Önfejlesztés? Hogyan? TOP10 legjobb önfejlesztő módszer

Önfejlesztés? Hogyan? TOP10 legjobb önfejlesztő módszer

– Az önfejlesztés fontossága és a TOP10 legjobb módszer az önfejlesztés útjára lépéshez –

Az önfejlesztés olyan folyamat, amelynek során az egyén jobban megismeri önmagát, határait, gyengeségeit és erősségeit. Az ajtó, amelyen belépve lehetőség nyílik szembenézni a hibákkal, újabb készségeket elsajátítani és fejlődni. Az önfejlesztés bárhol és bármikor elérhető, és mindannyiunk életében fontos szerepet játszik. Ebben az írásban bemutatjuk a TOP10 legjobb módszert, amelyek segítenek az önfejlesztés útján.

Mi is pontosan az önfejlesztés? Az önfejlesztés nem más, mint jobban megismerni saját magunkat, határainkat, belépni azon a bizonyos ajtón, ha lehetőség nyílik rá, szembenézni hibáinkkal, erősségünkkel, gyengeségünkkel, újabb készségeket elsajátítása. Az önfejlesztés bárhol és bármikor lehetséges. Összeszedtük Neked a TOP10 legjobb módszert, hogy már ma az önfejlesztés útjára lépj.

Önfejlesztés TOP10 legjobb módszere

1. Önfejlesztés – Blogok, vlogok

Az első módszer, hogy kövessünk ismert bloggereket és vloggerek, akiknek tartalmai széles skálán mozognak. Az érdeklődési köröktől függően választhatunk blogokat és videókat a családról, szépségápolásról, divatról, gasztronómiáról, gondolatébresztő és üzleti témákról. Az utazás szerelmeseinek ajánljuk Petersplanet.travel oldalát, ahol fantasztikus történeteket és képeket találhatunk Szűcs Péterrel a nagyvilágból. Ha kreatívan szemléljük a világot, akkor a Szikra magazinblogot ajánljuk. Azoknak, akik az üzleti területen szeretnének fejlődni, Mándó Milán oldalát vagy a Business&Cafe oldalát ajánljuk. Ha pedig a pszichológiába mélyednénk el, a PszichoForYou cikkeit ajánljuk. Ha vloggert keresünk, Almási Kittit érdemes követnünk.

Kövess ismert bloggereket, vloggereket. A nőket leginkább érdeklő témák a család, a szépségápolás, a divat, a gasztronómia, de már szép számmal gyarapodnak a gondolatébresztő vagy éppen business tartalmak is. Ha utazás, akkor nagyon ajánlom Petersplanet.travel oldalát, ahol fantasztikus sztorikkal és képek segítségével fedezhetitek fel Szűcs Péterrel a nagyvilágot. Ha kíváncsi tudásvágy hajt, és kreatívan szemléled/szemlélnéd a világot, íme a Szikra magazinblogom, ha a márkaépítés, akkor pedig László Móni personalbranding.blog.hu oldala. Ha a vállalkozás területén fejlődnél, akkor tetszeni fog Mándó Milán oldala vagy a Business&Cafe oldal is. Aki a pszichológiába mélyedne el, a PszichoForYou cikkeit ajánlom. Ha pedig vlog, akkor Almás Kittit kövesd.

2. Önfejlesztő könyvek

Az önfejlesztő könyvek olvasása az egyik legjobb módszer az önfejlesztésre. Érdemes több könyvet is elolvasni, amelyek segítenek megismerni önmagunkat és a világot. Az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott módszer az önismereti könyvek olvasása. A legjobb önfejlesztő könyvek közé tartozik Gary Chapman Az 5 szeretetnyelve, Szabó Péter Kinek éled az életed?, Bagdi Erika Fejben Dől el?, Brian Tracy A célkitűzés kézikönyve, John Purkiss Énmárka, L. Stipkovits Erika könyvei, Almási Kitti Bátran

Legegyszerűbb önfejlesztés:  olvass önismereto könyvet, de ne csak egyet. Az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, ha valaki önfejlesztésbe kezd. Ki ne fogott volna már a kezébe legalább egyszer önismereti könyvet. Mindenkinek megvannak a számára bevált, legjobb módszereket magában foglaló önfejlesztő könyvei. Ezeket nézd meg:

 

3. Önismereti tesztek

Mi, nők, nagyon szeretünk teszteket kitölteni akár offline, akár online. Legyen szó arról, hogy milyen ruha illik ránk, egészen a komolyabb személyiségtesztekig. Akik tesztfüggők, érdemes megnéznetek az alábbi Tesztkönyvet, akik a sztorizós és kicsit komolytalanabb teszteket kedvelik, tetszeni fog a pszichofabula teszt, vagy az 5 perces tesztek. 

