Autónk kritikus pontja – az elhanyagolt szélvédő

Autónk kritikus pontja – az elhanyagolt szélvédő

Sok laikus számára a szélvédő karbantartása kimerül a rendszeres mosásban. Akik kicsit jobban értenek hozzá, esetleg gondosabban odafigyelnek a megfelelő szélvédőmosó folyadék megválasztására. Ez rendben is van, senki nem várja el egy átlagos irodistától vagy egy hölgytől, hogy nyakig olajosan hengerfejet cseréljen, ahogyan a szélvédőcserét sem. Ám mégis érdemes odafigyelnünk komolyabban a szélvédőnkre.

 

Sok laikus számára a szélvédő karbantartása kimerül a rendszeres mosásban.

A megfelelő állapotú szélvédő fontossága

A női emancipáció végbemenetelét követően ma az utakon is egyenlő számban találhatunk a szebbik nemmel. Láthatunk már buszsofőröket vagy taxisokat is a hölgyek közt a mindennapokban. Bár ez még mindig ritkább, mivel az autók műszaki oldala sokkal inkább a férfi nem érdeklődési köreinek kedvencei közé tartozik. Ám ez nem azt jelenti, hogy nők kevésbé szeretnék autójukat, vagy kevésbe lennének igényesek ezen a téren. Az autó karbantartásának része viszont a problémás részek szemrevételezése is. Az egyik ilyen kritikus pont a kocsi szélvédője, amely felett sokan elsiklanak. Egy-egy apró részen berepedt szélvédő végzetes balesetekhez vezethet. Mint az a nevében is benne van, a szélvédő közvetlen a menetszél ellen védi a sofőrt és az autó utasait.

Ebből adódóan nagyon nagy terhelésnek van kitéve még kilencven kilométeres óránkénti sebesség esetén is, az autópályákon való nagysebességű közlekedésről nem is beszélve… Egy apró repedés a menetszél légnyomásának hatására hamar az egész szélvédőn elterülhet, az ilyen mértékben meggyengült üveg pedig a legkisebb erőhatástól is ripityára törhet. Ami azt jelenti, hogy egy látszólag alig sérült szélvédő nagyobb sebesség esetén váratlanul az arcunkba is robbanhat akár. Mondanunk sem kell, hogy már az üvegszilánkok önmagukban komoly sérüléseket okozhatnak – hát még az milyen veszélyes, ha ebből valamilyen komolyabb közúti baleset is lesz. Persze a különféle szélvédőrepedések fajtái eltérő kockázattal rendelkeznek, de megfelelő szaktudás híján nem célszerű, ha ezt mi próbáljuk felmérni. Fontos tehát rendszeresen ellenőriznünk szélvédőnket is, és nem félvállról venni az azon keletkező sérüléseket.

Mi a teendő sérülés észlelése esetén?

Szélvédőnkön az apróbb repedéseket se ignoráljuk: az erre specializálódott műhelyek egyszerűen és gyorsan korrigálhatják a hibát. Nagyobb sérülések esetén se essünk azonban kétségbe, ugyanis köztudott, hogy a mai technológia jóvoltából ezek is könnyedén javíthatóak. Ráadásul a szélvédő javítása ebben az esetben is olcsóbb, mint annak teljes cseréje. A szélvédő javítás Budapest és vonzáskörzetének területén biztosan elérhető mindenki számára. Ha tehát ilyesmit észlelünk, legyünk nagyon óvatosak, és azonnal forduljuk a megfelelő szakemberhez vele. Számtalan komoly balesetet megelőzhetünk egy kis odafigyeléssel. A szélvédő pedig sajnos gépjárművünk azon területe, amit előszeretettel elhanyagolunk. Pedig ahogy fentebb is tárgyaltuk, a szélvédő sérülése sokkal több, mint egyszerű esztétikai probléma, így a legjobb, ha már az általunk apró felületi sérüléseknek vélt hibákat is átnézetjük. Az erre specializálódott szakemberek villámgyorsan, fillérekért helyrehozhatják azokat, hiszen a megfelelő felszereltséggel és szakértelemmel ma már rendkívül egyszerű a szélvédőjavítás folyamata.

A hét témái

Húgyúti fertőzések, felfázás? Így strandoljunk okosan

Húgyúti fertőzések, felfázás? Így strandoljunk okosan A strandszezonnak a felhőtlen szórakozásról és a pihenésről kellene szólnia, mégis előfordul – sajnos gyakrabban, mint bárki szeretné –, hogy ehelyett inkább olyan egészségügyi gondokkal kell szembenéznünk, mint a...

Érdekes téli sapka trendek a kifutókról

Érdekes téli sapka trendek a kifutókról  A téli sapka! Szerintem mindenki egyet ért velünk abban, hogy a késő ősz és a tél, egyik alapvető ruhadarabja a sapka.  Mely megvédi fejbőrünket a hidegtől. Hiába nyomja el, lapítja le frizuránkat, azért mindenkinek ajánlatos...

6 ok, miért vásárolj fa karórát

Maga a név arra utal, hogy milyen anyagból készülnek a karórák. A fát önmagában használják mind a tok, mind a heveder készítéséhez, de néhány változatban csak fa heveder és fém tok van. A fa természetes anyag, amelyet évezredek óta használnak különféle szerszámok és kiegészítők gyártásához, mivel fenntartható és sokoldalú. 

20 jól időzített fotó, ami bármilyen díjat megérdemelne

20 jól időzített fotó, ami bármilyen díjat megérdemelne Vannak azok a helyzetek, amiket nem elég csak átélni, de elképesztő öröm, ha valamilyen csoda folytán lencsevégre is sikerül kapni. A nagy nevetések ilyenkor nem csak néhány percre szólnak, hanem akár egy egész...