Önfejlesztés? Hogyan? TOP10 legjobb önfejlesztő módszer

Mi is pontosan az önfejlesztés? Az önfejlesztés nem más, mint jobban megismerni saját magunkat, határainkat, belépni azon a bizonyos ajtón, ha lehetőség nyílik rá, szembenézni hibáinkkal, erősségünkkel, gyengeségünkkel, újabb készségeket elsajátítása. Az önfejlesztés bárhol és bármikor lehetséges. Összeszedtük Neked a TOP10 legjobb módszert, hogy már ma az önfejlesztés útjára lépj.

Önfejlesztés TOP10 legjobb módszere

1. Önfejlesztés – Blogok, vlogok

Kövess ismert bloggereket, vloggereket. A nőket leginkább érdeklő témák a család, a szépségápolás, a divat, a gasztronómia, de már szép számmal gyarapodnak a gondolatébresztő vagy éppen business tartalmak is. Ha utazás, akkor nagyon ajánlom Petersplanet.travel oldalát, ahol fantasztikus sztorikkal és képek segítségével fedezhetitek fel Szűcs Péterrel a nagyvilágot. Ha kíváncsi tudásvágy hajt, és kreatívan szemléled/szemlélnéd a világot, íme a Szikra magazinblogom, ha a márkaépítés, akkor pedig László Móni personalbranding.blog.hu oldala. Ha a vállalkozás területén fejlődnél, akkor tetszeni fog Mándó Milán oldala vagy a Business&Cafe oldal is. Aki a pszichológiába mélyedne el, a PszichoForYou cikkeit ajánlom. Ha pedig vlog, akkor Almás Kittit kövesd.

2. Önfejlesztő könyvek

Legegyszerűbb önfejlesztés:  olvass önismereto könyvet, de ne csak egyet. Az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, ha valaki önfejlesztésbe kezd. Ki ne fogott volna már a kezébe legalább egyszer önismereti könyvet. Mindenkinek megvannak a számára bevált, legjobb módszereket magában foglaló önfejlesztő könyvei. Ezeket nézd meg:

 

3. Önismereti tesztek

Mi, nők, nagyon szeretünk teszteket kitölteni akár offline, akár online. Legyen szó arról, hogy milyen ruha illik ránk, egészen a komolyabb személyiségtesztekig. Akik tesztfüggők, érdemes megnéznetek az alábbi Tesztkönyvet, akik a sztorizós és kicsit komolytalanabb teszteket kedvelik, tetszeni fog a pszichofabula teszt, vagy az 5 perces tesztek. 

Akik komolyabban belefognának az lélekburváságba, íme a két legnépszerűbb teszt, a DISC-teszt, amely színek szerint csoportosít, vagy a BIG FIVE tipi-teszt, amely egy kicsit bonyolultabban tárja fel a személyiségtípusokat, de annál velősebben. Ha semmi időd ezzel foglalkozni, ebben a tesztben csak 4 kérdésre kell válaszolnod. A kreativitás szintedet is lemérheted, vagy akár az IQ szintedet is a Mensa online IQ-próbatesztjével.

4. Podcast csatornák

Hazánkban sokan azt sem tudják, mi az a podcast, miközben a tengerentúlon aktívan dübörög a 21. század rádiózása, 47 millió amerikai heti szinten hallgatja a kedvenc podcast adásait. Miután feliratkozol egy csatornára, értesítéseket kapsz az új részekről, letöltődik az adás a telefonodra, amit ezáltal internet nélkül is akkor hallgatsz meg, amikor akarod, mondjuk útközben, munkába menet a kocsiban, iskolába menet a metrón, esetleg este az ágyban.  Kényelmes és hasznos szórakozás. Te hallgatsz már valamilyen podcast csatornát? Leginkább sport és zene jellegű csatornákat találsz, de egyre több kulturális, tudományos tartalmat, vagy éppen beszélgetést illetve önfejlesztő csatornákat is.

nokazuton_podcast_365letszikra-1170x658.jpg

Ha podcastot szeretnél hallgatni, akkor tölts le egy applikációt a telefonodra (pl.: Anchor.fm, Spotify, Apple podcast), és a listák között témákra bontva megtalálsz mindent. Főként angol nyelvű csatornákat fogsz találni, de már magyar nyelvűekkel is jó számban találkozol. Ha az önfejlesztés a célod, akkor a Nők az úton podcast gondolatébresztő adásait ajánlom, vagy a Szempillantás podcastot. Mindkét csatornát csajok vezetik, akikhez mindig érdekes vendégek érkeznek és izgalmas témákat vesznek elő.

