.

A masszázs során csökken a stressz hormon szintje, ellenben a melatonin hormon szintje megnövekszik. Ez azt eredményezi, hogy a kismama kevésbé lesz ideges, szorongó, ezzel szemben nagyon jól tud majd aludni. Amennyiben a hormonok egyensúlyba kerülnek a várandós nő szervezetében, úgy fokozódhat a teljesítménye, energiaszintje és csökken az újszülött alacsony születési súlyának kockázata.

A terhességi masszázs általában oldalsó fekvésben történik, mivel így csökken a méhszalagok terhelődése, illetve a medencére és a gerincre is kisebb teher hárul. A terhességi masszázs a szülés utáni gyorsabb felépülést és regenerálódást is segíti.

Szülés után is hasznos a masszázsterápia?

A kérdésre határozottan igen a válasz. A szülés utáni testi, lelki regenerálódásban lehet a masszázs a kismamák segítségére. Hiszen a szülést követően is van esély a depresszió kialakulására, amelyet a masszázzsal meg lehet akadályozni. A masszázs hatására csökken a stresszhormonok szintje, viszont megnövekszik a dopaminszint, ami a boldogság kialakulásáért felelős hormon. A masszázs a nyugodt alvást is biztosítja, ami nagyon lényeges, hiszen, ha a kismama kialvatlan és feszült, azt az újszülött is megérzi.

A kismamák sokféle masszázsterápia közül választhatnak, az egyik ilyen kiváló masszázstípus a köpölyözés. A köpölyözés olyan hagyományos kezelési módszer, amely segít visszaállítani az inak, az izmok és a lágy szövetek funkcióját. Természetesen más pozitív hatásai is vannak, mint például a szövetek megnövekedett tápanyag ellátottsága. Mindemellett pozitívan hat a központi idegrendszerre, csökkenti az ödémát és növeli a szervezet hidratáltságát. A masszázsterapeuta a köpölyözők széles skáláját ismeri. A kezelés során előkerülhet a gumiból, a szilikonból és az üvegből készült köpölyöző is.

Nem csak a köpölyözők, hanem a masszázsolajak is megtalálhatók a masszőrök felszerelésében. Az olajos masszázs javítja a vérkeringést, elősegíti a méreganyagok szervezetből történő kiürítését, javítja a rugalmasságot, támogatja a jobb alvást, fokozza az immunitást és csökkenti a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét. A masszőr olajmelegítőt is használhat, amikor az emberi test hőmérsékleténél melegebb olajat alkalmaz a masszírozás során. Az izmok így gyorsabban felmelegednek, ellazulnak és az olaj hatóanyagai gyorsabban felszívódnak a szövetekbe. Így a masszázs is sokkal hatékonyabbá válik.

 

Ha szeretnél még több érdekes cikket olvasni Baba-Mama témában, akkor kattints ide!

A hét témái

A vízvezeték-szerelés elsajátítható az internetről?

A vízvezeték-szerelés elsajátítható az internetről? Csöpög a csap? Nehezen folyik le a konyhai mosogatóban a víz? Eldugult a fürdőkád vagy a zuhanyzó lefolyója? Mindennapos problémák ezek, amik azonban rengeteg fejtörést jelenthetnek. Nőként milyen irányba érdemes...

A téli bőrápolás lépései, hogy újra puha és egészséges legyen a bőröd

A téli bőrápolás lépései, hogy újra puha és egészséges legyen a bőröd Bőrünk védelme minden évszakban fontos, azonban minden évszakban másként kell óvnunk magunkat. A téli, hideg hónapokban komoly szélsőségeknek vagyunk kitéve, hiszen a meleg, fűtött lakásból a...

Google Classroom: az online oktatás jövője?

A Google Classroom sokak szerint az online oktatás legpraktikusabb segítője. Te vajon mindent tudsz a működéséről?

Hajbeültetés: hogyan működik pontosan, és segíthet-e nekem?

Amikor az ember azt tapasztalja, hogy jelentős mértékben kezd kopaszodni, azonnal a megoldáson kezdi el törni a fejét. És ilyen esetekben rendszerint igen hamar szembejön a hajbeültetés is, mint válasz a felmerült problémára. De nem ez az egyetlen lehetőségünk, hiszen számos egyéb módon tehetünk azért, hogy az elvesztett hajszálainkat visszakapjuk. Vajon mikor lehet a hajbeültetés tényleges megoldás a kopaszodásra, és tényleg olyan jó eredményt lehet-e elérni vele?