Édesburgonya sütés: mutatjuk a tökéletes módszert
Isteni finom, és tucatnyi módon elkészíthető. Az édesburgonya vagy másként batáta egészen Közép-Amerikából érkezett hozzánk, és szerencsére ma már kevés étterem hagyja le az étlapról. Kérhető köretként vagy egy finom salsa szósz kíséretében snacknek sem utolsó. És külön öröm, hogy már a hamburgerezők is előszeretettel kínálják a sima hasábburgonya mellett az izgalmasan roppanós, jól fűszerezhető édesburgonyát is. Elkészítése viszont okozhat némi fejtörést, ugyanis otthoni körülmények között nehéz az édesburgonya sütés tökéletes módját eltalálni.
Utánanéztünk, hogy hogyan lehet egyszerűen sült édesburgonyát készíteni. Mutatjuk.
Ezeket készítsd elő az édesburgonya sütéshez
- 2 db közepes méretű édesburgonya
- 1 ek olivaolaj
- ½ tk fokhagymapor
- ½ tk pirospaprika, vagy chilipor
- 1 tk kakukkfű
- só
Így kezdj hozzá az elkészítéséhez
Az édesburgonyákat mosd meg, majd hámozd meg őket. Érdemes akár duplán is átmenni rajtuk a hámozóval, mert eléggé vastag héj borítja. Akkor jó a pucolás, ha egységes narancssárga a kezedben lévő burgonya. Ezután ismét öblítsd át, és vágd fel körülbelül egy centis hasábokra, ahogy a sima krumplival is tennéd. Óvatosan csináld, mert elég kemény ahhoz, hogy könnyen elcsússzon a kés és elvágd az ujjadat.
Ha felvágtad, akkor engedj egy tálba hideg vizet és tedd bele az édesburgonya-hasábokat. Egy bő fél-, de akár egy teljes órát is ázhatnak. Ha letelt az idő, akkor teríts le egy tiszta konyharuhát, vagy papírtörlőt a pultra és szedd ki rá a hasábokat, majd jól töröld át őket. Legyenek teljesen szárazok. Fogj egy zárható dobozt, vagy egy műanyag zacskót és tedd bele a száraz batátákat, öntsd mellé az olivaolajat és a só kivételével minden fűszert. Jól rázd össze, ha kell segíts a kezeddel, hogy minden hasábon legyen fűszer is és olaj is.
Tipp: fűszerezéskor szinte bármilyen ízesítést használhatsz, ami az ízlésed szerint passzol a batáta édeskés alapízéhez. Nincs megkötés, a lényeg, hogy a sót mellőzd sütés előtt.
Az édesburgonya sütése
Vegyél elő egy nagy tepsit, teríts bele sütőpapírt. Fontos, hogy ahhoz, hogy valóban ropogós legyen a végeredmény, ne használj szilikonlapot, maradj a klasszikus sütőpapírnál. Majd ezen terítsd szét a befűszerezett hasábokat, úgy, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz. Közben melegítsd elő a sütőt úgy 200-210 fokra. Tedd be a tepsit, és 15 perc után forgasd át a hasábokat, majd hagyd sülni még legalább 12 percig őket. Ha elkészült, vedd ki és hagyd hűlni néhány percet. Ezután megsózhatod és tálalhatod is.
Természetesen ahhoz, hogy tökéletes ropogós édesburgonyát kapj kisütheted a hasábokat bő olajban is, de ha nem akarod, hogy tocsogjon az ebéded az olajban, akkor inkább maradj a tepsis módszernél. Bár így is teszel rá olajat, de közel sem annyit, amennyit magába szívna egy serpenyős sütés közben.
+1 tipp: a vízben való áztatás azért kell, hogy a burgonyában lévő keményítő kioldódjon belőle és kellemesen puhára süljön a belseje. Ha semmiféle diéta nem tiltja, akkor a fűszerekkel együtt egy kevés keményítővel is bekenheted a batáta hasábokat, ezzel támogatva a külső kérget. Így még inkább ropogós lesz a végeredmény.
Kellemes sütögetést, és jó étvágyat kívánunk hozzá 🙂
Ezt olvastad már?