Ha külföldi csatornákat hallgatnál inkább, íme, egy saját lista:

 

5. Önfejlesztő tréningek, workshopok, kihívások

Rengeteg tréninget találsz az önfejlesztés minden ágán. Ha a Facebook eseményeknél körülnézel, a népszerű pszichológusokon át a coachokig, specializált bloggerekig sokan tartanak valami tréninget. A legnépszerűbbek főként a kézműves workshopok, de rengeteg beszélgetős, feladatmegoldós, fejlesztéses tréning van. Természetesen az első számú ajánlatom a Womenspiration eseményei , de izgalmas kihívásokhoz is csatlakozhattok. Itt van például az 52hét52kihívás, amelynek lényege, hogy a csoport tagjai minden héten újabb feladatokat oldanak meg annak érdekében, hogy kilépjenek a robotpilóta üzemmódból, fejlődjenek, és kreatívan éljék meg a napjaikat.

Nők körében egyre népszerűbbek a belső egyensúlyhoz hozzásegítő képzések. A jikidenreiki.hu tanfolyama egy japán energetikai módszer, mely a kezelés és a meditáció révén a testi-lelki harmónia megteremtését támogatja.

 

6. Női közösségek

Egy összetartó közösség minden szempontból igazi kincs: támogat, inspirál, fejleszt, biztonságot ad és feltölt. Szerencsére ezen a téren is jobbnál jobb lehetőségekben dúskálhatnak a nők.

  • Kézműves vállalkozóknak: Mákgubó
  • Tudatos, fiatal nőknek: A Womenspiration egy olyan inspiráló havi programsorozat, amely főként húszas-harmincas nőknek nyújt lehetőséget inspirálódásra, gondolatébresztésre és szakmai networkingre.
  • Vállalkozó anyukák közösségMompreneurs
  • Aki a kulturális-spirituális vonalon érzi jól magát, nézzen körül a Magnet Közösségi Ház programjai között.
  • Üzletasszonyoknak: BusinessWomenNetwork
  • Csajos kikapcsolódás: Csajszombat

 

7. TED-videók

Nézz TED-videókat! Az alábbi hármat mindenképp nézd végig:

 

8. Applikációk

A saját fejlődésed kulcsát akár a zsebedben is hordhatod. 5 applikáció, amit érdemes kipróbálnod.

 

9. Magazinok

Bátran forgasd a HVG Extra A Nő magazint, illetve a HVG Extra Pszichológiát, a Mindennapi Pszichológiát, az Üzlet&Pszichológiát, a Nők Lapja Pszichét, de a Forbes Magazint is haszonnal forgathatod. 

 

10. Online tanulás

Ha nem tudsz eljárni workshopokra, mert vidéken, esetleg külföldön élsz, netán nem jó a meghirdetett időpont, esetleg beteltek a helyek, vagy kifejezetten szereted az online tanulást, akkor próbáld ki a Womenspiration Online Kurzusokat. Neked ajánljuk, ha fontos számodra az önfejlesztés, és hiteles forrásból, kreatív módon, saját időbeosztás szerint, kényelmesen szeretnél tanulni.

személyes márkaépítés alapok online kurzus abban segít, hogy kiaknázd az önmarketing erejét, több oldalról is megismerd, majd önazonosan és hitelesen képviseld magad, azt kommunikáld magadról, amiben hiszel, megtaláld a neked való munkát, a céljaidhoz vezető ajtókon menj be, és a megfelelő emberekkel működj együtt. A videókkal, letölthető segédanyagokkal, kreatív feladatokkal vezetett online kurzus 5 fejezetén és 13 leckéjén (köztük blogolás is) olyan tempóban haladhatsz végig, ahogy neked megfelel, így a saját igényeidre, időbeosztásodra szabhatod a téma feldolgozását. Akár 1 nap alatt elvégezheted! RÉSZLETEK!

Forrás: https://womenspiration.hu/

A hét témái

Mire vágyik a férfi?

Egy férfinak fontos a kaland, a férfias nagy tettek, a küzdelem, a vetélkedés, a győzelem íze. Egy férfi mindig győzni akar. El akar jutni a Holdra, fel akar fedezni új kontinenseket, nyerni akar csatákban, szörnyű kilométereket akar leküzdeni hófödte vadonokban, és...

11 étel, ami segít egyensúlyban tartani a hormonháztartásunkat

11 étel, ami segít egyensúlyban tartani a hormonháztartásunkat Amikor látszólag ok nélkül van nyomott hangulatunk, szeretjük az időjárásra, a frontokra fogni, pedig lehet, hogy a hormonjaink játszadoznak velünk. A hormonháztartás egyensúlya sérülékenyebb, mint azt...

5 tipp, hogy többé ne legyen probléma a koránkelés

5 tipp, hogy többé ne legyen probléma a koránkelés Imádsz akár délig is aludni? Viszont zavar, hogy elmegy a nap mire felkelsz? A koránkelés tanulható. Mint oly sok minden ez is leginkább fejben dől el, így, ha tudatosan állunk a mindennapokhoz, néhány egyszerű...

9 tinifilm, amire ma is nosztalgiával gondolunk

9 tinifilm, amire ma is nosztalgiával gondolunk A tinédzserkor az életünk egyik legmeghatározóbb szakasza. Gyerekből felnőtté cseperedünk, de egy jó darabig sehová sem tartozunk igazán. Már nem érezzük magunkat teljesen gyereknek, de még nem kezelnek felnőttként....