Akik komolyabban belefognának az lélekburváságba, íme a két legnépszerűbb teszt, a DISC-teszt, amely színek szerint csoportosít, vagy a BIG FIVE tipi-teszt, amely egy kicsit bonyolultabban tárja fel a személyiségtípusokat, de annál velősebben. Ha semmi időd ezzel foglalkozni, ebben a tesztben csak 4 kérdésre kell válaszolnod. A kreativitás szintedet is lemérheted, vagy akár az IQ szintedet is a Mensa online IQ-próbatesztjével.

4. Podcast csatornák

Hazánkban sokan azt sem tudják, mi az a podcast, miközben a tengerentúlon aktívan dübörög a 21. század rádiózása, 47 millió amerikai heti szinten hallgatja a kedvenc podcast adásait. Miután feliratkozol egy csatornára, értesítéseket kapsz az új részekről, letöltődik az adás a telefonodra, amit ezáltal internet nélkül is akkor hallgatsz meg, amikor akarod, mondjuk útközben, munkába menet a kocsiban, iskolába menet a metrón, esetleg este az ágyban.  Kényelmes és hasznos szórakozás. Te hallgatsz már valamilyen podcast csatornát? Leginkább sport és zene jellegű csatornákat találsz, de egyre több kulturális, tudományos tartalmat, vagy éppen beszélgetést illetve önfejlesztő csatornákat is.

nokazuton_podcast_365letszikra-1170x658.jpg

Ha podcastot szeretnél hallgatni, akkor tölts le egy applikációt a telefonodra (pl.: Anchor.fm, Spotify, Apple podcast), és a listák között témákra bontva megtalálsz mindent. Főként angol nyelvű csatornákat fogsz találni, de már magyar nyelvűekkel is jó számban találkozol. Ha az önfejlesztés a célod, akkor a Nők az úton podcast gondolatébresztő adásait ajánlom, vagy a Szempillantás podcastot. Mindkét csatornát csajok vezetik, akikhez mindig érdekes vendégek érkeznek és izgalmas témákat vesznek elő.

Ha külföldi csatornákat hallgatnál inkább, íme, egy saját lista:

 

5. Önfejlesztő tréningek, workshopok, kihívások

Az online kurzusok elérhetővé tették számunkra az önfejlesztési lehetőségeket a világ minden táján. Rengeteg online kurzus áll rendelkezésre, amelyek segítenek abban, hogy kifejleszthessünk új készségeket, fejlesszük a kommunikációnkat, megtanuljuk a stressz kezelését vagy akár a meditációt is. Viszont az online kurzusok egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor elvégezhetjük őket, és a saját tempónkban haladhatunk.

Néhány példa online kurzusokra:

  • Coursera
  • Udemy
  • MasterClass
  • Skillshare

Rengeteg tréninget találsz az önfejlesztés minden ágán. Ha a Facebook eseményeknél körülnézel, a népszerű pszichológusokon át a coachokig, specializált bloggerekig sokan tartanak valami tréninget. A legnépszerűbbek főként a kézműves workshopok, de rengeteg beszélgetős, feladatmegoldós, fejlesztéses tréning van. Természetesen az első számú ajánlatom a Womenspiration eseményei , de izgalmas kihívásokhoz is csatlakozhattok. Itt van például az 52hét52kihívás, amelynek lényege, hogy a csoport tagjai minden héten újabb feladatokat oldanak meg annak érdekében, hogy kilépjenek a robotpilóta üzemmódból, fejlődjenek, és kreatívan éljék meg a napjaikat.

Nők körében egyre népszerűbbek a belső egyensúlyhoz hozzásegítő képzések. A jikidenreiki.hu tanfolyama egy japán energetikai módszer, mely a kezelés és a meditáció révén a testi-lelki harmónia megteremtését támogatja.

 

6. Női közösségek

Az önképzés olyan tevékenység, amelynek célja az új ismeretek elsajátítása és a személyes fejlődés elősegítése. Az önképzés számos formája létezik, beleértve az online kurzusokat, az oktatóanyagokat, a webináriumokat, a podcastokat és az egyéni tanulást. Az internet korában az önképzés szinte korlátlan lehetőséget kínál arra, hogy új készségeket tanuljunk, a karrierünkben előre lépjünk, vagy csak szórakozzunk.

Számos online platform kínál minőségi kurzusokat, amelyek segíthetnek az önfejlesztésben. Az Udemy, a Coursera, a Khan Academy és az edX csak néhány példa azok közül a platformok közül, amelyek kiváló tananyagokat kínálnak, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy új készségeket sajátítsanak el az otthonuk kényelméből.

