Tökéletes születésnapi ajándék: faültetéssel a klímaváltozás ellen!

Tökéletes születésnapi ajándék: faültetéssel a klímaváltozás ellen! 

Sokan legyintenek rá, mások az életüket szentelik a bolygónk megmentésének. Ma már vitathatatlan tény, hogy a klímaváltozás a nyakunkon van. Tehetünk lépéseket a lassítása érdekében, mégsem teszünk annyit amennyit lehetne. Pedig olykor sok apró emberi mozzanat adná meg azt a lökést, mely nagyot alkothatna. Az előrelépés érdekében például kérhetünk facsemetéket születésnapra vagy szervezhetünk faültetéseket csapatépítő programként is.

Mit tehetünk egyénileg a klímaváltozás ellen?

A klímahelyzet változtatása érdekében ezernyi dolgot tehetünk a hétköznapokban. Sok tényezőt ismerünk is és sokan tesszük is. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, nem folyatjuk feleslegesen a vizet, nem dobáljuk el az utcán a szemetet, ügyelünk a műanyag zacskók kiiktatására vagy újrafelhasználására. Biciklivel, esetleg gyalog járunk munkába, tudatos energiahasználókká válunk. Ha tehetjük, napelemre váltunk és a ruhásszekrényünk tartalmát sem cserélgetjük havonta, megtanulunk az alapdarabokkal gazdálkodni. A klímaváltozásért mindannyian felelősek vagyunk, éppen ezért mindannyian tehetünk is a javulás érdekében!  

Hogyan tehetünk faültetéssel a klímaváltozás ellen?

A faültetés azon túl, hogy rendkívül jó csapatépítő tevékenység, legyen szó családi, baráti vagy munkahelyi összejövetelről, a klímaváltozás lassításában is nagy szerepet játszik. Bolygónk alapvetően annyi szén-dioxidot termel, amennyit el is tud nyelni. Azonban ebben nincs benne az ember által termelt plusz mennyiség, ami már küzdelemre sarkallja a környezetünket. Ezért egyéni szinten is nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a karbonlábnyomunk csökkentése, kompenzálása érdekében.  

Viszont mielőtt a tények hatására belevetnénk magunkat a facsemeték telepítésébe, meg kell jegyezzük, hogy a random faültetés nem feltétlenül hozza meg a várt eredményt. Az ökoszisztéma egyensúlya érdekében látni kell, hogy milyen terület, milyen fajta fát bír el, melyik lesz a leghasznosabb és melyik marad életben.  

Kép: 10 millió fa alapítvány akár születésnapi ajándék is lehet! Egy kislány és az apukája együtt fát ültetnek.

A 10 Millió fa közössége mindezek ismeretében, ökológus és erdészeti szakmérnökök bevonásával karöltve​ dolgozik már 2019 óta hazánk erdősítésén. Az alapítvány célja, hogy a közösség erejével minél több fát és erdőt telepítsen Magyarország számos szabad területén. A segítségükkel ültethetünk fát Budapest vonzáskörzetében, de vidéken is lehetőséget kapunk erre. Munkájukkal sok kis lépést fognak össze nem kevesebb nagy lépéssé, amivel segítik az ökoszisztéma regenerálódását, valamint felveszik a harcot a klímaváltozás folyamatai ellen.   

Az alapítvány munkáját támogathatjuk adományozóként, de részt vehetünk faültetéseken is. Utóbbira rendszeresen hirdetnek meg eseményeket, melyekhez csatlakozhatunk és kétkezi munkával vehetünk részt a bolygónk megmentésében. Ha Tolvaj Vicához hasonlóan nagyobbat álmodnánk, szervezhetünk saját, például születésnapi kampányt is. A 10 Millió fa közössége rendkívül támogató és nyitott a már bevált vagy új ötletekre is. 

A 10 Millió fa közösségéről további információkat honlapjukon, a 10milliofa.hu oldalon találsz. Aktuálisan futó Alkossunk egy saját erdőt! elnevezésű születésnapi projektjükhöz pedig ITT csatlakozhatsz. Ha te is szeretnél ilyen születésnapi kampányoldalt, írj egy üzenetet a 10milliofa@10milliofa.hu email címre! 

Tudni szeretnéd, mekkora karbonlábnyommal lépdelsz a bolygónk felszínén? IDE kattintva a hvg.hu segít kiszámolni.  

Szükségünk van egymásra: nekünk a fákra – a fáknak miránk!

 

 

 

További cikkek:

5 OK, AMIÉRT MEGÉRI KIPRÓBÁLNOD A MÁGNESES MŰSZEMPILLÁT

MALTIPOO: AZ EGYIK LEGCUKIBB KUTYAFAJTA AZ EGÉSZ VILÁGON

SZTÁROK, AKIK ÉRDEKES MÓDOT VÁLASZTOTTAK A TETOVÁLÁSUK ELREJTÉSÉHEZ

5+1 TIPP, HOGY EGYSZERŰBB LEGYEN RENDET TARTANI AZ OTTHONODBAN

5+1 EGÉSZSÉGTELENNEK TARTOTT ÉTEL, AMI AKÁR EGÉSZSÉGES IS LEHET

A hét témái

Otthoni hajápolás néhány egyszerű lépésben

Otthoni hajápolás néhány egyszerű lépésben Vajon Aranyhaj hányszor mos hajat egy héten, vagy milyen hajápolót használ, hogy olyan gyönyörű és erős a haja? Talán nem túlzás azt mondani, hogy minden nő olyan varázslatos hajkoronáról álmodik, mint a mesebeli hősnőknek...

A lányok, akik kódolnak – digitális térben tartotta meg első közös workshopját az Asura Technologies és a Skool

„2004-es indulásunk óta kiemelt figyelmet fordítunk a lányok elérésére és inspirálására, hiszen Magyarországon ma a technológiai szakemberek mindössze 10-15%-a nő, így a társadalmunk felét jelentő nők alig vannak jelen a jelenünket és a jövőnket alakító szakmákban.”

Levendulás mézes sajttorta, egészséges és nagyon finom!

Levendulás mézes sajttorta, egészséges és nagyon finom! Illatos és mégis nagyon finom tortarecept következik, amelyet bárki elkészíthet odahaza, és a különleges ízvilág mellett még egészségvédő hatása is van ennek az édességnek.   Az elkészítéséhez elég 20 perc....

Ne engedd, hogy ledöntsön a lábadról az ősz

Az immunrendszer erősítése: ne engedd, hogy ledöntsön a lábadról az ősz Az elmúlt néhány évben az ősz bebizonyította, hogy sokszor szeszélyesebb, mint a legváltozatosabb májusi nap. Ha pedig az időjárás változékonysága nem lenne elég, a nyári hónapok után még sem az...