Tippek hasi puffadás ellen

Tippek hasi puffadás ellen

Igen kellemetlen, amikor egy váratlan pillanatban a gyomrunk égtelen korgásba kezd, pedig nem is vagyunk éhesek. Éppen ilyen kellemetlen a gyakori puffadás érzete, a has feszülése is. Ezek a tünetek azoknál is gyakran előfordulnak, akik egészségesen étkeznek, de valamilyen élelmiszerekre érzékenyek. Mit tehetünk ilyenkor, és hogyan lehetünk úrrá a kellemetlenségeken?

hasi puffadás

Mitől puffadunk?

Ha a hasi puffadást gyakran tapasztaljuk, akkor mindenek előtt érdemes egy belgyógyászati vizsgálat alkalmával szakorvosi véleményt kérni.

A hasi puffadásnak számos oka lehet, de azért nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. A rendszeresen fogyasztott élelmiszerek  tartalmazhatnak puffadást okozó zöldségféléket, mint például a brokkoli, karalábé, hüvelyesek, de az élesztővel készült pékáruk is okozhatnak puffadásos tüneteket. A felsorolásból azonban nem szabad kihagyni a tejtermékeket és a glutént tartalmazó élelmiszereket se, hiszen ezek is sokszor okozói a puffadásnak. A laktóz-intolerancia napjainkban egyre elterjedtebb, ami gyakran hasmenést is okoz. 

Érdemes lehet ilyen esetekben bizonyos élelmiszereket lecserélni az ételintolerancia teszt vagy laktóz-intolerancia vizsgálat után, amikor már pontosan tudjuk, hogy mire is vagyunk érzékenyek. Laktóz érzékenység esetén szerencsére a tejtermékekről sem kell teljesen lemondani, hiszen már sokféle laktózmentes termék is elérhető az élelmiszer boltok polcain és a patikában pedig laktáz enzim is kapható. 

Azonban amikor már érezzük a puffadás okozta kellemetlenséget, akkor egy gyógytea és egy kis testmozgás segíthet. Egy csésze édeskömény vagy gyömbér tea elfogyasztása megkönnyebbülést okozhat, de kapható puffadás elleni, szélhajtó teakeverék is. Emellett egy egészségügyi séta is segíthet. Persze, ha az irodában megbeszélésről – megbeszélésre sietünk, akkor nincs mindig lehetőség egy sétát beiktatni. Ilyenkor gyorsabb megoldás, ha guggolásokat végzünk. Ezt megtehetjük akár a mosdóban is. De lépcsőzéssel is enyhíthetünk a kellemetlenségen. 

A számítógép előtt töltött munkaidőben és a kevés mozgással töltött órák alatt ugyanis a gázok nehezen tudnak távozni, így puffadást okoznak. 

A fentieken túl természetesen az alkoholfogyasztás és kevés tiszta víz fogyasztása is fokozhatja a kellemetlen tüneteket. A legjobb, ha utána járunk a tüneteket okozó problémának, mert néhány életmódbeli változtatással az életminőség is jelentősen javulhat. 

 

 

További cikkek:

5 OK, AMIÉRT MEGÉRI KIPRÓBÁLNOD A MÁGNESES MŰSZEMPILLÁT

MALTIPOO: AZ EGYIK LEGCUKIBB KUTYAFAJTA AZ EGÉSZ VILÁGON

SZTÁROK, AKIK ÉRDEKES MÓDOT VÁLASZTOTTAK A TETOVÁLÁSUK ELREJTÉSÉHEZ

5+1 TIPP, HOGY EGYSZERŰBB LEGYEN RENDET TARTANI AZ OTTHONODBAN

5+1 EGÉSZSÉGTELENNEK TARTOTT ÉTEL, AMI AKÁR EGÉSZSÉGES IS LEHET

A hét témái

Arcgőzölés a szépségért és egészségért

Influenza szezonban pláne jól jöhet mai szépségápolási és egészségmegőrző cikkünk! Az arcgőzölés jótékony hatásairól, és az én személyes arcápolási rutinomról is olvashattok! Már nagyanyáink házi praktikái között is szerepelt az arcgőzölés: nátha ellen kítűnő...

Tegyük egyedivé megunt melltartónkat!

Tegyük egyedivé megunt melltartónkat! | Egyedi melltartó Egyedi melltartó: Napjainkban egyre nagyobb divatja van, a mélyen kivágott, vagy különleges hát-megoldással rendelkező felsőknek. Azonban nagyon sokszor, pont a kilátszó melltartó ténye riasztja vissza a nőket a...

Marlenka recept

Marlenka recept   A legjobb marlenka recept, ami alapján te is egyszerűen és könnyedén el tudod készíteni. Mielőtt a marlenka recept pontjain végig mennénk, tisztázzuk hogy mi az a marlenka pontosan. Marlenka, azaz a marlenka recept alapja A marlenka egy ősrégi...

Hogyan válassz mobilt a gyereknek?

Hogyan válassz mobilt a gyereknek? A mobiltelefon annyira része lett az életünknek, hogy előbb-utóbb eljön az az idő, amikor a gyermekünk számára is szeretnénk egy készüléket. Azért, mert aggódunk érte, azért, hogy bármikor elérjük, és azért, hogy ő is bármikor el...