Egy összetartó közösség minden szempontból igazi kincs: támogat, inspirál, fejleszt, biztonságot ad és feltölt. Szerencsére ezen a téren is jobbnál jobb lehetőségekben dúskálhatnak a nők.

  • Kézműves vállalkozóknak: Mákgubó
  • Tudatos, fiatal nőknek: A Womenspiration egy olyan inspiráló havi programsorozat, amely főként húszas-harmincas nőknek nyújt lehetőséget inspirálódásra, gondolatébresztésre és szakmai networkingre.
  • Vállalkozó anyukák közösségMompreneurs
  • Aki a kulturális-spirituális vonalon érzi jól magát, nézzen körül a Magnet Közösségi Ház programjai között.
  • Üzletasszonyoknak: BusinessWomenNetwork
  • Csajos kikapcsolódás: Csajszombat

 

7. TED-videók

Az önreflexió azt jelenti, hogy időt szánunk arra, hogy gondolkodjunk azon, hogy kik vagyunk, mi a célunk, és hogy elérjük-e azt, amit el szeretnénk érni. Az önreflexió segít, hogy jobban megértsük a belső motivációinkat és az értékeinket, valamint meghatározzuk a következő lépéseket a személyes fejlődésünk útján.

Az önreflexióhoz nincs szükség semmilyen speciális eszközre vagy helyszínre. Csak annyit kell tennünk, hogy időt szánunk arra, hogy magunkkal töltsünk néhány csendes percet, és gondolkodjunk el az életünk különböző aspektusain.

Nézz TED-videókat! Az alábbi hármat mindenképp nézd végig:

 

8. Applikációk

A saját fejlődésed kulcsát akár a zsebedben is hordhatod. 5 applikáció, amit érdemes kipróbálnod.

 

9. Magazinok

Az önfejlesztés kulcsfontosságú része az életünknek. Mindannyian szeretnénk jobb emberek lenni, jobb életet élni és jobb döntéseket hozni. Az önfejlesztés azonban nem mindig könnyű, és sokszor nehéz megtalálni a megfelelő irányt. Szerencsére azonban vannak olyan magazinok, amelyek segíthetnek ebben.

Az a Nő magazin egy fantasztikus lehetőség az önfejlesztésre. Az elmúlt években ez a magazin a legjobb női magazinok közé emelkedett, és nem véletlenül. A HVG Extra A Nő tartalma minden nő számára érdekes lehet. Az egyik legjobb része az, hogy minden számban találsz egy „Önmegvalósítás” rovatot, amelyben olyan témákról írnak, mint például az önelfogadás, az önbizalom, az énkép és a célkitűzés. Az A Nő magazin továbbá olyan témákat is érint, mint a karrier, a szépségápolás, az egészség és az életmód.

Valamint a HVG Extra Pszichológia azok számára készült, akik érdeklődnek a pszichológia iránt, és szeretnék megérteni az embereket és a világot. A magazin olyan témákkal foglalkozik, mint az érzelmi intelligencia, a személyiségfejlesztés és a kapcsolatok. A Pszichológiai rovatban olyan témákat dolgoznak fel, mint a stressz, a párkapcsolatok, a család és a munkahelyi problémák. Ezen kívül azonban a magazin érdekes interjúkat és érdekességeket is tartalmaz, amelyek sokat segíthetnek az önfejlesztésben.

A Mindennapi Pszichológia azoknak ajánlott, akik nem rendelkeznek szakirányú tudással, de szeretnék megérteni a pszichológia alapjait. A magazin olyan témákat dolgoz fel, mint a boldogság, az önuralom, az önértékelés és a kommunikáció. Az „Életvezetés” rovatban olyan cikkeket találsz, amelyek segítenek a mindennapi életben, mint például a hatékony időbeosztás és a stresszkezelés.

 

10. Online tanulás

Ha nem tudsz eljárni workshopokra, mert vidéken, esetleg külföldön élsz, netán nem jó a meghirdetett időpont, esetleg beteltek a helyek, vagy kifejezetten szereted az online tanulást, akkor próbáld ki a Womenspiration Online Kurzusokat. Neked ajánljuk, ha fontos számodra az önfejlesztés, és hiteles forrásból, kreatív módon, saját időbeosztás szerint, kényelmesen szeretnél tanulni.

személyes márkaépítés alapok online kurzus abban segít, hogy kiaknázd az önmarketing erejét, több oldalról is megismerd, majd önazonosan és hitelesen képviseld magad, azt kommunikáld magadról, amiben hiszel, megtaláld a neked való munkát, a céljaidhoz vezető ajtókon menj be, és a megfelelő emberekkel működj együtt. A videókkal, letölthető segédanyagokkal, kreatív feladatokkal vezetett online kurzus 5 fejezetén és 13 leckéjén (köztük blogolás is) olyan tempóban haladhatsz végig, ahogy neked megfelel, így a saját igényeidre, időbeosztásodra szabhatod a téma feldolgozását. Akár 1 nap alatt elvégezheted! RÉSZLETEK!

