Tippek hasi puffadás ellen

Tippek hasi puffadás ellen

Igen kellemetlen, amikor egy váratlan pillanatban a gyomrunk égtelen korgásba kezd, pedig nem is vagyunk éhesek. Éppen ilyen kellemetlen a gyakori puffadás érzete, a has feszülése is. Ezek a tünetek azoknál is gyakran előfordulnak, akik egészségesen étkeznek, de valamilyen élelmiszerekre érzékenyek. Mit tehetünk ilyenkor, és hogyan lehetünk úrrá a kellemetlenségeken?

hasi puffadás

Mitől puffadunk?

Ha a hasi puffadást gyakran tapasztaljuk, akkor mindenek előtt érdemes egy belgyógyászati vizsgálat alkalmával szakorvosi véleményt kérni.

A hasi puffadásnak számos oka lehet, de azért nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. A rendszeresen fogyasztott élelmiszerek  tartalmazhatnak puffadást okozó zöldségféléket, mint például a brokkoli, karalábé, hüvelyesek, de az élesztővel készült pékáruk is okozhatnak puffadásos tüneteket. A felsorolásból azonban nem szabad kihagyni a tejtermékeket és a glutént tartalmazó élelmiszereket se, hiszen ezek is sokszor okozói a puffadásnak. A laktóz-intolerancia napjainkban egyre elterjedtebb, ami gyakran hasmenést is okoz. 

Érdemes lehet ilyen esetekben bizonyos élelmiszereket lecserélni az ételintolerancia teszt vagy laktóz-intolerancia vizsgálat után, amikor már pontosan tudjuk, hogy mire is vagyunk érzékenyek. Laktóz érzékenység esetén szerencsére a tejtermékekről sem kell teljesen lemondani, hiszen már sokféle laktózmentes termék is elérhető az élelmiszer boltok polcain és a patikában pedig laktáz enzim is kapható. 

Azonban amikor már érezzük a puffadás okozta kellemetlenséget, akkor egy gyógytea és egy kis testmozgás segíthet. Egy csésze édeskömény vagy gyömbér tea elfogyasztása megkönnyebbülést okozhat, de kapható puffadás elleni, szélhajtó teakeverék is. Emellett egy egészségügyi séta is segíthet. Persze, ha az irodában megbeszélésről – megbeszélésre sietünk, akkor nincs mindig lehetőség egy sétát beiktatni. Ilyenkor gyorsabb megoldás, ha guggolásokat végzünk. Ezt megtehetjük akár a mosdóban is. De lépcsőzéssel is enyhíthetünk a kellemetlenségen. 

A számítógép előtt töltött munkaidőben és a kevés mozgással töltött órák alatt ugyanis a gázok nehezen tudnak távozni, így puffadást okoznak. 

A fentieken túl természetesen az alkoholfogyasztás és kevés tiszta víz fogyasztása is fokozhatja a kellemetlen tüneteket. A legjobb, ha utána járunk a tüneteket okozó problémának, mert néhány életmódbeli változtatással az életminőség is jelentősen javulhat. 

 

 

További cikkek:

5 OK, AMIÉRT MEGÉRI KIPRÓBÁLNOD A MÁGNESES MŰSZEMPILLÁT

MALTIPOO: AZ EGYIK LEGCUKIBB KUTYAFAJTA AZ EGÉSZ VILÁGON

SZTÁROK, AKIK ÉRDEKES MÓDOT VÁLASZTOTTAK A TETOVÁLÁSUK ELREJTÉSÉHEZ

5+1 TIPP, HOGY EGYSZERŰBB LEGYEN RENDET TARTANI AZ OTTHONODBAN

5+1 EGÉSZSÉGTELENNEK TARTOTT ÉTEL, AMI AKÁR EGÉSZSÉGES IS LEHET

A hét témái

Jegyzetelj gyorsan és hatékonyan öntapadó jegyzettömbbel!

Jegyzetelj gyorsan és hatékonyan öntapadó jegyzettömbbel!   Mindenkinek vannak olyan pillanatai, amikor valamilyen fontos dolgot elfelejt. Legyen szó egy fontos találkozóról, bevásárlólistáról, vagy csak egy villanó ötlet megörökítéséről, a megfelelő eszköz...

Zsírégető módszerek I. rész

Egyszerű, de hatékony zsírégető módszerek, amelyek segítenek. A következő cikkben, különböző zsírégető technikákat osztunk meg veletek. Mindegyikhez odaírjuk, hogy mekkora rizikófaktorral bírnak, kinek ajánljuk ezeket.  Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy egy...

Cukiság a hétvégére

Cukiságok a hétvégére, nézd végig a képeket! Cukiság:  Talán nem túlzok,ha azt állítom,hogy minden nő szívesen nézeget édes kisállatokat az interneten. Látva az aranyos kis pofikat,egyből jobb kedvre derül az ember lánya. Éppen ezért,összegyűjtöttünk nektek pár fotót...

7 mondat, aminek biztos, hogy veszekedés lesz a vége

7 mondtad, aminek biztos, hogy veszekedés lesz a vége Bármilyen stabil alapokon is nyugszik a kapcsolatotok, biztos, hogy tudsz olyat mondani, amitől kiborul a párod. És mindez fordítva is igaz. Gondold végig, hogy melyek azok a mondatok, amiktől falnak mész, ha...