Forrás: https://womenspiration.hu/

Összegezve:

Az önfelvilágosítás, a személyiségfejlesztés fontossága mindig is nagy jelentőséggel bírt az emberi életben. Az élet során mindenki találkozik olyan helyzetekkel, amelyekben segítségre van szüksége ahhoz, hogy fejlődjön, és megoldja a problémákat. A magazinok ebben nagy segítséget nyújthatnak, hiszen rengeteg hasznos és érdekes cikket, interjút és tanácsot kínálnak az olvasóik számára.

Az egyik legfontosabb önfelvilágosítási terület az érzelmi intelligencia, amelyről számos magazin szól. Kulcsfontosságú a személyes fejlődésben, és az életben való boldogulásban. Segít az érzelmek felismerésében, megértésében és kezelésében, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy hatékonyabban kommunikáljanak másokkal, és jobban megértsék mások érzéseit.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése sok időt és energiát igényel, de a magazinok rengeteg hasznos tippet és ötletet adnak a fejlesztésre. Például a Mindennapi Pszichológia cikkei és tanácsai segítenek az érzelmek felismerésében és megértésében, és tanácsokat adnak az érzelmek kezelésére is.

Az önképzés másik fontos területe a személyes hatékonyság növelése. A HVG Extra A Nő magazin rendszeresen ír cikkeket a hatékony időbeosztásról és a célkitűzések eléréséről. Az Üzlet&Pszichológia magazin pedig a hatékony vezetési technikákra fókuszál, amelyek segítenek a cégek vezetőinek és dolgozóinak hatékonyabbá válni.

Az önfelvilágosítás egy másik fontos területe a stresszkezelés. A stressz rengeteg problémát okozhat az életünkben, és negatívan befolyásolhatja az egészségünket is. A Nők Lapja Psziché rendszeresen ír cikkeket a stressz kezeléséről, és javaslatokat tesz az életmódváltásra, amely segíthet a stressz csökkentésében.

Végül, de nem utolsó sorban, az önképzés és önfelvilágosítás egy másik fontos területe az önbizalom növelése. Az önbizalom az életben való boldogulás és sikerek elérésének a legfontosabb kulcsa.

 

További cikkek:

ELKÉPZELHETETLEN, HOGY TÉLEN NE LEGYEN MELEGVÍZ A LAKÁSBAN. EZÉRT A KÖVETKEZŐ DOLGOKRA NAGYON ODA KELL FIGYELNI

JÓBARÁTOK SZÍNÉSZEI, AKIK SZÜLŐI SZEREPBEN IS TÜNDÖKÖLNEK

EGYSZERŰ, OLCSÓ ÉS GYORS FINOMSÁGOK RÉTESLAPBÓL

PUMPED GABO KIÁLL A KÖRNYEZETVÉDELEM MELLETT

 

 

A hét témái

5 karácsonyi ajándék, amivel bárkinek örömet szerezhetsz

Ne hagyd az utolsó pillanatra! 5 karácsonyi ajándék, amivel bárkinek örömet szerezhetsz A karácsony a szeretet ünnepe, és egyre kevésbé várjuk el, hogy ajándék is legyen a fa alatt. Ennek ellenére legalább valami apróságot mégis illik adni a szeretteinknek, ami sokak...

5+1 divatos sapka, amit neked is be kell idén télre szerezned

5+1 divatos sapka, amit neked is be kell idén télre szerezned Hasznos, mégis nagyon megosztó kiegészítő, viszont idén télen nagyobb szerepe lesz a divat terén, mint valaha volt. Sokan utálnak sapkát húzni, inkább hordanak kapucnis kabátot, vagy választanak egy puha...

A Magabiztosság Ereje: az öltözködés pozitív hatásai a nők önbizalmára és önbecsülésére

A Magabiztosság Ereje: az öltözködés pozitív hatásai a nők önbizalmára és önbecsülésére A magabiztosság ereje a nők életében kulcsfontosságú. Az öltözködés itt fontos szerepet játszik. A nagyméretű női ruhák nemcsak a külsőséget hangsúlyozzák, hanem egy erőteljes...

Legjobb immunerősítő csodaszerek télre!

Legjobb immunerősítő csodaszerek télre!   A késő ősz és a tél a "legnépszerűbb" megfázás szezonok. Ilyenkor bármerre járunk - dolgozunk, iskolába megyünk, ajándékok után kajtatunk a boltokban - ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek. Sokan vitaminok szedésében...